Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Daten met je hoortoestellen

16/04/2018

Als slechthorende single weet ik maar al te goed hoe spannend een date soms kan zijn. Zeker omdat ik moeite heb met horen, en je tijdens een eerste afspraakje vaak in een rumoerige situatie afspreekt, is daten voor mij een extra uitdaging. Wanneer moet ik aangeven dat ik slechthorend ben? Is het een afknapper? Of kan ik maar beter gelijk eerlijk zijn? Ik heb er vaak genoeg over gezwegen en dat heeft de nodige ongemakkelijke situaties opgeleverd. Ga jij binnenkort op date? Dan heb je vast iets aan mijn ervaringen …

 

Onder het mom ‘van fouten leer je’ zal ik beginnen met delen van situatie die ik, laten we zeggen, beter op een andere manier had kunnen aanpakken. Een jaar geleden was ik net single geworden. Tijdens mijn eerste date ontmoette ik een leuke man, die niet alleen heel zachtjes sprak, maar ook de kunst van het articuleren niet in de vingers had. Focussen op zijn mondbeeld en spraakverstaan, waar ik zelf erg bedreven in ben, had dus geen enkele zin. We spraken af in een gezellig koffietentje, waar het lekker druk was en het personeel om de haverklap koffiebonen vermorzelde in de koffiemachine. Het was een kakafonie aan stemmen, muziek en geluiden waar mijn hoortoestellen niet blij mee waren.

Miscommunicatie

Eigenlijk ging het meteen vanaf het begin mis. Mijn date stak van wal en begon te vertellen over zijn werk. Ik kon uit zijn verhaal wel opmaken dat hij voor een reclamebureau werkte, maar toen ik daar uit interesse een vraag over stelde, zei hij: ‘Ehh, ja, zoals ik net ook al zei …’. En de rest verstond ik weer niet. Ik durfde uiteraard niet nóg een keer om herhaling te vragen. Ik probeerde het een beetje te verbloemen met een grote schaapachtige glimlach, waar ik inmiddels ook erg goed in was geworden, maar tegelijkertijd nam mijn onzekerheid toe. Er volgden nog meer ongemakkelijke momenten waarin miscommunicatie de hoofdrol speelde. Ik gaf een paar keer antwoord op een vraag en kon aan zijn reactie - gefronste wenkbrauwen en een lange stilte -  opmaken dat mijn antwoord geen raakvlakken had met zijn vraag. Maar ik durfde niet te zeggen dat ik niet goed hoorde. En die drempel werd steeds groter. Na één kop koffie was het geloof ik wel klaar voor hem. ‘Ik moet snel weer verder’, zei hij.

Perfecte openingszin

Mijn ervaring op datinggebied was op zijn zachts gezegd dus niet heel hoopgevend. En ik besloot dat de volgende date anders moest gaan. Een van mijn slechthorende vriendinnen gaf mij het advies om gelijk aan het begin van de afspraak te zeggen dat ik slechthorend ben. ‘Als hij daar op afknapt, is hij het sowieso niet waard’, benadrukte ze. Tijdens poging twee sprak ik af met een man op Utrecht Centraal. Onze communicatie vooraf verliep voornamelijk via WhatsApp, maar toen ik bijna op de afgesproken tijd op het station arriveerde, kwam er een oproep van hem tevoorschijn op mijn mobiel. Ik zat in een drukke trein, dus wilde liever niet opnemen omdat ik het waarschijnlijk niet goed zou verstaan. En toen bedacht ik me dat dit hét moment zou zijn om alvast aan te geven dat ik slechthorend ben.

‘Ik kan even niet opnemen, want ik hoor slecht en kan je in de drukke trein denk ik niet verstaan’, stuurde ik mijn date met een lichtbonkend hart. Al snel kwam er een melding van een nieuw berichtje van hem. Ik durfde het bijna niet te openen. ‘Ah, geen probleem. Ik wilde je alleen even laten weten dat ik bij de Spoor 2 boven sta’, antwoordde hij. Wat een opluchting was dat! Toen we onszelf aan elkaar voorstelde vroeg hij me gelijk hoe het kwam dat ik slecht hoorde en was hij heel benieuwd wat dat voor mij betekende. Ook vroeg hij hoeveel procent ik wél hoorde, of ik hoortoestellen droeg en of ik hem kon verstaan. De rest van de date verliep héél anders dan mijn eerste date! Hij vroeg tussendoor steeds of ik hem kon verstaan en vond het totaal niet erg om iets te herhalen. Hoewel het uiteindelijk niet op iets uitliep, was het voor mij een ontzettend leerzame ervaring die ik vaker kon toepassen in dates en andere spannende eerste ontmoetingen. Als je gelijk vanaf het begin duidelijk bent over je slechthorendheid breek je het ijs en ben je een stuk meer ontspannen. Ook houdt de ander dan veel meer rekening met je en zal hij of zij je niet vreemd aankijken als je een verkeerd antwoord geeft. Over en weer heb je meer begrijp voor elkaar, de sleutel voor een goed gesprek!