Meestal is het van korte duur dat je last van rode oren hebt. Het rood trekt vanzelf weg en je oren voelen niet meer warm aan. Soms kan het echter verband houden met een medisch probleem waarvoor een bezoek aan een oorarts en een mogelijk recept nodig zijn.

 

Waarom heb ik last van rode oren?

Je hebt misschien de uitdrukking gehoord: "er komt rook uit zijn oren", of "branden je oren"? Deze uitdrukkingen worden gebruikt als iemand rode, hete oren heeft en die een emotie aanduiden - woede, angst of frustratie. Er zijn echter ook andere redenen die ervoor kunnen zorgen dat jouw oren rood en heet worden en een brandend gevoel geven.

Laten we eens kijken naar 10 mogelijke oorzaken van rode oren. Eerst zullen we enkele van de meest voorkomende oorzaken bekijken die geen reden tot ongerustheid hoeven te zijn. Daarna kijken we naar ontstoken ooraandoeningen die pijnlijk kunnen zijn en medische behandeling vereisen.
 

10 oorzaken van rode oren en wat je eraan kunt doen

 1. Een emotionele reactie veroorzaakt rode oren
   
  Soms, wanneer we een emotionele reactie hebben, zoals angst, woede of schaamte, wordt onze huid rood waardoor ook onze oren rood worden. Je hebt dan last van brandende oren die roodgloeiend kunnen worden. Dit gebeurt spontaan bij het blozen en wordt relatief snel weer normaal.

 2. Warme of koude temperaturen die brandende oren veroorzaken
   
  Bij blootstelling aan hete of koude temperaturen worden vaak onze oren rood en warm. Zoals skiërs en snowboarders weten, kan het dragen van een hoed op de piste een goede manier zijn om fluctuerende temperaturen van je oren te vermijden. Zodra je weer in een omgeving bent met normale temperaturen, ben je ook van je brandende oren af.

 3. Rode oren door zonnebrand
   

  Zonnebrand is een veelvoorkomende oorzaak van het warm en rood worden van het uitwendige oor en is vaak pas te zien als je uit de zon bent. Of het nu gaat om sporten, tuinieren of zonnebaden, het is altijd een goed idee om zonnebrandcrème en/of een hoed of helm te dragen om verbranding van je oren door de zon te voorkomen. Als je oren toch door de zon verbrand zijn, probeer dan wat ijs - verpakt in een washandje - op het verbrande oorte leggen, zodat het afkoelt. Ook kan hydrocortisoncrème of aloë vera gel bijdragen aan herstel en om de pijn aan je oren te verminderen.

 4. Hormonale veranderingen of medicatie kunnen blozen en rode oren veroorzaken 
   
  Soms, als je merkt dat je rode en warme oren krijgt, kan dit een teken zijn van hormonale veranderingen of medicatie. Menopauze, opvliegers, chemotherapiebehandelingen kunnen er allemaal voor zorgen dat je oren gaan blozen en rood en warm worden. Als dat gebeurt, probeer je dan in laagjes te kleden en vermijd alcohol en cafeïne om je lichaamstemperatuur beter te reguleren.

 5. Oorontsteking of otitis media veroorzaakt roodgloeiende oren
   
  Oorinfecties worden veroorzaakt door vocht dat zich ophoopt in het middenoor, wat oorontsteking en pijnlijke oren veroorzaakt. Het is de belangrijkste boosdoener van warme, rode oren bij kinderen en jongeren. Roodgloeiende oren kunnen de beste manier zijn om de noodzaak van medische behandeling te herkennen bij baby's en kleine peuters die niet verbaal kunnen uitleggen wat er aan de hand is. Je kunt dan het beste met je kind naar een huisarts gaan. Als je vermoedt dat je een oorontsteking hebt, dan kun je het beste contact met je huisarts opnemen die je antibiotica zal voorschrijven om de ontsteking te stoppen.

6 - Rode oren door verwondingen of trauma aan het oor

Bij een verwonding of trauma aan het oor, kun je last van rode oren krijgen. Verwondingen aan het oor kunnen piercings en insectenbeten zijn. Je kunt ook een trauma aan het oor krijgen als je erop gevallen bent. Gebruik van pijnstillers kan de beste oplossing zijn totdat het letsel is verholpen.
 
Bij fietsen of sporten zoals skateboarden is het een goed om preventief een ​​helm te dragen die de oren beschermt.
 

7 - Rode Oor Syndroom (Red Ear Syndrome - RES)

Rode Oor Syndroom (RES) is een zeldzame aandoening waarbij je last hebt van een ernstig branderig gevoel in een of beide oren en vaak gepaard gaat met migraine of clusterhoofdpijn. Hoewel er niet veel bekend is over het syndroom, kan het tot enkele uren duren voordat je oren weer normaal zijn en kan het dagelijks terugkeren.
 
IJsblokjes en ontstekingsremmers lijken het beste te werken om de oorpijn te verminderen, maar bij ernstige symptomen kan een bezoek aan een keel-, neus- en oor (KNO) arts nodig zijn.

8 - Pijnlijke oren door Trigeminusneuralgie (aangezichtspijn) 

Trigeminusneuralgie kan zowel oren, nek en het onderste gedeelte van je kaak aantasten. Hierbij kun je korte, hevige pijnscheuten voelen - vaak aan één kant van je gezicht. Vaak blijft het bij milde symptomen, maar het kan een progressieve aandoening zijn als je het niet laat behandelen. De oorzaak van Trigeminusneuralgie kunnen eenvoudige, dagelijkse handelingen zijn, zoals eten of tandenpoetsen. Als de pijn ondraaglijk is, dan kun je het beste zo snel mogelijk contact met je huisarts opnemen. 
 

9 - Rode, schilferige oren door Seborroïsch eczeem

Seborrheic eczeem is een huidaandoening die rode, hete, schilferige plekken op de oren kan veroorzaken, evenals op de hoofdhuid, in je gezicht en op je bovenrug. Dit eczeem kan worden veroorzaakt door stress, hormonale veranderingen en zelfs agressieve reinigingsmiddelen. Gebruik milde shampoo en zeep als je gaat douchen. Bij ernstige vormen van seborrheic eczeem met schilfers, kun je je huisarts om advies vragen. 

10 - Brandende oren door Erythermalgie

Erythermalgie is een uiterst zeldzame aandoening die veroorzaakt wordt door hoge temperaturen of veel lichaamsbeweging. Deze aandoening treft de ledematen en de oren en veroorzaakt een brandend gevoel, roodheid en een verhoogde huidtemperatuur. Als een arts bij jou deze aandoening heeft vastgesteld, dan krijg je medicijnen voorgeschreven die de symptomen verlichten.
 

Samenvatting over de oorzaken van rode oren

Hoewel de meeste oorzaken van warme, rode oren normale gebeurtenissen zijn, zijn er een paar belangrijke ziekten of aandoeningen die worden gekenmerkt door ontstoken oren. Deze vereisen aandacht van een arts die je een behandeling kan voorschrijven die oorpijn en andere symptomen zullen verminderen.

De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.