Contact
Onze webshop
Vind hier alle benodigdheden voor je hoortoestel

05/04/2017 Jan

Een man en zijn kind aan het ontspannen op het vliegveldHoe veel ik ook van vakantie houd, het kan best een onderneming zijn als je reist met een peuter of een kind. Laatstaan als dat kind doof of slechthorend is. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je reis zo gesmeerd mogelijk te laten verlopen.

Ik heb een zoontje, Harry. Hij is volledig doof en draagt cochleaire implantaten. Hierdoor kan hij weer horen, maar sommige situaties vragen nog steeds om extra aandacht. Dat zijn vooral 'communicatiemomenten', zoals waar gaan we heen en hoe komen we daar. Ik heb een paar handige tips die ik heel bruikbaar vond op een rijtje gezet.

1. Bereid je kind van te voren voor

Wij proberen Harry altijd heel veel informatie en begeleiding te geven over wat we elke dag gaan doen. In een gewoon gesprek kan hij namelijk soms stukjes niet verstaan en zo kan het zijn dat hij niet begrijpt wat we gaan doen en dat is verwarrend voor hem. Als je naar het buitenland gaat, is het goed om je dove of slechthorende kind iets meer voor te bereiden dan normaal over wat hem of haar te wachten staat. Als je bijvoorbeeld met het vliegtuig gaat reizen, begin dan van te voren met hem of haar te praten over vliegtuigen. Misschien zijn er wel (kinder)boeken over.

2. Informeer de luchtvaartmaatschappij

Als je met het vliegtuig gaat, laat de luchtvaartmaatschappij dan van te voren weten dat je reist met een doof kind. Vooral als ze hoortoestellen of implantaten dragen. Ook laten wij de medepassagiers om ons heen weten dat Harry doof is en dat hij geen hoofdtelefoon kan gebruiken vanwege zijn implantaten. Op die manier zijn de mensen om hem heen veel begripvoller als ze het geluid van zijn iPad horen, omdat ze weten waarom het aan staat. Wij merken dat mensen heel meegaand zijn en zich zelfs een beetje om hem gaan bekommeren. Dat geeft Harry weer een veilig gevoel, waardoor hij zich op zijn gemak voelt.

Als je in een resort verblijft kun je ook daar het personeel en andere mensen bij jullie in de buurt vertellen over het gehoorverlies van je kind. Mensen begrijpen dan beter als hij of zij een keer niet reageert.

3. Check de veiligheidsprocedures

Vraag bij de fabrikant van de implantaten of hoortoestellen naar de richtlijnen voor het reizen met het vliegtuig. Sommige fabrikanten zullen bijvoorbeeld adviseren de toestellen niet aan röntgenstraling bloot te stellen (bij de bagagecontrole). Andere fabrikanten raden aan om papieren mee te nemen waarin staat uitgelegd wat een implantaat of hoortoestel is en waarom het niet in de bagage kan worden opgeborgen.

4. Praat over andere talen

Als je naar een land gaat waar een andere taal gesproken wordt, probeer dit dan vooraf aan je kind uit te leggen. Het is voor hem of haar namelijk best verwarrend dat als jullie uit het vliegtuig stappen iedereen opeens in een andere taal praat.

Voor ons is dat helaas nog lastig, omdat Harry nog te jong is om het concept van andere landen te begrijpen.

5. Denk na over gevaren

In Nederland gaan we vaak naar het zwembad of naar het strand. Dus als Harry water ziet, wil hij daar gelijk inspringen. Probeer hier vooraf met je kind over te praten om uit te leggen waarom het gevaarlijk kan zijn om (te) dicht bij het water te komen.

6. Leentoestellen en reservestoestellen

De meeste fabrikanten van cochleaire implantaten bieden leentoestellen aan om mee te nemen op vakantie. Je kunt ze gebruiken als je eigen toestellen plotseling niet meer werken. Het kan zijn dat je hiervoor moet betalen en vaak moet je ze zoveel dagen van te voren aanvragen.

Als je zelf ene reserve hebt, neem die dan (ook) mee. En vergeet de reservebatterijen niet. Je weet maar nooit....

7. Waterbestendig maken

Vaak kun je hoortoestellen en implantaten waterproof laten maken. Als het kan, doen! Dan heeft iedereen een vakantie vol waterpret.