Vanaf het moment dat we worden geboren, gebruiken we slaapliedjes of babymuziek om te slapen of om baby's te troosten. Dit is niets nieuws: de Romeinen en Grieken speelden al muziek om te slapen en om te ontspannen. En waarom ook niet - ontspannende muziek om te slapen klinkt logisch.
 
 

Is slapen met muziek goed voor je?

Muziek heeft het vermogen om het dagelijks leven op te vrolijken en kan je helpen te ontspannen op drukke momenten. Positieve ervaringen in het leven en voldoende ontspanning, zijn goed voor elk mens. Muziek kan daarin een grote rol spelen. 
 
Maar als je wel eens moeite hebt om in slaap te vallen omdat de buurman de feestmuziek heeft aangezet, dan begrijp je dat muziek onze slaap en ons humeur negatief kan beïnvloeden. Als je muziek hoort op momenten wanneer je daar geen zin in hebt, wordt het al snel irritant, stressvol en kan het je uit je concentratie halen - of uit je slaap. En dat is minder goed voor de mens.
 

Met muziek om te slapen uitgerust wakker worden

Als je moeite hebt om in slaap te vallen of in slaap te blijven, kan muziek een goede oplossing zijn waarmee je de volgende dag uitgerust wakker wordt.
 
Met muziek kun je de geest en het lichaam voor het slapengaan beïnvloeden, waardoor je de perfecte omgeving creëert om weg te dromen. Luisteren naar muziek voor het slapengaan en tijdens het inslapen kan je algehele slaapkwaliteit zelfs verbeteren, waardoor je een meer rustgevende nacht krijgt en meer uitgerust wakker wordt. 
 
Behalve dat je profiteert van de fysiologische veranderingen, zoals een lagere bloeddruk, langzamere ademhaling en een langzamere hartslag, ervaar je ook een meer ontspannen emotionele toestand doordat je met muziek voor het slapen gaan je stress vermindert.  
 


Wat ontspannende muziek met je kan doen


Muziek om te slapen en je te ontspannen:
 • beïnvloedt je ademhaling en vertraagt je hartslag
 • verlaagt je bloeddruk
 • activeert je lichaam om hormonen vrij te maken die de slaap bevorderen, zoals serotonine en oxytocine
 • stimuleert je immuunsysteem
 • verlicht spierspanning
 • vermindert angst en stress 
 • vermindert de aanmaak van cortisol.

Muziek om in te slapen vergemakkelijkt het herstel van je hersenen tijdens de slaap

Ontspannende muziek geeft je hersenen en lichaam de kans om zich te herstellen van de dagelijkse activiteiten. 
 
Je hersenen hebben het tijdens je slaap erg druk met onder andere: 
 
 • het verwerken van de gebeurtenissen en herinneringen van de dag
 • het vrijlaten van hormonen door de hypofyse die bijdragen aan het herstel van weefsel en spieren
 • je spieren slap te houden tijdens de REM-slaap, zodat je niet of nauwelijks in beweging komt tijdens je dromen 
 • cytokines vrij te maken door het immuunsysteem om ontstekingen en infecties helpen te bestrijden
 • je sympathische zenuwstelsel te laten ontspannen waardoor je bloeddruk verlaagt en een positieve invloed kan hebben op hartaandoeningen.

Welke muziek is het beste om te slapen?

Er is zoveel aanbod in muziek dat er voor elke denkbare gebeurtenis of situatie de juiste muziek voor het slapen gaan te vinden is. Bij streamingdiensten en op YouTube kun je eindeloze compilaties vinden die ideaal zijn als muziek om te slapen of om je te ontspannen. 
 
We noemen hier een paar muziekgenres die je kunnen helpen om in te slapen. Het beste kun je een aantal van deze genres uitproberen om te zien welke het beste bij jou werkt. 

Klassieke muziek

Als je denk dat klassieke muziek niets voor jou is, kun je het wel proberen om je goed te ontspannen. Voorbeelden van klassieke muziek om in slaap te vallen zijn:

 • Moonlight Sonata van Beethoven

 • Nocturne No. 2 van Chopin 

 • Nocturne No. 9 van Chopin. 

 
Met name klassieke pianostukken met een zacht, vervoerend tempo en die meestal niet door andere instrumenten zijn versierd, zijn muziekstukken waarbij je heerlijk in slaap kunt vallen.
 

Hedendaags Klassiek

Hedendaagse klassieke slaapmuziek bestaan meestal uit pianostukken van artiesten die vandaag de dag nog in leven zijn, zoals: 

 • Coole Jazz of New Age

Hedendaags klassiek is een stijl die in de jaren 80 en 90 begon en gekenmerkt wordt door soepele en ontspannen tempo's. In tegenstelling tot traditionele jazz heeft deze muziek minder improvisatie en is meer gestructureerd, waardoor het perfect is om te slapen en te ontspannen.
 

Chill Out of sfeermuziek

Deze muziekstijl bevat ontspannende instrumentale muziek die is ontworpen om sfeer te creëren. Bij sfeermuziek ontbreekt het vaak aan compositie of structuur, waardoor het minder afleidend kan zijn dan muziek met een traditionele structuur of ritme.
 

Meditatie muziek

Meditatiemuziek om te slapen wordt uitgevoerd om lichaam en geest te ontspannen met mooie, meditatieve klanken. Deze muziekstijl is nog minder gericht op structuur dan ambient muziek en bestaat uit lange stukken zonder een begin of een eind. Ideaal dus om lekker bij in slaap te vallen. 
 

Natuurgeluiden

Regenval, kabbelende beekjes, onweersbuien, golven van de zee, zeemeeuwen – er zijn allerlei natuurgeluiden die je kunnen helpen om ontspannen in slaap te vallen. Sommige geluidsopnamens worden vergezeld met zachte pianomuziek die de natuurgeluiden begeleidt, maar vaak zijn het gewoon de natuurgeluiden die je in slaap wiegen.

Aanvullende tips om een goede nachtrust te krijgen met muziek

Hier hebben we nog een paar tips als je muziek om te slapen wilt gebruiken:
 • Vermijd emotionele triggers 

Voeg bij het selecteren van je afspeellijst of bron geen nummers toe die je verdrietig of treurig maken. Ook muziek waar je vrolijk van wordt en veel energie van krijgt, zijn geen goede aanraders om als muziek om te slapen te gebruiken. 
 

 • Gebruik akoestische muziek

Akoestische muziek is het beste om in slaap te vallen. Piano, gitaar of fluit bieden de meest ontspannende sfeer om in slaap te vallen. Zang heeft de neiging je af te leiden en kan ervoor zorgen dat je je aandacht daarop concentreert in plaats van dat je concentratie loslaat.  

 • Langzaam en ontspannend 

Maak een afspeellijst met langzame en ontspannende muziek om te slapen, zodat je het altijd bij de hand hebt als je het nodig hebt. 
 

 • Vermijd oordopjes

Gebruik geen oordopjes als je naar muziek luistert om in slaap te vallen. Oordopjes kunnen je oren beschadigen als je ermee gaat slapen. 
 

Samenvatting

Het gebruik van muziek om te slapen is een fijne manier om je te ontspannen en in slaap te vallen. Je hersenen en je lichaam komen tot rust. Met ontspannende muziek slaap je dieper en word je beter uitgerust wakker.
 
Ben je slechthorend en wil je graag advies hoe muziek jou kan helpen in slaap te komen? Neem dan gerust contact met ons op om samen een geschikte oplossing te vinden. 
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.