Wat is otoplastiek?

Otoplastiek bestaat uit ‘oto’ wat oor betekent, en ‘plastiek’ staat voor modelleren. Otoplastiek is een cosmetische ooroperatie waarbij een plastisch chirurg de grootte, vorm of plaatsing van de oren aanpast. Als je niet tevreden bent met de manier waarop je oren eruit zien, dan kunnen chirurgische correcties het uiterlijk van je oren te verbeteren. Sommige mensen besluiten een otoplastiek te ondergaan omdat ze afstaande oren (ook wel flaporen genoemd) of grote oren hebben.  Anderen kiezen voor een oorcorrectie om een ​​structurele afwijking te herstellen.

Wanneer wordt otoplastiek toegepast?

Otoplastiek is een oorcorrectie-operatie die tot doel heeft een onregelmatigheid van je oren te corrigeren of het uiterlijk van je oren te verbeteren. Otoplastiek is niet bedoeld om je gehoor te verbeteren; in plaats daarvan gaat het om het zichtbare deel van je uitwendige oor, de oorschelp genoemd.

Te kleine of te grote oren: het uitwendige oor is onderdeel van je uiterlijk

Bij sommige mensen ontwikkelt de oorschelp zich niet goed, waardoor ze oren hebben die te klein, te groot, verkeerd gevormd of niet mooi geplaatst zijn. Hoewel het uitwendige oor maar een kleine rol speelt bij het horen, is het een integraal onderdeel van ons fysieke uiterlijk. Het is begrijpelijk dat sommige mensen zich schamen omdat ze te prominente oren hebben. Na verloop van tijd kan schaamte uitgroeien tot onzekerheid en het zelfvertrouwen verminderen. Ontevredenheid over het esthetische uiterlijk van het uitwendige oor is een van de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor een otoplastiek.

 

Vanaf welke leeftijd kan een oorcorrectie bij kinderen worden uitgevoerd?

Oorcorrectie bij kinderen wordt over het algemeen uitgevoerd wanneer ze de leeftijd van vier jaar bereikt hebben. Deze leeftijdsgrens is gesteld, omdat oren rond die leeftijd volledig ontwikkeld zijn. In uitzonderlijke gevallen kan een oorcorrigerende operatie worden uitgevoerd op jongere leeftijd. 
 

Wat zijn de meest voorkomende vormen van otoplastiek?

De drie belangrijkste vormen van otoplastiek zijn pinnaplastyoorvergroting en oorverkleining. Een niet-chirurgische oorcorrectie is de spalktechniek.

 

Een niet-chirurgische correctie van afstaande oren: spalktherapie 

Een niet-chirurgische correctie van afstaande oren is de spalktherapie. Hierbij wordt een buigbaar spalkje in het oor geplaatst die ervoor moet zorgen dat het oor dichter bij het hoofd komt te staan. Deze methode laat resultaten zien over een periode van een paar weken tot zes maanden, maar niet alle oorartsen zijn overtuigd van het toepassen van de spalktechniek

 

Oorcorrectie met een kleine chirurgische ingreep: pinnaplasty

Met pinnaplasty worden de oren met een kleine chirurgische ingreep dichter bij het hoofd gebracht. Als je oren prominent van je hoofd afstaan, kun je ervoor kiezen om deze procedure te ondergaan. Bij pinnaplasty maakt een arts kleine sneetjes achter het kraakbeen van het oor om ze opnieuw vorm te geven. Hetzelfde resultaat kan ook worden verkregen wanneer de arts delen van het kraakbeen verwijdert om je oren een vorm te geven waar jij blij mee bent.

Oorvergroting en oorverkleining

Oorvergroting is voor mensen met kleine oren of oren die nog niet volledig zijn ontwikkeld. Hoewel het niet mogelijk is om je oren groter te maken zonder operatie, kan een plastisch chirurg een otoplastiek uitvoeren om je uitwendige oor te vergroten.

Oorverkleining is een vorm van otoplastiek die chirurgen gebruiken om macrotia op te lossen - abnormale vergroting van de oorschelp. Wanneer jouw oren groter zijn dan normaal, is dit het type otoplastiek dat je kunt kiezen om kleinere oren te krijgen.


Ben ik een goede kandidaat voor otoplastiek?

Als je wilt dat je oren minder uitsteken of je vindt dat je te grote of te kleine oren hebt, dan overweeg je waarschijnlijk een otoplastiek. Het kan ook zijn dat je een chirurgische oorcorrectie hebt ondergaan, maar je bent niet tevreden over het resultaat. 
 
Je bent een goede kandidaat voor een oorreconstructieoperatie als je ouder bent dan vijf jaar, in goede algemene gezondheid verkeert en niet rookt. Roken is bijzonder problematisch omdat het de bloedtoevoer naar het te opereren gebied vermindert, waardoor het genezingsproces wordt vertraagd.

 

Wat kan ik voor, tijdens en na de otoplastiek verwachten?

Tips voordat je een afspraak maakt voor otoplastistische ingreep

 
Ongeacht hoe graag je je oren wilt laten corrigeren, het is van vitaal belang om de procedure te onderzoeken en de juiste plastisch chirurg te vinden. Je wilt je niet haasten, de verkeerde beslissingen nemen en mogelijk negatieve gevolgen van een ooroperatie ondervinden.
 
Wanneer je met je onderzoek bezig bent, zoek dan naar een plastisch chirurg voor otoplastiek die bij de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) geregistreerd is. Je hebt dan meer zekerheid dat je arts goed is opgeleid op het gebied van oorcorrecties. Nadat je je keuze hebt gemaakt, maak je een afspraak voor een consult met de plastisch chirurg. Het eerste consult bij een plastisch chirurg voor otoplastiek

Op het moment van je afspraak zal je arts een volledige medische geschiedenis in kaart brengen en alle benodigde informatie van je verzamelen. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie deelt, inclusief de data van eerdere operaties, medicijnen die je gebruikt en huidige of vroegere medische aandoeningen.
 
De chirurg zal ook je oren onderzoeken, de risico's en voordelen van de procedure bespreken en je informeren over de kosten van de ooroperatie. We raden je  aan om veel vragen te stellen. Ter voorbereiding op je consult is het een goed idee om een ​​lijst te maken van alle vragen waarop je antwoord wilt hebben. 
 
Aan het einde van het consult zou je arts moeten kunnen bepalen of je een goede kandidaat bent voor een oorreconstructie, en zou je je goed voorbereid moeten voelen om de volgende stap te zetten.
 

Tijdens de otoplastische ingreep

Otoplastiek is meestal een poliklinische ingreep waarvoor je niet in het ziekenhuis hoeft te worden opgenomen. Een oorcorrigerende operatie kan 1 tot meer dan 3 uur duren. De hoeveelheid tijd die je chirurg nodig heeft om de oorreconstructie met succes uit te voeren, hangt af van je persoonlijke wensen voor je oorcorrectie en de complexiteit van de operatie.
 
Als onderdeel van de operatie zal je arts je een vorm van anesthesie of medicatie geven om te voorkomen dat je tijdens de operatie pijn voelt. De meeste patiënten krijgen lokale anesthesie in de vorm van een eenmalige injectie om het gebied te verdoven. Het is echter niet ongewoon om algemene anesthesie te krijgen, waardoor je helemaal niets merkt van de ooroperatie
 
Afhankelijk van het type otoplastiek dat je nodig hebt, gebruikt de plastisch chirurg verschillende chirurgische technieken. Bij de meeste otoplastiekoperaties maken artsen een kleine incisie achter het oor of in de oorplooien, vouwen en vormen het oorkraakbeen en sluiten de incisie vervolgens met hechtingen.
 
Als je je zorgen maakt over incisies, is littekenloze otoplastie - incisieloze of niet-incisie otoplastiek - misschien de beste keuze voor jou. Deze methode maakt gebruik van hechtingen die de arts discreet achter je oor plaatst om het oorkraakbeen in een andere positie te manipuleren. Helaas zijn incisieloze otoplastiekoperaties niet geschikt voor grote aanpassingen. Ze worden meestal gebruikt voor kinderen en tieners die kleine veranderingen nodig hebben.

Na de otoplastiek: herstel
Hoewel het herstellen van een otoplastiek vaak sneller gaat dan van andere plastische chirurgische ingrepen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je herstel soepel verloopt.
 
Hoewel het verleidelijk kan zijn om direct na de operatie je oren aan iedereen te laten zien, zul je geduld moeten hebben en een paar weken moeten wachten. Je arts zal direct na de ingreep een verband plaatsen waar hij heeft geopereerd. Dit verband moet je tot een paar dagen na de operatie laten zitten.
 
Nadat het chirurgische verband is verwijderd, krijg je een lichter verband met een elastische hoofdband, die je ongeveer vier tot zes weken moet dragen. Zorg ervoor dat je de instructies van je arts opvolgt en wrijf of raak je oren niet aan.
 

Stappen die het herstel bevorderen na een ooroperatie

Hoewel de nazorg van een otoplastiek niet al te ingewikkeld is, zijn er een paar extra stappen die je moet nemen om een ​​snel herstel te garanderen.

  • Rook niet en vermijd mensen die roken om je heen gedurende ten minste twee weken na een otoplastiek operatie. Roken kan een slechte genezing en een langzaam herstel veroorzaken.
  • Om zwelling te minimaliseren, gebruik je een dikke kussen om je hoofd 's nachts hoger te houden wanneer je slaapt. 
  • Als je de eerste dagen na de operatie afscheiding uit je oren ziet komen, blijf dan kalm. Het is niet ongebruikelijk dat de oren een kleine hoeveelheid vocht afvoeren. Als je merkt dat dit gebeurt, breng dan waterstofperoxide aan met een wattenstaafje en maak de buitenkant van je oren schoon.
  • Naarmate de dagen verstrijken, kunnen incisies jeuken. Jeuk is een normaal onderdeel van genezing, doe je best om krabben te voorkomen.
 
Schrik niet als je na de operatie bijwerkingen ervaart. Veel mensen merken roodheid, zwelling, blauwe plekken, gevoelloosheid rond de operatieplaats op. Dit zijn bijwerkingen worden beschouwd als een normaal onderdeel van hetherstel van een otoplastiekoperatie.

Hoeveel kost cosmetische oorchirurgie?

De kosten voor een oorcorrectie bedraagt gemiddeld tussen de 1000 en 4000 euro, exclusief kosten voor anesthesie, operatiekamer en andere kosten. Verzekeringsmaatschappijen dekken meestal geen otoplastiek omdat het als een cosmetische ingreep wordt beschouwd.
 
Je kunt het beste contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij en jouw specifieke geval bespreken. Het kan zijn dat otoplastiek op de lijst van gedekte diensten staat wanneer het nodig is om een ​​medische aandoening te verlichten. 
Bekijk ook of het duurdere verzekeringspakket opweegt tegen de premie die je daarvoor moet betalen om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Als je toch uit je eigen zak moet betalen, kun je uitzoeken of jouw plastisch chirurg een betalingsplan aanbiedt.

Maak vandaag nog een afspraak met een audicien voor meer informatie over otoplastiek.
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.