De geschiedenis van wattenstaafjes


Leo Gerstenzang heeft in 1923 het allereerste wattenstaafje uitgevonden. Hij kwam op dit idee toen hij zag dat zijn vrouw een plukje watten op een tandenstoker aanbracht om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Geïnspireerd door zijn uitvinding, bestaan de huidige oorstaafjes uit korte stokjes van hout, opgerold papier of plastic, met een kleine bolletje katoen aan een of beide uiteinden gewikkeld.

Waar worden q-tips voor gebruikt?

Wattenstaafjes worden voor allerlei doeleinden gebruikt. Van Covid-testen tot aan het schoonmaken van apparaten in huis. Ze zijn uitstekend te gebruiken om een toetsenbord schoon te maken en tegelijk zijn ze ook een hygiënische oplossing om make up aan te brengen. 

Q-tips gebruikt als oorstaafjes

Q-tips worden het meest gebruikt om oren te reinigen van overtollig oorsmeer. Sommige mensen hebben er een gewoonte van gemaakt om een wattenstaafje te gebruiken om opgehoopt oorsmeer uit de gehoorgang te verwijderen. Fabrikanten noch medische experts bevelen deze toepassing van q-tips aan. 
Wat is het nut van oorsmeer?

Oorsmeer - in het Latijn cerumen genoemd - heeft als doel je binnenoor schoon te houden. Oorsmeer beschermt je gehoorgang door stof en vuil weg van het trommelvlies te houden. Ook heeft het een antibacteriële functie en zorgt het smeer ervoor dat je gehoorgang niet uitdroogt. Maar een klein deel van je buitenste gehoorgang maakt cerumen aan. 

Is het nodig om oorsmeer uit je oren te verwijderen?

Hoewel oorsmeer natuurlijk is en een beschermende functie heeft voor je oren, kan het ook problemen veroorzaken. Wanneer oorsmeer zich ophoopt in je oor, kan het je gehoorgang blokkeren en na verloop van tijd zelfs gehoorverlies veroorzaken. De meeste mensen grijpen naar q-tips om het overtollig oorsmeer uit het oor te verwijderen. Helaas kan deze methode het probleem erger maken en het oorsmeer verder in de gehoorgang duwen.
mire használjuk a fülpálcikát
mire ne használjuk a fülpálcikát

Wat kan er misgaan als je wattenstaafjes in je oor steekt?

Er zijn een aantal oorproblemen op te noemen die het gevolg kunnen zijn van het gebruik van wattenstaafjes in je oren.
Geperforeerd trommelvlies

Een trommelvlies perforatie kan een ernstige en pijnlijke aandoening zijn. Een geperforeerd trommelvlies kan zelfs leiden tot chronische oorinfecties en permanent gehoorverlies.

Je denkt misschien dat je met een wattenstaafje niet zo snel je trommelvlies perforeert, maar het trommelvlies is kwetsbaar. Zelfs bij een lichte aanraking met een q-tip kan het voldoende zijn om de kleine gehoorbeentjes te raken die zich direct achter het trommelvlies bevinden. Hierdoor kunnen trillingsgolven naar het binnenoor worden gestuurd, waardoor je het risico loopt je gehoor te beschadigen. Het binnenoor zorgt ervoor dat je naast een goed gehoor ook in evenwicht blijft. Druk uitoefenen op je trommelvlies - hoe licht ook - kan trillingsgolven veroorzaken waardoor je problemen met je gehoor en je evenwicht kunt krijgen. 
Verstoring van oorsmeer productie 

Wanneer je een wattenstaafje gebruikt om oorsmeer uit je gehoorgang te verwijderen, kan het gebeuren dat je het oorsmeer verder in de gehoorgang duwt. Je kunt hierdoor een verstopping in de gehoorgang veroorzaken, wat kan leiden tot pijnlijke gehoorproblemen, tinnitus of oorsuizen, slechthorendheid of duizeligheid. 

Ook kun je door gebruik van q-tips de aanmaak van oorsmeer verstoren, waardoor je oren droog worden en gevoelig voor infecties. Het smeer reinigt je oor en beschermt tegen bacteriën, insecten en vuil.

Bedenk voordat je een oorstaafje pakt, dat oorsmeer een natuurlijke en gezonde substantie is die je niet voor niks hebt. Heb je regelmatig last van teveel oorsmeer, dan kun je het beste een afspraak met een audicien of een kno-arts maken om het overtollig oorsmeer te laten verwijderen. 

Wat is de beste manier om overtollig oorsmeer zelf te verwijderen?

Hier noemen we een methode in verschillende stappen om je oren op een veilige manier schoon te maken. Als er bij jou een trommelvliesbuisje geplaatst is of je hebt een trommelvlies perforatie, dan kun je deze methoden beter niet gebruiken. 

Stap 1: Verdun het oorsmeer. Breng twee keer per dag een paar druppels babyolie of waterstofperoxide rechtstreeks in je gehoorgang aan. Het verdunnen van het oorsmeer werkt alleen op de buitenste laag. Het kan gebeuren dat het verdunde oorsmeer dieper in je gehoorgang glijdt en tegen het trommelvlies gaat nestelen. Om dit te voorkomen, begin je zo snel mogelijk met de volgende stap.

Stap 2: Zodra het oorsmeer zacht is spuit je je oor schoon met lauw water. Een rubberen bolspuit werkt goed voor dit doel. Terwijl je je hoofd kantelt, trek je zachtjes aan je oor om je gehoorgang recht te trekken. Laat vervolgens je hoofd naar de andere kant kantelen om het water uit je oor te laten lopen.

Stap 3: Droog het schoongemaakte oor met een handdoek. 

Als deze stappen bij de eerste keer niet het gewenste resultaat opleveren, herhaal je het proces. Het is mogelijk dat je dit een aantal keren moet doen om het overtollig oorsmeer te verwijderen. 

Heb je deze stappen een aantal keren doorlopen en zijn je oorklachten nog steeds niet over, neem dan contact op met je huisarts om je oren professioneel te laten reinigen. 

Q-tips gebruiken wanneer je een hoortoestel draagt

Wanneer je een hoortoestel draagt, kun je last hebben van teveel oorsmeer dat op je hoortoestel gaat plakken. Ook dan raden we je af om q-tips te gebruiken om je oren te reinigen. In plaats daarvan kun je het beste je hoortoestel reinigen met een spray die het oorsmeer oplost. Je kunt in onze webshop reinigingsspray kopen die speciaal is ontworpen om je hoortoestel regelmatig, compleet en effectief te reinigen. Deze spray lost oorsmeer op en bevat een bacteriedodende oplossing voor een effectieve reiniging.

Krijg hulp van je audicien om je van oorproblemen af te helpen

Blijf je last van oorsmeer of jeukende oren houden, dan kun je altijd contact met ons opnemen. We kunnen dan onderzoeken wat de oorzaak is. In de meeste gevallen kunnen wij je helpen om van je oorprobleem af te komen. Ook kunnen wij je goed helpen als je een hoortoestel draagt en daar last van hebt. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken. 
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.