Gehoorbescherming op festivals, concerten en optredens

Fan van muziek? Dan weet je dat de zomer hét festivalseizoen bij uitstek is, al dien je op muziekevenementen wel extra op te passen voor gehoorschade. Op festivals neemt men het namelijk niet altijd zo nauw met de geluidssterkte van de muziek. De grens van 100dB wordt op dergelijke events vaak overstegen en dat kan permanente schade zoals tinnitus of hyperacusis veroorzaken, zeker als je weet dat de grens voor het risico op schade eigenlijk op 85dB ligt. Het muziekgenre zelf heeft hier natuurlijk weinig mee te maken - of je nu naar North Sea Jazz, Bospop, Tomorowland of de Zwarte Cross gaat - maar vaak zijn het eerder de grote festivals met veel bezoekers waar het volume een paar puntjes te hoog zou kunnen staat. Ook in kleinere podia of zalen doe je er echter goed aan om voorbereid en veilig van jouw favoriete artiesten te genieten. Maar wat kan je er concreet aan doen?
 
De oplossing is simpel: Zorg ervoor dat je festival oordoppen meeneemt!
Bij Schoonenberg kun je terecht voor allerlei oordopjes. Let hierbij ook op het volgende:
  • Houd de oordoppen consequent in om elk risico op gehoorschade te vermijden. Bovendien kun je elkaar in een lawaaiige omgeving beter verstaan mét oordoppen in.
  • Vertrouw niet op eigen waarneming, dat is helaas geen goede graadmeter voor eventuele schade. Het is niet zo dat hard geluid niet schadelijk is als je zelf geen hinder ervan ervaart.
  • Met oordoppen op maat met een muziekfilter met een vlakke demping, heb je de meest optimale waarneming van de muziek en vanwege de optimale pasvorm ook maximale bescherming.
  • Geef je oren af en toe wat rust, een luisterpauze. Zowel tijdens het festival als ervoor en erna.
Foto door Tony Pham

Gehoorbescherming op citytrip of onderweg

Helaas klinkt niet ieder geluid als muziek in de oren. Denk bijvoorbeeld aan het overweldigend lawaai van opstijgende (of neerdalende) vliegtuigen, daverende treinen, klingelende trams of metro’s, en de ronkende motoren van alles dat twee, vier of acht wielen heeft. Vooral in grote steden of op toeristische trekpleisters heerst er vaak een hels kabaal door de toegenomen verkeerssituatie. Ook hier kunnen oordoppen een uitstekende oplossing zijn.  Voor de allerkleinsten zijn gehoorkappen voor kinderen een goed alternatief.

Oordoppen: dé oplossing voor nachtlawaai

Eerder een avontuurlijk type? Dan trek je misschien de natuur in of ga je kamperen. Het is dan niet altijd even makkelijk om in slaap te vallen (en te blijven) als het buiten je tent vergeven zit van de krekels (of een van je tentgenoten onophoudelijk ligt te snurken). Ook op festivalcampings kunnen er ‘s nachts heel wat dierlijke geluiden weerklinken. Oordoppen helpen enorm om dergelijk nachtlawaai uit te doven en in alle sereniteit in slaap te vallen.n.
Foto door Elizeu Dias

Hoe zwemmersoor vermijden?

De zomer is het ideale seizoen om een plonsje te wagen en verfrissing te zoeken in zee, rivier, meer of zwembad. Iedereen die veel in het water vertoeft kan om die reden mogelijks last krijgen van een zwemmersoor. Door overmatige blootstelling aan water van om ‘t even welke bron (zwembad, douche, zee…) bestaat de kans dat er wat vocht in de gehoorgang achterblijft en tot een infectie lijdt. Met volgende tips kan je een zwemmersoor voorkomen:
  • Draag oordopjes (bv. specifieke zwemoordoppen)
  • Vermijd water van twijfelachtige zuiverheid (bv. rivieren of meren)
  • Laat achtergebleven water uit je oor sijpelen door je hoofd zijwaarts te kantelen na het zwemmen
  • Droog je oren met een handdoek of dergelijke na het zwemmen
Toch schijnbaar wat last van een ontstoken oor na het zwemmen? We sommen graag nog eens alle symptomen, oorzaken en behandelingen van een zwemmersoor voor je op.
 
In conclusie: om de zomer vol enthousiasme aan te vatten mét aandacht voor je gehoor dien je eigenlijk geen bergen te verzetten. Er zijn een aantal simpele voorzorgsmaatregelen of producten waarmee je bijna elk risico vermijdt. Door oordopjes te gebruiken en aandacht te hebben voor je omgeving en activiteiten omzeil je al de meeste gevaren die gehoorschade kunnen veroorzaken. Toch nog vragen waarop je hierboven geen antwoord vindt? Contacteer dan vrijblijvend een van onze experts of maak een afspraak in een van onze winkels. Geniet met volle teugen van de zomer!