Hoe komt het dat na het douchen of zwemmen soms water in je oren achterblijft? 

Meestal heb je geen last van water dat in je oren achterblijft. Soms echter, komt het water in het middenoor terecht en kan het niet vrij wegstromen. De meeste mensen vinden het vrij irritant als een oor met water gevuld is. Het voelt niet fijn en je gehoor is hierdoor ook wat minder. 

Is het gevaarlijk als er water in je oren blijft zitten?

Vaak is het heel gemakkelijk om water uit je oren te krijgen, maar soms is het wat lastiger. Gelukkig is het zelden riskant als er water in je gehoorgang komt. 

Wist je dat je oorsmeer (cerumen) waterafstotend is? Omdat je oor veel van deze stof produceert, druppelt het water er meestal vanzelf uit. 

Problemen beginnen wanneer dit niet gebeurt, en bacteriën beginnen te gedijen in de warme, vochtige gehoorgang. Dit type oorontsteking wordt zwemmersoor genoemd, otitis externa. Daarom is belangrijk dat je het water binnen 2 dagen uit je oren krijgt, anders kun je last van een oorontsteking krijgen.

Hoe krijg je water uit je oren?

Hieronder noemen we een aantal effectieve methoden om water uit je oren te krijgen.
 1. Haardroger techniek - Als de bovenstaande methoden niet werken, kun je proberen een haardroger te gebruiken om het water uit je gehoorgang te helpen afvoeren. Zorg ervoor dat je de föhn op de laagste stand gebruikt om letsel te voorkomen. Houd de föhn ongeveer 30 cm van je oor en beweeg hem heen en weer. Trek voorzichtig aan je oorlel en laat de warmte van de föhn het water in je gehoorgang drogen.
 2. Gebruik oordruppels op basis van alcohol - Oordruppels op basis van alcohol kunnen helpen opgehoopt water uit je gehoorgang te verdampen. Alcohol is ook effectief in het afremmen van de groei van bacteriën en het voorkomen van infecties. Je kunt oordruppels bij de apotheek krijgen en de instructies op de verpakking volgen. Gebruik geen oordruppels als je een geperforeerd trommelvlies hebt.
 3. Gebruik oordruppels op basis van waterstofperoxide - Sommige mensen hebben succes met oordruppels op basis van waterstofperoxide, omdat deze oplossing zeer effectief is in het verwijderen van oorsmeer uit de oren dat de oorzaak kan zijn voor het vasthouden van water in je oren. Echter, verwijderen van teveel oorsmeer kan schadelijke gevolgen hebben, omdat oorsmeer ook een bescherming aan je oren biedt.
 4. Olijfolie techniek - Het gebruik van warme olijfolie kan ook helpen water uit je oor te krijgen. Als je van plan bent om deze methode te gebruiken, bereid je dan voor om hier ongeveer 10-15 minuten aan te besteden. Doe een paar druppels olie rechtstreeks in je oor en ga minstens 10 minuten op je zij liggen. Stel een timer in. Als je tijd om is, ga je rechtop zitten, kantel je je hoofd en laat je de vloeistof uit je oor druppelen.
 5. Kantelmethode - De meest eenvoudige techniek om water uit je oren te krijgen is je hoofd opzij te kantelen om het water eruit te laten druppelen. Hoewel deze methode misschien niet elke keer werkt, is het zeker de moeite waard om het te proberen, omdat het een snelle en eenvoudige oplossing kan zijn.
 6. Aan je oorlel trekken - Als de de kantelmethode niet werkt, trek dan zachtjes aan je oorlel terwijl je je hoofd naar je schouder kantelt om het water eruit te krijgen. Schud je hoofd heen en weer om het water te verplaatsen waardoor het de weg naar buiten kan vinden.
 7. Ga op je zij liggen - Bij deze methode moet je op je zij gaan liggen en een paar minuten stil blijven liggen. Je hebt grote kans dat het water met behulp van de zwaartekracht, langzaam uit je oor druppelt.
 8. Vacuüm techniek - Het idee achter deze methode is om een ​​vacuüm te creëren om water naar buiten te zuigen. Voor deze techniek kantel je je hoofd zijwaarts met het oor waar water in zit naar beneden. Plaats je tot een kom gevormde handpalm stevig op je oor en maak je hand vlak terwijl het nog tegen het oor is gedrukt. Herhaal deze beweging een aantal malen. Zo simuleer je een zuignap die het water uit je oor trekt.

Hoe herken je een oorontsteking?

Bacteriën houden van natte en vochtige omgevingen en kunnen snel beginnen te groeien, wat leidt tot een volwaardige oorontsteking. Let op symptomen van uitwendige oorontsteking, zoals pijnlijke, jeukende gehoorgang en geurloze, heldere vloeistof die uit de uitwendige gehoorgang loopt.
Als je een van deze symptomen ervaart en een oorontsteking vermoedt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.  Ook als je geen symptomen van een ontsteking hebt, maar wel al dagen of weken water in je oren hebt, kun je het beste een afspraak maken voor een medische controle.
 

Hoe krijg je water uit je oren?

Hieronder noemen we een aantal effectieve methoden om water uit je oren te krijgen. 

Hoe krijg je water uit je middenoor?

Als er water in je middenoor zit, kun je de volgende technieken proberen om het eruit te krijgen.


Gapen of kauwen

Deze methode werkt goed wanneer water vastzit in de buis van Eustachius. Wanneer dit gebeurt, kan gapen en kauwen op bijvoorbeeld kauwgom helpen om de buizen te openen, waarna het water in je oor vrij komt.

Gebruik de Valsalva- beweging

Net als bij het gapen, opent deze techniek ook de buisjes van Eustachius. Je moet voorzichtig zijn met de Valsalva- methode, anders kun je je trommelvlies beschadigen. 

 1. Sluit je mond en houd je neusgaten tegelijkertijd gesloten met je vingers.
 2. Probeer uit te ademen door je neus. Doe dit tot je een ploffend geluid hoort dat aangeeft dat je buis van Eustachius is geopend.


Stoomtechniek

Warme stoom kan ook een goede manier zijn om water uit je middenoor te verwijderen. De gemakkelijkste manier om deze methode te gebruiken is door een lange, warme douche te nemen. Adem de stoom zo vaak mogelijk in en kantel je hoofd opzij zodat het water kan weglopen.

Wat moet je niet doen om water uit je oren te krijgen?

Vermijd het gebruik van oorstaafjes omdat je gemakkelijk je trommelvlies en gehoorgang kunt beschadigen. Door oorstaafjes of andere voorwerpen in je gehoorgang te steken, kun je  ook bacteriën in je oor krijgen en het water dieper in je oor drukken.

Hoe kun je voorkomen dat er water in je oren komt?

De volgende tips kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je geen water in je oren krijgt.  

 • Overweeg om oordopjes te kopen en deze te gebruiken wanneer je gaat zwemmen. 
 • Maak er een gewoonte van om je oren grondig schoon te maken nadat je een tijd in het water hebt doorgebracht.
 • Draag een badmuts tijdens het zwemmen.
 

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Water in je oren geeft over het algemeen geen reden tot bezorgdheid. Wanneer je echter tekenen van een infectie aan je oren bemerkt, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. Let op de typische symptomen van een oorontsteking, zoals zwelling, roodheid en oorpijn. 
Als je na het lezen van dit artikel nog steeds moeite hebt om water uit je oor te verwijderen, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Onbehandelde oorproblemen kunnen leiden tot langdurige schade en zelfs gehoorverlies.
 

De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.