4 manieren om het gehoor te beschermen

1. Bescherm uzelf tegen overmatig lawaai.

Gehoorverlies door lawaai is tegenwoordig een van de meest voorkomende oorzaken van doofheid. Daarom is gehoorbescherming dringend nodig, zoals oordoppen op maat, bij blootstelling aan lawaai. Lawaai treffen we overal aan: in het verkeer, op de werkplek en zelfs in onze vrijetijd.

Ter bescherming maken de volgende preventieve maatregelen zin:
  • gebruik op werkplekken met veel lawaai, zoals in de fabriek of op de bouw, gehoorbescherming;
  • vermijd een langer verblijf in een afgesloten en lawaaiige omgeving;
  • houd bij shows en festiviteiten afstand tot de luidsprekers;
  • vermijd harde muziek gedurende een langere, aangesloten periode. Ideaal is bij luidsprekers een volume onder 80 decibel. Men luistert beter niet langer dan 8 uur ononderbroken naar muziek.

2. Vermijd het gebruik van hoofdtelefoons gedurende langere tijd.

Het gebruik van een hoofdtelefoon gedurende diverse uren per dag kan het gehoor onherstelbaar beschadigen, maar ook tinnitus, hoofdpijn en irritatie veroorzaken.

Dit heeft te maken met het feit dat de hoofdtelefoon geluidsgolven met een hogere intensiteit in het inwendige oor veroorzaken, waardoor de gehoorcellen die het geluid moeten verwerken overbelast worden. Deze overbelasting kan letsel veroorzaken, waardoor het gehoor afneemt.

Aan foutief gebruik van hoofdtelefoons is nu al 5 % van de gevallen van doofheid toe te schrijven. Om problemen door het gebruik van dergelijke toestellen te voorkomen, kunt u het best de volgende preventieve maatregelen nemen:
  • gebruik bij voorkeur schelpvormige hoofdtelefoons (over-ear). Dit model verspreidt het geluid beter, zorgt voor meer afstand tot het oor en vermindert dus ook het volume van het geluid in het oor;
  • vermijd het gebruik van hoofdtelefoons langer dan een uur achter elkaar en las uurlijks een pauze in;
  • overschrijd het volume van 60 decibel niet.

3. Maak uw oren op de juiste manier schoon.

Hoewel het reinigen met wattenstaafjes beschouwd wordt als een gezonde methode, kan het gebruik leiden tot problemen met het gehoor.

Het door de klieren in het oor geproduceerde smeer is verantwoordelijk voor de bescherming van de gehoorgang en beschermt tegen het binnendringen van water, vuil en vreemde voorwerpen. Daarom mag het niet uit de gehoorgang worden weggehaald.

Bovendien kunnen de wattenstaafjes verwondingen veroorzaken, die kunnen leiden tot infecties. Op hun beurt kunnen ze perforatie van het trommelvlies en doofheid tot gevolg hebben.

Daarom is de beste hygiënische verzorging van het oor alleen het buitenoor schoon te maken. Breng nooit een voorwerp of materiaal in de gehoorgang in, vooral omdat ons lichaam het oorsmeer heel goed zelf kan afvoeren.

Mocht reiniging om welke reden dan ook toch nodig zijn, raadpleeg dan uw audicien of oorarts om overtollig oorsmeer uit het binnenoor te laten verwijderen.

4. Bezoek regelmatig uw audicien.

Gehoorverlies wordt aanvankelijk niet goed waargenomen, want dit gebeurt langzaam en geruisloos. Daarom raadplegen mensen vaak te laat een arts.

Niettemin kan doofheid – indien ontdekt in een vroegtijdig stadium – in veel gevallen behandeld worden. Hierdoor kunnen de levenskwaliteit en de algemene gezondheid van de patiënt aanzienlijk worden verbeterd. Daarom is het bijzonder belangrijk dat we allemaal één keer per jaar naar de audicien gaan.

Naast het onderzoeken van problemen met het gehoor kan de specialist de algemene gezondheid van uw oren controleren, zoals infecties, allergieën of ontstekingen en andere vormen van structureel letsel vaststellen

Nu is het wel duidelijk hoe belangrijk de bescherming van ons gehoor is, nietwaar? Volg ons tips op en zorg jarenlang voor een gezond gehoor.

Wilt u weten hoe het ervoor staat met uw gehoor? Doe onze online hoortest of bezoek ons voor een lekker kopje koffie, zodat we in een vrijblijvende sfeer over de gezondheid van uw gehoor kunnen praten. Maak een afspraak voor een onderzoek!
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.