De afgelopen jaren hebben wetenschappers bijzonder fascinerende inzichten verkregen over hoe muziek ons kan opzwepen en zo onze fysieke prestaties helpt te verbeteren. De onderzoeksresultaten hebben ook de sportscholen bereikt , waardoor er nu bij vele pompende bassen en opzwepende ritmes te horen zijn op ongekende volumes. Soms zijn tuitende oren na afloop van een training een teken van een stevige en bevredigende workout.

Maar ís het wel een goede workout? Tuitende oren, tinnitus en verminderd gehoor zijn tekenen van gehoorbeschadiging. Het is de manier van je oren om je duidelijk te maken dat het de volgende keer wel wat minder mag en dat ze aangedaan zijn. Neem nu dit feitje: sommige sportscholen halen een niveau van 97 dB (decibel). Dat is te vergelijken met het lawaai dat een kleine straalmotor produceert. Je oren lopen al beschadiging op bj een geluidsniveau van 80 dB. Lawaai van 100 dB kan je oren, bij blootstelling van 15 minuten, permanent beschadigen. Geen wonder dat je oren je willen waarschuwen.

Het goede nieuws is dat de oplossing vrij voordehandliggend, eenvoudig en goedkoop is.

Als je graag de muziekvibes tijdens je uurtje sport wilt blijven horen (en voelen), maar ook je oren wilt beschermen, kun je het beste oordopjes gebruiken. Stop er een paar in je sporttas, dan vergeet je ze niet. Zo kun je veilig genieten van je workout en blijven je oren onbeschadigd.