Wat is geluidsoverlast?

Wat is geluidsoverlast?

Een goede definitie van geluidsoverlast is elk atmosferisch geluid dat hoger is dan 65 decibel (dB), zoals gedefinieerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ter vergelijking: elk geluid boven 75 dB wordt als schadelijk voor je gehoor beschouwd en boven 120 dB is buitengewoon pijnlijk. Bij geluid boven de 30 dB heb je al problemen om in slaap te komen.
 
Omdat geluidsoverlast tegenwoordig zo veel voorkomt, schat de WHO dat 360 miljoen mensen wereldwijd een of andere vorm van gehoorverlies hebben.

 

Oorzaken van geluidsoverlast

Hoewel er op het platteland zo nu en dan sprake is van geluidsoverlast door landbouwwerktuigen, zijn steden verreweg de grootste boosdoeners met een constante aanval op onze zintuigen. Verkeer, bouwwerkzaamheden, harde muziek en andere geluiden van de buren, zijn voorbeelden van geluidsbronnen die we in de stad ervaren. Velen van ons zijn zo gewend geraakt aan de kakofonie dat we hebben geleerd deze te negeren. 

 

Voorbeelden van alledaagse geluidsoverlast

  • Verkeer — straten, snelwegen, treinstations, parkeerplaatsen. Een autoclaxon heeft meestal 90 dB, motorfietsen produceren ongeveer 95 dB en een stadsbus ongeveer 100 dB.
  • Luchtverkeer levert gemiddeld 130 dB aan geluid op.
  • Bouwplaatsen waar zwaar materieel en draagbare apparaten zoals een drilboor of een boormachine worden gebruikt, kunnen een geluid met 110 dB laten horen. 
  • Concerten en festivals produceren geluid van gemiddeld 100 dB.
  • Restaurants, bars, pubs en clubs hebben vaak een bereik van 100 dB (en luider wanneer er een sportevenement op het scherm is of een live-concert wordt gegeven).
  • Zelfs blaffende honden kunnen ongeveer 60-80 dB registreren (hoewel we nooit zouden aanraden om je harige vrienden buiten de deur te zetten).

Fysieke en psychologische effecten van geluidsoverlast

Schadelijke effecten van geluidsoverlast bestaan niet alleen uit gehoorbeschadiging, maar uit onderzoek is gebleken dat het ook schadelijk voor je hart en bloedvaten kan zijn.
 
In een wetenschappelijk artikel in de European Heart Journal wordt beschreven dat harde geluiden die optreden terwijl iemand slaapt, de 'vlucht of vecht'-reactie kan veroorzaken. Zonder dat de persoon zich er zelfs maar van bewust is, zorgt deze reactie ervoor dat het lichaam cortisol en adrenaline afgeeft, wat in de loop van de tijd kan bijdragen aan cardiovasculaire problemen, zoals een hoge bloeddruk.
 
 

Voorbeelden van fysieke effecten van lawaaioverlast

Of je nu wakker bent of slaapt, hier zijn enkele fysieke effecten die kunnen optreden na blootstelling aan lawaai:
  • Gehoorverlies waarbij sprake is van een vernauwing van het frequentiebereik of een verminderde perceptie van geluid
  • Gevoeligheid voor geluid
  • Tinnitus of oorsuizen 
  • Stijging van de bloeddruk
  • Versnelde hartslag 
  • Hoofdpijn
  • Gastritis
  • Slaapverstoring leidend tot prikkelbaarheid en agressief gedrag
  • Cardiovasculaire problemen, waaronder hartaanvallen

Voorbeelden van psychologische effecten van lawaaioverlast
 

Regelmatig blootstaan aan geluidsoverlast kunnen de volgende psychologische effecten als gevolg hebben:
  • Stress en angst
  • Vermoeidheid en vertraagde reactietijd
  • Depressie
  • Geheugen en concentratieproblemen
  • Hysterie bij zowel mens als dier

Oplossingen voor het verminderen van geluidsoverlast

Oordopjes om je oren te beschermen tegen harde geluiden

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten oordopjes verkrijgbaar die je oren kunnen beschermen tegen te veel lawaai. Ze zijn vaak ontworpen voor een specifiek doel, zoals buitenwerk (bijvoorbeeld gras maaien), concerten en festivals, motorsport en slapen. Veel van de hedendaagse oordopjes zijn voorzien van geavanceerde technologie waarmee je kunt horen wat je wilt horen, terwijl onnodig geluid wordt geblokkeerd, waardoor ze ook veilig zijn voor autorijden of het bedienen van machines.

Witte ruis om irritante geluiden te maskeren

Overweeg witte ruis om je oren en hersenen voorzichtig te 'verleiden' om andere onaangename geluiden te negeren. Witte ruis met een lage, zacht zoemend geluid helpt je te ontspannen waardoor je beter kunt slapen. 
 

Vermijd lawaaierige activiteiten en verkeer

Vermijd luidruchtige vrijetijdsactiviteiten en ruimtes zoals concerten, sportevenementen of race-evenementen.
 
Probeer alternatieve vervoersmiddelen die bevorderlijk zijn voor meer stilte, zoals elektrische voertuigen en fietsen. 
 

Geluidsisolatie in de woning

Wanneer je een nieuw huis bouwt of een bestaande woning verbouwt, isoleer dan met geluidsabsorberende bouwmaterialen om geluid te verminderen en een rustige omgeving te creëren waarin je je kunt ontspannen.

Wat kunnen gemeenten doen om geluidsoverlast te verminderen?

Er bestaan vele wetten en regels om geluidsoverlast te voorkomen of te bestrijden. Zo zijn er richtlijnen en regels voor preventie van lawaaioverlast vastgesteld voor commerciële, industriële en woongebieden. In de bouw worden geluidsabsorberende isolatiematerialen gebruikt voor zowel bedrijfsgebouwen als woningen. Ook wordt steeds meer gebruik gemaakt van geluiddempend asfalt om verkeerslawaai te verminderen. 
Samengevat

Geluidsoverlast is een zorg waar in Nederland aandacht aan wordt besteed. Om helemaal van lwaaioverlast af te komen, zal onmogelijk blijken te zijn, maar er wordt veel aan gedaan om het te verminderen. Heb jij last van lawaai en maak je je zorgen om je gehoor? Neem dan gerust contact op met een audicien om te bespreken welke oplossing voor jou het beste is. 
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.