De beste tips over hoe je het beste je oorsmeer (cerumen) verwijdert

“Deze aanpassing is zeer de moeite waard, omdat het niet alleen de klinische ervaringen van specialisten op het gebied van oorsmeer en oorsmeerophoping  bevat, maar ook een herinnering voor patiënten aan het feit dat een goede oorgezondheid start bij hem of haar zelf. En er zijn evenveel dingen die ze beter achterwege kunnen laten, als dingen die je juist wél zouden moeten doen.”
 –Seth R. Schwartz, MD, MPH, Guideline Update Group Chair

Volgens het persbericht gelooft de academie dat er bij veel mensen een diep verlangen bestaat om hun oren schoon te maken, omdat zij denken dat oorsmeer een teken van viezigheid is. Dit is een fabel die vaak leidt tot ongezonde gewoontes ten aanzien van oorgezondheid.

De aanmaak van oorsmeer en het uitdrijven van oud oorsmeer is een voortdurend en natuurlijk proces. Echter, soms kan dit zelfregulerende reinigingsproces verstoord raken, wat kan leiden tot een ophoping van oorsmeer en (gedeeltelijke) verstopping van het oorkanaal.

Een oorsmeerprop kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder (maar niet uitsluitend) oorpijn, jeuk, een dof gevoel in het oor, gehoorverlies en tinnitus.

Eén op de tien kinderen, één op de twintig volwassenen en meer dan een derde van de ouderen heeft overmatig oorsmeer of een oorsmeerprop.

Ongeveer 12 miljoen mensen bezoeken jaarlijks een arts vanwege oorsmeerproblemen.

Wat kun je tegen oorsmeer doen - de do's en don'ts

DO's

  • Zoek medische hulp wanneer je symptomen ervaart als gehoorverlies, een dof gevoel in het oor en oorpijn en je niet zeker weet of dit oorsmeergerelateerde symptomen zijn.
  • Vraag advies over hoe je het beste kunt omgaan met jouw overtollige oorsmeer. Het kan zijn dat je rekening moet houden met speciale medische condities die bepaalde manieren van schoonmaken schadelijk voor jou maken.
  • Zoek medische hulp als je last hebt van een loopoor (vocht loopt uit het oor) en wanneer er bloed uit je oor komt. Dit zijn namelijk geen symptomen van een oorsmeerprop, maar van iets anders dat zeker onderzocht dient te worden. 

DON'Ts

  • Overmatig schoonmaken van de oren. Dit kan leiden tot irritatie van het oorkanaal en ontstekingen en zelfs tot een toename in de oorsmeerproductie.
  • Stop geen dingen in je oor die kleiner zijn dan je elleboog. Je moeder had gelijk! Wattenstaafjes, haarspeldjes, autosleutels, tandenstokers... ze kunnen allemaal je oor beschadigen en sneetjes maken in het oorkanaal, je trommelvlies perforeren en je gehoorbeentjes verplaatsen, waardoor je last krijgt van duizeligheid, gehoorverlies, misselijkheid, oorsuizen en andere symptomen van gehoorbeschadeging.
  • Gebruik geen oorkaarsen. Er is geen bewijs dat zij daadwerkelijk oorsmeerproppen verwijderen en het gebruik kan ernstige schade aanrichten aan het oorkanaal en het trommelvlies.

Het doel van deze aangepaste richtlijnen is om patiënten met overtollig oorsmeer of een oorsmeerprop, die baat kunnen hebben bij behandeling te identificeren.