Allereerst – Waarom produceren oren eigenlijk oorsmeer?

Oorsmeer is een bruine, wasachtige substantie dat zich in de gehoorgang bevindt. Wetenschappers zijn niet 100% zeker wat het doel van oorsmeer is, maar er wordt over het algemeen aangenomen dat oorsmeer het oor schoonmaakt en smeert. Daarnaast zou het ook bescherming geven tegen bacteriën, schimmels, water en insecten.

Moet oorsmeer echt worden verwijderd?

In de meeste gevallen gaat oorsmeer vanzelf en volgens de natuurlijke manier uw oor uit. Water dat de gehoorgang binnenkomt tijdens het douchen helpt het oorsmeer los te maken, net als kaakbewegingen zoals praten en eten. Bovendien groeit de huid in de gehoorgang continue in een spiraalvormige beweging naar buiten, waardoor het oorsmeer mee wordt genomen. Dus in principe is het verwijderen van oorsmeer overbodig, aangezien het vanzelf gebeurt.

Echter zijn er ook uitzonderingen. Sommige mensen hebben een zwaardere opbouw van oorsmeer. Overtollig oorsmeer kan samengeperst worden, waardoor de gehoorgang geblokkeerd kan worden, met tijdelijk gehoorverlies als gevolg. In dit geval is het bezoeken van een arts noodzakelijk. Artsen kunnen oorsmeer gemakkelijk verwijderen door het injecteren van een mengsel van water en een kleine hoeveelheid peroxide in het oor. Deze werkwijze is effectief, veilig en pijnloos.

Waarom is het gebruik van wattenstaafjes zo riskant?

Hoewel het misschien verleidelijk is om het heft in eigen handen te nemen en uw oorsmeer te verwijderen met een wattenstaafje kan deze methode meer kwaad dan goed doen. Het trommelvlies kan al scheuren door zeer kleine druk. Als u wel eens een gescheurd trommelvlies heeft gehad kunt u beamen dat het een enorm onprettige ervaring is. Hoewel het trommelvlies wel zal genezen binnen een paar maanden, kan het ook leiden tot blijvend gehoorverlies of tinnitus.

Wat te doen als u een oorsmeer ophoping heeft

Als u denkt dat u een ophoping van verdicht oorsmeer heeft, weersta dan de verleiding om het zelf schoon te maken. Maak een afspraak met uw huisarts om het te laten verwijderen. Daar kunnen ze u ook tips geven over het veilig thuis verwijderen van oorsmeer voor in de toekomst.