Voordat u nieuwe oordopjes koopt, zijn hier een paar dingen om te begrijpen.

Of u nu moeite hebt om u thuis of op het kantoor te concentreren, wordt omringd door zware machines en voertuigen, per vliegtuig reist en overnacht in onbekende hotels, of gewoonweg een goede nachtrust in het midden van lawaai nodig hebt: oordopjes kunnen helpen.

Er zijn tientallen variëteiten en soorten op de markt verkrijgbaar vandaag de dag. Oordopjes voor snurken, oordopjes voor kinderen, lawaaionderdrukking en meer, en er zijn even zoveel factoren om te overwegen bij het uitkiezen ervan. Het kan aardig wat tijd in beslag nemen om dit uit te zoeken.

Gelukkig zijn oordopjes ruimschoots verkrijgbaar, gemakkelijk te gebruiken en een uitstekende oplossing in veel situaties. Er is bewijs dat ze de oorgezondheid op de korte en lange termijn bevorderen en ook de concentratie en ontspanning verbeteren en uw algehele levenskwaliteit verhogen.
Hieronder staan een aantal van de meest gestelde vragen over oordopjes.
  • Welke soorten oordopjes zijn er?
  • Hoeveel kosten oordopjes?
  • Wat zijn de beste plekken om ze te gebruiken?
  • Hoeveel lawaai verminderen oordopjes?
  • Hoeveel decibel blokkeren schuimoordopjes?
  • Kunnen oordopjes de oren beschadigen?
  • Hoe moet ik oordopjes inbrengen?
  • Hoe vaak kunnen oordopjes gebruikt worden?
  • Waar kan ik oordopjes kopen?
oordopjes

Welke soorten oordopjes zijn er?

Soorten oordopjes kunnen variëren; afhankelijk van het doel en materiaal. Lawaaionderdrukkende oordopjes komen het meest voor. Gespecialiseerde oordopjes blokkeren ook water, reguleren de druk en filteren verschillende soorten geluidsfrequenties. Er bestaan ook oordopjes voor tinnitus.
Vaak gebruikte materialen zijn onder meer schuim, was en silicone. Oordopjes kunnen ook gemaakt worden van katoen, mastiek, ceramiek en vinyl. Sommige worden gebouwd met gelaagde luchtzakken en membranen, evenals draadjes om ze te verwijderen of om ze bij elkaar te houden (zodat er niet een verloren kan gaan).
Dit zijn een van de meest gebruikte materialen:
Was
Natuurlijk, kneedbaar en vormbaar. Past zich gemakkelijk aan en is tevens waterafstotend.
Silicone
Herbruikbaar en licht in gewicht. De meeste aangepaste of ingebouwde oordopjes zijn van silicone.
Schuim
Deze zachte oordopjes zijn over het algemeen de goedkoopste. Ze zijn ook wegwerpbaar omdat ze een gemakkelijk broedplaats zijn voor bacteriën.
Andere overwegingen zijn gebaseerd op de manier waarop de oordopjes passen. Zijn ze aangenaam? Als ze te klein zijn, glijden er gemakkelijk uit. Als ze te groot zijn, irriteren ze uw oren. Doorgaans is het zo dat hoe beter ze passen, hoe beter de lawaaionderdrukking. 

Sommige oordopjes hebben een belvorm of zijn aangepunt, terwijl andere oordopjes de ingang van het oor volledig afsluiten. Deze zetten zich op verschillende manieren uit en creëren ook de druk in uw oor op een verschillende manier. Daarnaast kan het gewicht variëren. U moet misschien wat experimenteren.

Een laatste opmerking: de meeste oordopjes worden met heldere kleuren ontworpen, zodat anderen kunnen zien dat u ze draagt (en zich niet afvragen waarom u ze negeert).

Hoeveel kosten oordopjes?

Er is een ruim aanbod aan prijzen verkrijgbaar, afhankelijk van het materiaal en de fabrikant.

Wat zijn de beste plekken om ze te gebruiken?

Oordopjes kunnen van nut zijn in een aantal situaties, inclusief bij concerten en in clubs, in lawaaierige huizen en tijdens het studeren op school, tijdens het werk met zware machines, tijdens reizen op motorfietsen en reizen in vliegtuigen, tijdens schieten met geweren, tijdens het slapen en zelfs in het water.
Slaap
Verloren slaap is nadelig voor de gezondheid. Uitputting tast uw fysieke en mentale toestanden, uw productiviteit en creativiteit, herstel en het immuunsysteem aan. Slaap kan verstoord worden door straatgeluid, geliefden, kamergenoten en nog veel meer. Oordopjes om te slapen verminderen deze geluiden, zonder geluiden zoals wekkers uit te sluiten. Ze zijn ook ontworpen voor het gemak bij langdurig gebruik.
Aandacht
Lawaai thuis, op school en op het kantoor kan de concentratie aantasten, productiviteit verminderen en stress creëren. Oordopjes voor deze omgevingen zwakken het geluid af naar minder indringende niveaus zonder gesprekken te beperken.
Water
Zwembadchemicaliën en -bacteriën, zeegolven en koude wind kunnen allemaal uw gehoorgang beïnvloeden en beschadigen, wat kan leiden tot zwelling, jeuk en aandoening zoals zwemmersoor en surfersoor. Veel oordopjes voor zwemmen zijn ontworpen om voornamelijk water en wind buiten te houden.
Muziek
Oordopjes voor muziek zijn over het algemeen meer technologisch geavanceerd. Concertgangers en muzikanten staan voor dezelfde uitdaging: hun oren beschermen zonder geluidskwaliteit en dingen zoals klankkleur, hoge tonen en de bas te verliezen. Muziekoordopjes bezitten gewoonlijk membranen die (gedempt) geluid filteren op uiteenlopende frequenties (of toonhoogtes), in plaats van het volledig te blokkeren.
Reizigers
Motorfietsen, lawaaierige boten en vliegtuigen produceren allemaal schadelijke geluidsniveaus. Motorfietsoordopjes zijn vaak ontworpen om onder helmen gedragen te worden en om samen met intercoms te werken. Oordopjes voor vliegtuigen beschermen de oren tegen fluctuaties in de cabinedruk.
Machines
Boerderijen, constructieterreinen en fabrieken herbergen allemaal zware machines die behoorlijk schadelijk kunnen zijn; daarom zijn gehoorbeschermingsoordopjes van essentieel belang. Maar tuinapparatuur en doe-het-zelf gereedschap kunnen ook hinderlijk zijn omdat ze overmatige geluidsniveaus creëren die eveneens oorverdovend kunnen zijn. Oordopjes voor het werk zijn gewoonlijk geventileerd en ontworpen om de hele dag gedragen te worden. 

Hoeveel lawaai verminderen oordopjes?

NFF is een classificatie van lawaaionderdrukking. Het is gestandaardiseerd en wordt gemeten in decibel (dB). 

Alles dat onder 80 decibel wordt gemeten, wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Zacht geluid is ongeveer 20 dB. Een gesprek op straat kan misschien 40 dB zijn, alhoewel een gesprek in een lawaaierig restaurant 90 dB kan bereiken. Een matige snurker kan 50-60 dB zijn, alhoewel het niveau tot 90 dB kan stijgen. Concerten, zware machines en geweerschoten gaan gewoonlijk 100 dB te boven.

De meeste oordopjes verminderen het geluid met 10-30 dB. Veelgebruikte oordopjes houden beschermingsniveaus in van 15, 20 en 25 dB.

Oordopjes doen het echter op verschillende manieren. Sommige zijn ontworpen om aanhoudend achtergrondgeluid te verminderen, andere maskeren al het geluid, sommige filteren geluid en weer andere zijn ontworpen om bescherming te bieden tegen scherpe uitbarstingen. Oordoppen op maat hebben bewezen de beste bescherming aan het gehoor te bieden.

Hoeveel decibel blokkeren schuimoordopjes?

Schuimdopjes blokkeren gewoonlijk 20-30 dB aan geluid. 

Kunnen oordopjes de oren beschadigen?

Er bestaat weinig gevaar bij het gebruik van oordopjes. (Uiteindelijk zijn ze oorverdedigers). Er kan irritatie optreden als u niet gewend bent om ze te gebruiken. En als u slaapoordopjes gebruikt, dan kunt u wakker worden met pijnlijk oren — in het bijzonder als u voornamelijk op uw zij slaapt.

Oordopjes kunnen ook leiden tot tinnitus en oorinfecties. Wanneer ze regelmatig gedragen worden, kunnen ze oorsmeer dieper in uw gehoorgang duwen, waar het zich kan ophopen. Dit kan leiden tot tijdelijk gehoorverlies suizen in de oren (tinnitus). 

Oorinfecties kunnen tevens veroorzaakt worden door ophoping van oorsmeer, evenals van bacteriën op de oordopjes zelf. Zorg dat uw oordopjes schoon zijn en gebruik wegwerpoordopjes niet opnieuw.

Als u pijn voelt in uw oren of last hebt van gehoorverlies, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Hoe moet ik oordopjes inbrengen?

Alhoewel het proces eenvoudig is, zijn er een paar technieken die uw gemak en de doeltreffendheid van uw oordopjes zullen verbeteren.

Zorg ten eerste dat uw handen schoon zijn. Rol daarna de oordopjes tussen uw vingers om ze samen te drukken, zoals een slang of kegel. Zodra ze dun genoeg zijn om in uw oor te passen, trekt u de oorlelletjes weg van uw hoofd. U moet de oordopjes net diep genoeg inbrengen om het geluid te blokkeren. Klem ze niet te diep vast. Ze moeten prettig aanvoelen.

Nadat u de oordopjes ingebracht hebt, gebruikt u de andere hand om aan de bovenkant van uw oor te trekken. Dit trekt uw gehoorgang weer recht. Gebruik uw vinger om het oordopje op zijn plaats te houden totdat het uitzet.

Als uw eigen stem gedempt klinkt, heeft u het oordopje op de juiste wijze ingebracht.

Hoe vaak kunnen oordopjes gebruikt worden?

Controleer de verpakking voor gedetailleerde informatie. Het materiaal dat gebruik wordt, is de voornaamste factor. Siliconen oordopjes zijn over het algemeen de duurzaamste en de gemakkelijkste om schoon te maken. Sommige milieuvriendelijke oordopjes kunnen 100 keer of meer gebruikt worden.
De meeste schuimoordopjes zijn daarentegen ontworpen om weggeworpen te worden. Bacteriën breiden zich daarop gemakkelijk uit.

Als de verpakking aangeeft dat uw oordopjes opnieuw gebruikt kunnen worden, zorg dan dat u ze schoon houdt. Spoel ze na elk gebruik af met koud water en breng voorzichtig een beetje zeep aan.

Waar kan ik oordopjes kopen?

Als u zich afvraagt waar u oordopjes kunt kopen, dan heeft AudioNova een volledig assortiment ontworpen voor een verscheidenheid aan situaties, van surfen tot tuinieren en van schietsporten tot concertbezoeken.
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.