Witte ruis is een van de methodes die al lange tijd wordt toegepast om een huilende en jengelende baby op z’n gemak te stellen. Het wordt ook met groot succes gebruikt om de lastige symptomen te verminderen van tinnitus, d.w.z. een lastige fluittoon in het oor. Maar wat is witte ruis nu eigenlijk precies en hoe helpt het om te ontspannen?

Wat is witte ruis?

De term "witte ruis" verwijst naar geluiden die worden gebruikt om andere, natuurlijke geluiden in uw omgeving te maskeren. Het is te vergelijken met het geluid van een ventilator in de slaapkamer, de airconditioning of van een radio die is afgestemd op een ongebruikte frequentie. Met een gelijkmatig vermogen over het hele bereik is het nogal monotoon, wat uw hersenen helpt om hoge tonen of andere onaangename geluiden te negeren.
Om te begrijpen wat witte ruis is, moeten we eerst in detail bekijken waaruit geluidsgolven bestaan. Als u een geluidsgolf kon ontleden, zou u twee fundamentele elementen vinden:
  • frequentie, die bepaalt hoe snel de gevormde golf per seconde trilt.
  • amplitude, die een indicatie geeft van de afmetingen van de golven.
De namen van de geluidstypes zijn gebaseerd op een vrijblijvende analogie met de kleuren van licht. Terwijl witte ruis alle geluidsfrequenties omvat, bevat wit licht alle frequenties in het zichtbare gamma.

Wie in de stad woont, weet precies hoe hinderlijk het geluid van verkeer kan zijn, vooral als u ‘s avonds wilt gaan slapen. Hebt u al eens een ventilator aangezet om uw eigen achtergrondgeluid te creëren? Witte ruis kan helpen om bepaalde ongewenste geluiden in uw omgeving te elimineren, zodat u beter in slaap kunt vallen.

Mocht u zich afvragen of deze voordelen zijn bewezen, dan is het antwoord daarop: ja. Een onderzoek toont aan dat witte ruis vooral erg behulpzaam kan zijn om uw baby in slaap te sussen. U kunt verschillende soorten geluidsapparatuur vinden om uw baby te helpen slapen.
Dit vermindert stress, verhoogt de focus, verhoogt de privacy en verzacht hoofdpijn en migraine.

Witte, roze, bruine en paarse ruis

Misschien vindt u het verrassend te horen dat witte ruis kan worden onderverdeeld in verschillende andere ruiskleuren, afhankelijk van de intensiteit en het frequentiebereik. Enkele voorbeelden zijn
  • roze ruis
  • bruine ruis
  • blauwe ruis
  • paarse ruis enzovoort.
Roze
Roze ruis is hetzelfde als witte ruis, maar met minder hoge frequenties. Het is luider in de lage frequenties van het spectrum en zachter in het hogere bereik. Als u ernaar luistert terwijl u slaapt, kunt u uw geheugen voor de volgende dag verbeteren.
Bruin
Bruine ruis is nog sterker en dieper in het lage bereik, zonder de geluiden op hoge frequentie van roze en witte ruis. Het kan u helpen om te ontspannen, zich te concentreren en uw slaap te verbeteren.
Blauw
Blauwe ruis wordt soms beschouwd als witte ruis op hoge frequentie. Het is een ruiskleur met een spectrale dichtheid die in verhouding staat tot de frequentie. Blauwe ruis wordt luider als de frequentie hoger wordt, maar in een lager tempo dan bij paarse ruis.
Paars
Paarse ruis is een type geluid dat luider wordt op hogere frequenties. Het wordt ook wel paars lawaai genoemd. Het is vooral van voordeel om bepaalde geluiden op hogere frequenties te blokkeren die samenhangen met tinnitus.

Is ontspanning mogelijk met witte ruis?

In de stad is stilte een bijna onhaalbare droom. Vooral bepaalde geluiden zijn heel hinderlijk. Of dit nu het lawaai is van een bouwterrein of de muziek van uw buren, het kan allebei even storend zijn. Uw gehoor moet zoveel auditieve informatie verwerken dat het moeilijk is om uw systeem weer tot rust te brengen.

Apparatuur voor witte ruis

Wat als u niet in slaap kunt vallen of moeite hebt om u op uw werk of studie te concentreren? De aanschaf van een apparaat om witte ruis te maken, kan dan een uitstekende oplossing zijn. Zulke apparatuur produceert kalmerende geluiden en moet helpen om de kwaliteit van uw slaap te verbeteren. Behalve een betere slaap, kunt u ontdekken dat het stress vermindert, uw concentratie verbetert, zorgt voor meer privacy, hoofdpijn of migraine verzacht en tinnitus maskeert (rinkelen in uw oren). Dankzij de kalmerende eigenschappen wordt witte ruis ook gebruikt bij hypnose.

Hoe werkt het?

Er bestaan diverse verklaringen waarom witte ruis werkt. Eén theorie is dat de oren minder gevoelig worden, des te luider de omgeving is. Zo zal een druppelende kraan u overdag vermoedelijk weinig storen. Maar in de nacht, als het om u heen veel rustiger is, kan het heel irritant zijn. Witte ruis verhoogt de drempelwaarde weer en het druppelen of andere geluiden vallen niet meer op.

Apps voor witte ruis

Een andere theorie gaat er vanuit dat de hersenen altijd op zoek zijn naar (akoestische) prikkels. Het continue geluid neemt de hersenen "in beslag" zonder ze te overbelasten. Daarvoor is het veel te monotoon. Veel mensen melden positieve resultaten met het gebruik van gratis apps voor witte ruis. Bijvoorbeeld de app White Noise Lite, die witte of roze ruis produceert (verkrijgbaar voor Android en Apple).
Deze en andere vergelijkbare apps leveren geweldig werk door verschillende hinderlijke achtergrondgeluiden te elimineren en een aangename omgeving te creëren. De meeste apps bevatten vele ruiskleuren (bruin, wit, roze, enz.), mechanische geluiden als een ventilator of airconditioning, motregen en zware regenbuien, stromend water, strand- en zeegeluiden. Zorg dat u de nieuwste versie downloadt, voor een optimaal resultaat. Schakel de app ‘s nachts in en laat hem op de achtergrond spelen terwijl u gaat slapen.

Witte ruis voor baby’s

Het opwekken voor witte ruis is erg populair bij ouders van kleine kinderen. De reden voor deze populariteit is dat het eentonige geluid baby’s herinnert aan de moederbuik, wat een kalmerend effect heeft. Al in de 6e maand van de zwangerschap kunnen baby's verschillende subtiele geluiden horen, zoals gedempte tonen, de hartslag van hun moeder of zelfs het eentonige geluid van de baarmoeder.

Als u uw kind wilt kalmeren met witte ruis, zorg er dan altijd voor dat u de geluidsbron niet te hard zet. Een föhn of een stofzuiger kunnen wel 80 decibel (dB) luid zijn. Dat wordt als veel te luid ervaren. Zorg er dus voor dat de afstand tussen uw kind en de geluidsbron groot genoeg is.
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.