Laat je horen als je het zachter wilt

Restaurants, winkels en bars hebben de muziek vaak onnodig hard staan om een leuke sfeer te creëren om klanten ertoe te bewegen meer te kopen of te bestellen. Zelfs taxichauffeurs gebruiken muziek om klanten te vermaken tijdens het vervoer (terwijl ze hopen op een grotere fooi). Maar de kans is groot dat iedereen het erover eens is dat het veel leuker is als je niet tegen elkaar hoeft te schreeuwen om elkaar te verstaan. Wees dus niet bang om je erover uit te spreken en de manager te vragen of het wat zachter mag. Je kunt natuurlijk ook gewoon de plekken opzoeken, waarvan je weet dat ze de muziek of tv's op een aangenaam volume hebben staan.

Wees voorbereid en neem gehoorbescherming mee

Voor situaties waarop je geen invloed kunt uitoefenen, is het verstandig beslagen ten ijs te komen met oordopjes of oorwarmers. Concerten, luide collegezalen, sportwedstrijden, bioscopen, etc. zijn leuk, maar niet bepaald oorvriendelijk! Investeer in eenvoudige ruisonderdrukkende bescherming om het geluid met 15-30 decibel te kunnen onderdrukken.

Stel de geluidslimiet van je telefoon in

Op veel mobiele apparaten kun je een maximaal geluidsniveau selecteren. Zo kom je niet in de verleiding het te hoog te zetten. Ringtonen, meldingen, etc. kun je allemaal in de instellingen beheren.

Onthoud dit: oordopjes zijn slecht; hoofdtelefoons zijn ok

Het lijkt wel of je nergens meer kunt komen zonder iemand tegen te komen met een koptelefoon. Er is wel een belangrijk verschil tussen oordopjes en hoofdtelefoons. Oordopjes zitten in je oor, vlakbij het trommelvlies en hoofdtelefoons rusten over het oor, waardoor binnenkomend geluid een stuk veiliger is. Investeer in een goede ruisonderdrukkende hoofdtelefoon, zodat je het volume van je muziek, podcasts, telefoontjes en online video's niet hoeft op te schroeven!

Rook niet

Ooit gedacht aan die kleine haartjes in je oren? Waarschijnlijk niet, maar ze zijn erg belangrijk en door te roken worden ze relatief snel vernietigd. De bloedcirculatie en de zuurstoftoevoer wordt namelijk beperkt door roken en deze kwetsbare haarcellen kunnen daar niet goed tegen. Bovendien worden haarcellen niet meer opnieuw aangemaakt. Als ze eenmaal kapot zijn, zijn ze verloren. We raden je daarom aan om roken te beperken of helemaal te stoppen. Je longen én je oren zullen je dankbaar zijn.

Zo, dat was het: simpele voornemens voor een gezonder gehoor. Mocht je je zorgen maken over je gehoor, maak dan vandaag nog een afspraak voor een gratis hoortest. Daar zul je nog jaren plezier van hebben.