Overzicht

Wat zijn sinussen en welke typen bestaan er?

Sinussen zijn luchtgevulde holtes in de schedel die zich rondom de neus en ogen bevinden. Ze zijn bedekt met slijmvlies en zijn verbonden met de neusholte via kleine openingen. De functie van de sinussen is niet volledig duidelijk, maar ze kunnen helpen bij het verminderen van het gewicht van de schedel en het bevochtigen en verwarmen van ingeademde lucht. Daarnaast kunnen ze geluid resoneren en kunnen ze een rol spelen bij stemvorming.

De vier belangrijkste typen sinussen zijn:
 • Voorhoofdsholten (sinus frontalis): Gelegen boven de ogen in het voorhoofdsbeen.
 • Kaakholten (sinus maxillaris): Gelegen aan beide zijden van de neus, onder de oogkassen, in het bovenkaakbeen.
 • Ethmoid-sinussen: Deze zijn verdeeld in cellen en bevinden zich tussen de ogen, aan beide zijden van het neustussenschot.
 • Sphenoid-sinussen: Gelegen dieper in het hoofd, achter de neus, in het wiggenbeen.

Deze sinussen kunnen ontstoken raken als gevolg van infecties, allergieën of andere factoren, wat leidt tot een aandoening die bekend staat als sinusitis. Sinusitis kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder neusverstopping, hoofdpijn, aangezichtspijn, en in sommige gevallen ook oorpijn en gehoorproblemen.

Wat veroorzaakt sinusitis?

Bacteriële, schimmel- of virale infecties kunnen sinusitis veroorzaken als gevolg van verstopte of gezwollen sinussen. Allergieën en langdurige verkoudheden kunnen ook sinusitis veroorzaken, doordat ze ontsteking en zwelling van de botplaten in de neus (neusschelpen) veroorzaken, wat leidt tot ophoping van slijm.1 Vaak ontstaat deze zwelling door contact met irriterende stoffen zoals rook, chloor of stof.

Wat zijn de 4 belangrijkste symptomen van sinusitis?

De vier belangrijkste symptomen van sinusitis zijn:
 • Neusverstopping: Je neus kan geblokkeerd of verstopt aanvoelen, waardoor het moeilijk wordt om door je neus te ademen.
 • Aangezichtspijn en druk: Je kunt pijn en druk ervaren in je voorhoofd, wangen en rond je ogen.
 • Hoofdpijn: Je kunt hoofdpijn hebben die zich concentreert rond je voorhoofd of ogen.
 • Postnasale drip: Je kunt merken dat er slijm langs de achterkant van je keel druipt, wat een zere keel en hoest kan veroorzaken. 2

Veroorzaakt sinusitis oorpijn en kaakpijn?

Ja, sinusitis kan oorpijn en kaakpijn veroorzaken. Dit komt doordat de sinussen en oren verbonden zijn door een smal kanaal dat de buis van Eustachius wordt genoemd. Wanneer de sinussen ontstoken en geblokkeerd raken, kan de buis van Eustachius ook geblokkeerd raken, wat leidt tot een ophoping van druk in het oor. Dit kan oorpijn veroorzaken, en in sommige gevallen kan sinusitis ook pijn en gevoeligheid in de kaak veroorzaken.

Hoe voelt oorpijn door sinusitis?

Oorpijn als gevolg van sinusitis kan aanvoelen als een doffe, zeurende druk of volheid in het oor. De pijn kan ook worden omschreven als een scherpe, stekende sensatie, en kan verergeren wanneer je voorover buigt of gaat liggen. Oorpijn door sinusitis kan ook gepaard gaan met andere symptomen zoals duizeligheid en oorsuizen (een rinkelend geluid in de oren).

Hoe lang duurt oorpijn door sinusitis?

De duur van oorpijn veroorzaakt door sinusitis kan variëren afhankelijk van de ernst van de infectie en het immuunsysteem van de persoon. In sommige gevallen kan oorpijn binnen enkele dagen na het starten van de behandeling overgaan. In ernstige gevallen of bij acute sinusitis kan het echter enkele weken duren voordat de pijn volledig verdwijnt.

Kan sinusitis gehoorverlies veroorzaken?

Hoewel sinusitis oorpijn en een gevoel van volheid in het oor kan veroorzaken, wordt het over het algemeen niet geassocieerd met blijvend gehoorverlies. In zeldzame gevallen kan sinusitis echter leiden tot een aandoening die otitis media wordt genoemd, dit is een infectie van het middenoor. 3 Otitis media kan tijdelijk gehoorverlies veroorzaken, omdat de geïnfecteerde vloeistof in het middenoor de doorgang van geluid naar het binnenoor blokkeert. Dit probleem verdwijnt meestal nadat de infectie is behandeld.

Als otitis media niet tijdig wordt behandeld en de vochtophoping nog meer druk op het oor veroorzaakt, kan het trommelvlies zelfs scheuren, waardoor de vloeistof in de gehoorgang terecht komt.

Wat helpt bij oorpijn door een sinus infectie?

Als je oorpijn ervaart als gevolg van een sinus infectie, kun je verschillende dingen doen om de pijn te verlichten:
 • Gebruik een warm kompres: Het aanbrengen van een warm kompres op het aangedane oor kan helpen om de pijn te verzachten en ontsteking te verminderen.
 • Pijnstillers verkrijgbaar zonder recept: Pijnstillers verkrijgbaar zonder recept, zoals Paracetamol of Ibuprofen, kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen.
 • Gebruik een neusspray met een zoutoplossing: Een neusspray met een zoutoplossing kan helpen om slijm te verwijderen en verstopping te verlichten, wat kan helpen om oorpijn te verminderen.
 • Zorg voor voldoende vocht: Om slijm te verdunnen en verstopping te verminderen, is het raadzaam om voldoende water te drinken.

Samenvatting

Sinusitis is een veelvoorkomende aandoening die een reeks symptomen kan veroorzaken, waaronder oorpijn en een gevoel van volheid in het oor. Als je oorpijn of andere symptomen van sinusitis ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling. 

De meeste gevallen van oorpijn door sinusitis kunnen worden behandeld met eenvoudige maatregelen zoals warme kompressen, pijnstillers of een neusspray op basis van een zoutoplossing. 

Hoewel sinusitis ongemakkelijk kan zijn, wordt het over het algemeen niet geassocieerd met blijvend gehoorverlies.

Referenties

Healthwise Staff. (2022). Enlarged Turbinates: Care Instructions. Vergrote neusschelpen: Zorginstructies. Geraadpleegd via:  https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=uh5087#:~:text=The%20turbinates%20are%20thin%2C%20bony,overuse%20of%20decongestant%20nasal%20sprays, op 16 mei 2023.

American Academy of Otolaryngology - Head and Neck Surgery. (2019). Sinusitis. Geraadpleegd via: https://www.enthealth.org/conditions/sinusitis/ , op 16 mei 2023.

Mayo Clinic. (2021). Middle ear infection (otitis media).  Geraadpleegd via: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-otitis-media/symptoms-causes/syc-20351602 , op 16 mei 2023.

De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.