1. Kies voor goed passende oordopjes

Als je hoofdtelefoon of oordopjes niet goed passen, kan er veel storend omgevingsgeluid je oren binnendringen. Om die storende geluiden te compenseren, zet je al gauw het volume van je smartphone of mp3-speler te hard.

Kies voor een geluiddempende hoofdtelefoon of oordopjes die perfect passen. Zo voorkom je dat je het volume steeds harder zet.

2. Adempauze voor je trommelvliezen

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om niet langer dan één uur per dag naar bijvoorbeeld muziek te luisteren met behulp van een hoofdtelefoon of oordopjes. In werkelijkheid luisteren heel veel mensen, vooral jongeren, veel langer en vaker. Het volume vaak rond de 80 decibel. Dit staat gelijk aan het geluid van druk stadsverkeer. Geef je oren af en toe een stille adempauze.

3. Zet het geluid zachter

De meeste smartphones kunnen enorm hard, maar er is geen enkele reden om je telefoon continu op de luidste stand te zetten. Zet het geluid standaard op ongeveer 60% van de capaciteit. Dat is al een stuk veiliger voor je gehoor.

Luisteren naar gematigd geluid voor langere tijd kan je gehoor al aantasten, dus naar harde muziek luisteren zal de kans op permanente gehoorschade alleem maar vergroten.

4. Laat je gehoor testen

Het is belangrijk om je oren regelmatig te laten controleren. Als je last hebt van irritatie aan je oor, of je merkt dat geluiden doffig klinken, dan kan het zijn dat je oorkanaal verstopt is. De huisarts kan je oren voorzichtig reinigen. Daarnaast is het aan te raden regelmatig je oren door een professionele audicien te laten testen, want hoe eerder een (beginnend) gehoorverlies wordt opgemerkt, hoe makkelijker het is er iets aan te doen.