Epidemiologische studies schatten dat 10 tot 15 procent van de volwassen bevolking chronische tinnitus ervaart.1 Voor de mensen die hulp zoeken voor hun tinnitus, worden hoortoestellen lang beschouwd als een effectieve optie om verlichting te bieden van tinnitus. Het is ook aangetoond dat de ergernis aan tinnitus kan worden verminderd wanneer passende versterking wordt toegepast op een onderliggend gehoorverlies. We zien echter ook dat hoortoestellen voor dagelijks gebruik gemiddeld maar zo'n 9 uur per dag worden gedragen. Dus, wat gebeurt er voor mensen met tinnitus gedurende de andere 15 uur?

Lyric is een hoortoestel dat langdurig wordt gebruikt en is op dit moment het enige hoortoestel op de markt dat is ontworpen om maandenlang, 24 uur per dag te worden gedragen. Maar biedt het continu (24 uur per dag) dragen van een hoortoestel echte voordelen voor mensen die aan tinnitus lijden?

Lyric is een bewezen effectieve optie voor tinnitus

In 2016 toonde een onderzoek, waarin Lyric werd vergeleken met een hoortoestel voor dagelijks gebruik en een hoortoestel voor dagelijks gebruik met een actieve ruisgenerator, aan dat Lyric vergelijkbaar was met de opties voor dagelijks gebruik wat betreft het vermogen om de negatieve respons die wordt geassocieerd met tinnitus te verbeteren (bijv. fysieke klachten, emotionele nood).2

In deze studie werd de Tinnitus Functional Index (TFI) gebruikt om de effectiviteit van elk van de hoortoestellen als een tinnitus-interventie te evalueren. Voor Lyric was er bij 82% van de deelnemers een verlaging van ten minste 13 punten in de TFI-score. Voor hoortoestellen voor dagelijks gebruik werd dit gezien bij 67% van de deelnemers en 79% van de deelnemers die het hoortoestel voor dagelijks gebruik plus de ruisgenerator droegen.
De gemiddelde verbetering van de TFI-score voor Lyric was 31 punten vergeleken met 21 punten voor de dagelijkse slijtagegroep en 33 punten voor de dagelijkse slijtage plus ruisgenerator.

Lyric dragers – sneller profijt en een betere nachtrust

In 2017 werd in een onderzoek aan de Universiteit van Melbourne specifiek gekeken naar de 24/7 voordelen van het Lyric-hoortoestel voor mensen met tinnitus. Dit werd vergeleken met hoortoestellen voor dagelijks gebruik.3 De hypothese was dat hoe consistenter een versterkt signaal wordt toegepast op de gehoorbaan, hoe 'normaler' deze input wordt beoordeeld door de gehoorbaan en hoe sneller de herstellende effecten van de versterking op het gehoorverlies zijn.

Hetzelfde voordeel kan mogelijk van toepassing zijn op de effecten van versterking op tinnitus. Hoe langer een hoortoestel wordt gedragen, hoe groter het voordeel van vermindering van de tinnitus van de gebruiker is. De studie mat de vermindering van de TFI-score en de Sleep Quality Scale (SQS).

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat bij Lyric gebruikers na één maand een grotere vermindering van de ernst van de tinnitus werd waargenomen dan bij de groep die hoortoestellen voor dagelijks gebruik doregen. Deze vermindering was zowel klinisch als statistisch significant.  Na 3 maanden vertoonden degenen die een dagelijks gebruik hoortoestel droegen ook een klinisch significante vermindering van de TFI-scores.
Voor de SQS bereikte slaapverstoring geen statistische significantie wanneer de Lyric-groep werd vergeleken met de groep die hoortoestellen voor dagelijks gebruik droegen. De resultaten toonden echter wel aan dat de Lyric-groep een grotere (niet-significante) vermindering van slaapstoornissen vertoonde. Dit suggereert dat Lyric de slaapkwaliteit van mensen met tinnitus kan verbeteren.

De conclusie van beide onderzoeken is dat Lyric een geldige aanvullende optie is die moet worden overwogen als onderdeel van een tinnitus programma. Het laat ook zien dat de mogelijkheid om Lyric 24 uur per dag te dragen extra voordelen biedt, namelijk dat mensen sneller een significante vermindering van de hinder van hun tinnitus ervaren en dat Lyric mogelijk een betere nachtrust biedt!

Wilt u meer weten over tinnitus?

Kom dan naar een van onze online informatiesessies op 21 en 22 april! Hier vertellen we je graag meer over tinnitus en hoe je hiermee om kunt leren gaan. Ook geven wij jou meer informatie over onze unieke behandelmethodes.

Schrijf je nu in via het inschrijfformulier op https://www.schoonenberg.nl/tinnitus/ en kies de datum en het tijdstip dat jou het beste uitkomt. Als je de aanmelding hebt bevestigd ontvang je meteen een bevestigingsmail met aanvullende informatie.

Referenties

1 Hoffman, H. and Reed, G. (2004) Epidemiology of tinnitus. In: Tinnitus: Theory and Management. Lewiston, NY: BC Decker Inc., 16–41.
2 Henry, J.A., McMillan, G., Dann, S., Bennett, K., Griest, S., Theodoroff, S., Silverman, SP., Whichard, S., & Saunders, G. (2017).Tinnitus Management: Randomized Controlled Trial Comparing Extended-Wear Hearing Aids, Conventional Hearing Aids, and Combination Instruments. Journal of the American Academy of Audiology. 28(6): 546-561.
3 Biggins, A., & Power, D, (2021) Reducing Tinnitus with hearing aids: Does Phonak Lyric™ offer a more effective option? Phonak Field Study News. retrieved from www.phonakpro.com/evidence, accessed January, 2022.