In dit artikel

Symptomen van pulserende tinnitus

Hoewel de geluiden die gepaard gaan met beide vormen van tinnitus per persoon kunnen verschillen, is het hoofdsymptoom van de pulserende vorm van deze aandoening gesuis in één of beide oren. U kunt ook geluiden horen die kunnen worden beschreven als:
 • Gezoem
 • Geknars
 • Gesis
 • Gefluit
Dit zijn niet de enige geluiden die u kunt ervaren met pulserende tinnitus. U kunt ook een bonzend of pompend geluid horen op de maat van uw hartslag (een gevolg van bloed dat door uw lichaam stroomt).

Oorzaken van pulserende tinnitus

Hoewel normale tinnitus gewoonlijk geen identificeerbare oorzaak heeft, is het waarschijnlijker dat pulserende tinnitus een onderliggende factor heeft (hoewel het nog altijd lastig kan zijn deze te achterhalen).

Veel gevallen worden veroorzaakt door een verandering in de bloedstroom via de bloedvaten in en nabij uw oor (rondom uw hoofd of hals), of een verandering in uw bewustwording hiervan.
Deze verandering kan om verschillende redenen plaatsvinden, zoals:
 • Een toename van de bloedstroom in uw lichaam
  Dit kan gebeuren als gevolg van zwangerschap, sporten, bepaalde geneesmiddelen of anemie (een ernstig ijzertekort).
 • Bloedvaten met een ongebruikelijke vorm
  Bloedvaten met een ongebruikelijke vorm kunnen zorgen dat uw bloed sneller stroomt, wat meer ruis veroorzaakt dan traagstromend bloed.
 • Bloedvatverstopping
  Atherosclerose is een aandoening waarbij vetophopingen uw bloedvaten verstoppen, waardoor uw bloed er niet goed doorheen kan stromen.

Uw bewustwording van de bloedstroom in en rondom uw oren kan worden veroorzaakt door toestanden die uw oren verstoppen, waardoor uw interne geluiden versterkt worden. Hiertoe behoren een geperforeerd trommelvlies en aangetast oorsmeer.

Andere veelvoorkomende oorzaken van pulserende tinnitus zijn, onder andere:

 • Hoge bloeddruk
 • Thyreotoxicose, waarbij de schildklier overactief is
 • Verstopping van uw slagaders
 • Verandering van bewustwording, veroorzaakt door factoren zoals geleidingsverlies
 • Hoofd- of halstumoren

U kunt ook symptomen van pulserende tinnitus ervaren als u aan een aandoening lijdt die tot verhoogde druk in uw hoofd leidt (gekenmerkt door hoofdpijn en problemen met uw gezichtsvermogen, evenals pulserende tinnitus).
Als u tekenen ervaart die kunnen duiden op pulserende tinnitus, schakel dan zo snel mogelijk medische hulp in, zodat u onderzocht kunt worden en de diagnose kan worden vastgesteld.

Diagnose van pulserende tinnitus

Het is belangrijk om uw symptomen te laten evalueren door uw huisarts.
Deze zal aanvankelijk een controle van uw symptomen en medische geschiedenis uitvoeren, zoals vaststellen welke andere symptomen u ervaart. De huisarts zal ook uw oren en hals onderzoeken om te controleren hoe goed uw bloed stroomt.
Uw arts kan ook aanvullende tests inplannen om de aard van uw aandoening vast te stellen. Deze kunnen bestaan uit:

 • Een gehoorcontrole
 • Bloedtest
 • MRI
 • CT-scan
 • Angiogram (om te controleren hoe goed uw bloedvaten functioneren)
 • Echografie
Als uw arts pulserende tinnitus kan detecteren met niets anders dan een stethoscoop op uw hals of schedel, dan wordt er vastgesteld dat u objectieve pulserende tinnitus heeft. Zo niet, dan wordt de aandoening geclassificeerd als subjectieve pulserende tinnitus.
Uw arts of hoorspecialist kan u doorverwijzen naar een kno-arts (keel, neus, oor) om mogelijke oorzaken te achterhalen.
 

Behandeling van pulserende tinnitus

In de meeste gevallen wordt pulserende tinnitus behandeld door de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Als dit bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk of een aandoening die betrekking heeft op een slag(ader), dan kan pulserende tinnitus worden behandeld met een combinatie van medicatie en een verandering van de levensstijl. Hiertoe kunnen behoren:

 • Regelmatig sporten
 • Stoppen met roken
 • Stress verminderen
 • Overschakelen op een natriumarm dieet

Sommige onderliggende oorzaken kunnen mogelijk worden opgelost met medicatie of een chirurgische ingreep, maar uw arts en kno-arts kunnen u adviseren over de meest gepaste vervolgstappen.

Wanneer er geen onderliggende oorzaak is (of een die niet geïdentificeerd kan worden), houdt de behandeling van pulserende tinnitus het beheersen van de aandoening in. Dit betekent dat uw hersenen getraind moeten worden in het negeren van tinnitusgeluid. Door dit te doen, kunt u de impact ervan op uw dagelijks leven beperken. Tot de opties behoren:

 • Geluidstherapie
 • Cognitieve gedragstherapie (CGT)
 • Tinnitus Retraining Therapy (TRT)
 • Ontspanningsoefeningen
 • Mindfulness-technieken
 • Begeleiding

Veelgestelde vragen

Kan pulserende tinnitus gevaarlijk zijn?

Pulserende tinnitus is op zichzelf gewoonlijk niet gevaarlijk, maar voor sommige mensen die hieraan lijden, kunnen de symptomen irritant zijn. Een medische of hoorspecialist kan u adviseren over effectieve behandelingen om deze te beperken.
Het is mogelijk dat uw pulserende tinnitus kan worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening, dus zorg dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw huisarts of een hoorspecialist zodra u symptomen ervaart, zodat deze tests kan uitvoeren en u advies kan geven.

Gaat pulserende tinnitus vanzelf weg?

Pulserende tinnitus kan verdwijnen, maar dit verschilt per persoon en is volledig afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Het optreden van pulserende tinnitus, zoals tijdens het sporten waarbij de bloeddruk toeneemt, neemt gewoonlijk af zodra het lichaam zich weer reguleert.

Hoe kan ik pulserende tinnitus verhelpen?

Pulserende tinnitus kan soms volledig worden verholpen door de onderliggende oorzaak te behandelen. Mensen die aan een hoge bloeddruk lijden, kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij een natriumarm dieet en regelmatig sporten om hun symptomen te bedwingen.
Het is echter altijd belangrijk om uw arts om advies te vragen over de beste manier om uw pulserende tinnitus te behandelen of beheersen.

Bestaat er een verband tussen pulserende tinnitus en stress?

Hoewel er geen bewijs bestaat dat tinnitus wordt veroorzaakt door stress, kan stress bestaande tinnitus verergeren. Nieuw onderzoek heeft een verband tussen stress en pulserende tinnitus gesuggereerd, voornamelijk na een periode van aanzienlijke stress.
Indien dit het geval is, kunt u een toename van symptomen voelen terwijl u onder veel stress staat. Onthoud dat u zowel veel aandacht moet besteden aan uw mentale gezondheid als uw fysieke welzijn; dit kan de impact van pulserende tinnitus op uw dagelijks leven helpen verzachten.

Is pulserende tinnitus permanent?

Tenzij er een onderliggende oorzaak is die kan worden behandeld, of de tinnitus het gevolg is van bijvoorbeeld overmatig sporten, is pulserende tinnitus gewoonlijk permanent. Tinnitus verdwijnt zelden vanzelf, maar dit kan per persoon verschillen.

Er zijn echter manieren waarop de aandoening kan worden beheerst. Veel mensen die hieraan lijden, ondervinden dat (onder andere) geluidstherapie, ontspanningstherapie of cognitieve gedragstherapie (CGT) hun symptomen helpen verzachten.

Kan pulserende tinnitus worden genezen?

Ervan uitgaande dat er een onderliggende oorzaak voor uw pulserende tinnitus is en dat de behandeling van die oorzaak effectief is, kan pulserende tinnitus worden genezen naarmate de oorzaak wordt genezen.

Er zijn gevallen waarbij geen oorzaak kan worden vastgesteld, waarna de behandeling overgaat op het beheersen van de aandoening, in plaats van deze te genezen. Er zijn vele manieren om dit te doen, waaronder Tinnitus Retraining Therapy (TRT), mindfulness en geluidstherapie.

Is pulserende tinnitus erfelijk?

Uit recent onderzoek blijkt bewijs dat sommige vormen van tinnitus erfelijk zijn en dat u genetische aanleg kan hebben om deze te ontwikkelen. Er is echter sterk bewijs dat omgevingsfactoren ook een rol spelen.

Kan pulserende tinnitus afwisselend zijn?

Ja. De geluiden die gepaard gaan met pulserende tinnitus (zoals gepomp, gefluit en gesuis) zijn niet altijd constant, maar kunnen komen en gaan.

Dit is voornamelijk het geval als de aandoening wordt veroorzaakt door sporten, omdat de symptomen zullen afnemen zodra de bloeddruk zich herstelt.

Pulserende tinnitus is gewoonlijk geen reden tot zorgen. Sommige gevallen kunnen echter wijzen op potentieel ernstige gezondheidsproblemen, dus is het cruciaal dat u zich zo snel mogelijk laat onderzoeken door uw huisarts of een opgeleide audioloog.

De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.