Bij vuurwerk gaat het om impulslawaai. Dit betekent dat het geluid zeer snel en plots een hoog geluidsniveau bereikt. Juist dit geluid is schadelijk. Wanneer we weten dat er een knal gaat komen, spannen nog snel de spiertjes in ons middenoor aan, wat zorgt voor een lichte bescherming van een paar decibel. Maar lang niet voldoende om bij vuurwerk uit de gevarenzone te blijven.
Door een harde knal kun je last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor vanzelf en verdwijnt de piep, maar de schade kan ook blijvend zijn. Heb je last van een blijvende piep of ruis? Dan kan het zijn dat je last hebt van tinnitus.

Tips om gehoorbeschadiging te voorkomen

Neem afstand
Als u zelf vuurwerk afsteekt of als u vlakbij staat, krijgen de oren het zwaar te verduren. Vuurwerkknallen halen met gemak 120 decibel; knallen van illegaal vuurwerk kunnen zelfs oplopen tot 170 decibel. Deze extreem hoge geluidsniveaus zijn niet alleen pijnlijk maar ook zeer schadelijk. Als je te dichtbij staat kun je direct blijvende gehoorschade oplopen. Volg dus de instructies op het vuurwerk en blijf op veilige afstand.
Legaal vuurwerk
Koop alleen vuurwerk bij een legale vuurwerkwinkel. De winkels hebben een vergunning en verkopen uitsluitend vuurwerk dat voldoet aan de wettelijke eisen.
 
Draag altijd gehoorbescherming
Als je naar buiten gaat om naar het vuurwerk te kijken of af te steken, draag dan altijd gehoorbescherming. Gehoorbescherming dempt 15 tot 20 decibel, waardoor je het risico op gehoorschade beperkt.
Gebruik oordoppen met speciaal filter of oorkappen. Schuimoordoppen zijn minder geschikt bij knalvuurwerk, omdat deze vaak lastig zijn om goed in te doen. Hierdoor wordt de gehoorgang mogelijk niet goed afgesloten. In onze winkels adviseren we je graag over de mogelijkheden.
 
Denk ook aan het gehoor van uw (klein)kinderen
Je (klein)kinderen zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen van vuurwerk voor het gehoor. Hun oren zijn kleiner en de druk op het trommelvlies zal daardoor groter zijn. Wijs hen op de gevaren en bescherm hun gehoor dus ook en voorkom dat je kinderen blijvende gehoorschade oplopen. Oorkappen en filteroordoppen zijn in kindermaat verkrijgbaar.

Toch last van gehoorbeschadiging?
Merk je dat je minder hoort na de afloop van het vuurwerk, of juist last hebt van een constante piep? Dan kan dit een teken zijn van een overbelast of beschadigd gehoor. Wanneer dit aanhoudt is het belangrijk om dit niet te negeren. Maak dan een afspraak in één van onze winkels voor vrijblijvend advies of een gratis gehoortest.

Een fijne, en vooral veilige, jaarwisseling gewenst!