Maar dan valt het kwartje, mijn liefhebbende echtgenote is ook thuis aan het werk met de nodige telefoontjes en online meetings, kinderen dartelen om mij heen, collega’s benaderen je via chat, telefoon en online meetings en je werkgever verwacht uiteraard dat je bereikbaar bent. Bovendien zijn er dankzij het virus nieuwe urgente projecten geboren die opgepakt moeten worden.

Voor de goed horende mens al een uitdaging om dit te bolwerken en geconcentreerd te werken, maar hoe doet de slechthorende dit dan?

Uitdagingen voor de slechthorende

Een algemene misvatting is dat de slechthorende zich in dit geval makkelijker zou kunnen afsluiten, maar niets is minder waar. Juist door mijn gehoorverlies word ik getriggerd door geluiden om me heen. Is er iets wat ik niet meekrijg, maar wel zou moeten weten? Wordt mijn aandacht gevraagd? Gaat er iets niet goed in huis? Mis ik iets leuks?

Ook kan de onzekerheid toeslaan. Mis ik dat urgente telefoontje van mijn werkgever of een klant? Krijg ik alles mee met de video conferentie? Kan ik alles verstaan met al die mensen om mij heen terwijl ik aan de telefoon zit of in de video call ?

Dit kan behoorlijk wat energie kosten en maakt het dan nog lastiger om je te concentreren.
Man die wanhopig zijn gezicht vasthoud

Omdenken in de praktijk

Dan komt dus de uitdaging; hoe zorg ik er voor dat ik bereikbaar ben via alle media om mij heen, geconcentreerd kan werken én ook nog kan genieten van het feit dat ik thuis aan het werk ben? Gelukkig bestaan er handige hulpmiddelen die mij hierbij ondersteunen.

Telefoon

Met mijn hoortoestel, de Phonak Marvel, is het al mogelijk om daadwerkelijk handsfree te bellen, en de omgeving “zachter” zetten. Zo kan ik ongestoord bellen en heb ik geen last van mijn omgeving. Tijdens het bellen heb ik m’n handen vrij om aantekeningen of actiepunten te noteren.

Als ik ongestoord wil werken, dan speel ik muziek af op de telefoon, rechtstreeks in mijn hoortoestellen door middel van een Bluetooth verbinding, en zet ik het omgevingsgeluid uit. Wat een uitvinding!

PC/Video conferencing

Nu wordt het leuk; met de Phonak Marvel moet ik kiezen met welk apparaat ik een verbinding maak, met de telefoon of met de laptop. Maar als slechthorende professional, wil ik niet kiezen tussen deze twee apparaten. Ik wil alles tegelijk kunnen horen en zelf in controle zijn wanneer ik wat hoor. Zo kan ik bijvoorbeeld gebeld worden voor een urgente taak, terwijl ik in de video conference zit

(onbeleefd misschien, maar soms noodzakelijk) of mijn zoon vraagt mij net of ik koffie wil en ik mis dat (geloof mij , ik wil geen koffie missen).
Dan pak ik de Phonak Roger Select er bij. Deze kan ik inpluggen met het meegeleverde audio kabeltje en meteen heb ik perfect geluid bij de video call. Ik zet mijn omgeving ‘uit’ op mijn hoortoestel en ik heb geen afleiding. Wanneer mijn zoon me dan aantikt met een vraag (ik ruik de koffie al), dan druk ik kort op de Phonak Roger Select en hoor ik simultaan de video call en zijn stem “natuurlijk lust ik een kopje koffie!” Of ik word gebeld door een collega, dan breekt de telefoon in op het geluid van de call, dan klik ik snel op “mute” in mijn video call en kan ik het telefoontje aannemen via mijn Phonak Marvel. Als ik ophang hoor ik het geluid van de video call weer. Niks geen extra handelingen; volautomatisch en gebruikersvriendelijk, precies zoals ik het wil.

De nieuwe mogelijkheden van mijn hoortoestellen en bijbehorende hulpmiddelen maken dat ik optimaal mee kan doen aan alle nieuwe online ontwikkelen in het werkleven. Zonder dat het mij te veel energie kost. Uiteraard, met een goede bak koffie.

Opmerkingen en tips

  • Laat je omgeving weten dat je even “offline” bent, plan hier momenten voor in. Zo houdt je je spanningsboog en energielevel in balans.
  • Alleen de Phonak Marvel heeft de “own voice pick up” en daadwerkelijke handsfree bel functie.
  • Alleen de Phonak Marvel is direct te koppelen met Roger Select en/of Table mic.
  • Heb jij nog geen Phonak Roger Select? Als professional kan deze vergoed worden door je zorgverzekeraar.
  • Er zijn uitbreidingen mogelijk met de Roger Table Mic; super handig bij vergaderingen
  • Ook voor andere toestellen zijn er aanpassingen mogelijk met accessoires die je kunnen helpen in deze periode – bel je winkel voor passend advies op afstand.