In een normale situatie (zoals pre-Corona-normaal, weet u nog?) konden anderen al schrikken van mijn voorkomen. Ik ben geen kleine vent, ik heb een flinke baard en dankzij Corona ga ik tegenwoordig ook nog eens door het leven met een heuse, gemillimeterde Corona-coupe. 
Daarbij praat en handel ik vaak wat harder als gevolg van mijn verminderde gehoor en ben ik ook fysiek in mijn contacten. Als een vreemde mij bijvoorbeeld aanspreekt en ik versta hem of haar niet goed, dan stap ik dichterbij om deze beter verstaan. In het “oude normaal” al voldoende reden om te schrikken, maar voeg een besmettelijk virus én een mondmasker in de mix en ik bezorg anderen nu echt de Corona bibbers. En het masker maakt het voor mij zelf nog eens extra moeilijk mensen goed te verstaan. Het lipbeeld is dan nul komma nul en het geluid wordt er ook niet beter op. Normaal gesproken is dit iets wat ik alleen bij de tandarts aangeef, maar nu moet dit dus ook op straat en in winkels.
Ik heb geleerd dat ik als slechthorende eerst waar mogelijk aanpassingen moet doen om te communiceren en daarna de omgeving mag vragen rekening met mij te houden. Dit houdt wel in dat ik nu ineens veel meer mensen uit dien te leggen dat ik gehoorverlies heb, hoortoestellen draag en ze dus mogelijk nog niet versta. Net zo min als ik mij kan voorstellen hoe een horende geluid en spraak ervaart, zal de goedhorende zich niet kunnen voorstellen wat ik wel en vooral niet hoor. Deze situatie vraagt dus om een spoedcursus slechthorenden emancipatie dus. Hieronder vertel ik wat je als slechthorende zelf kunt doen om goed te verstaan op afstand (zelfs mét mondmasker) en hoe je een gesprekspartner kunt vragen hiermee om te gaan.

Wat kan ik zelf doen wanneer de 1,5 meter (precies de kritieke afstand van een gehoortoestel) gehandhaafd moet worden?

  • Allereerst de gesprekspartner uitleg geven. Mensen willen graag wat moeite voor je doen wanneer zij je begrijpen en jij de moeite toont om hen bewust te maken van jouw situatie.
  • Probeer je instinctieve gedrag van “dichterbij” komen om iemand te verstaan te voorkomen.
  • Zorg dat je een microfoon bij je hebt welke gecombineerd is met je hoortoestellen en vraag aan je gesprekspartner of je deze neer kunt leggen binnen een korte afstand van je gesprekspartner.

En wat dan als mijn gesprekspartner een mondmasker op heeft?

  • Bewust of niet, iedere slechthorende kijkt naar de mond en gelaatsuitdrukking om mensen te verstaan en te begrijpen, leg dit dan ook uit aan diegene die het masker zal dragen.
  • Zorg dat je een microfoon bij je hebt die gecombineerd is met je hoortoestellen en vraag aan je gesprekspartner of je deze neer kunt leggen op een korte afstand van je gesprekspartner. Gaat je gesprekspartner rondlopen, vraag dan of deze de microfoon wil dragen. Belangrijk: Desinfecteer hem wel even voordat je hem overhandigt.
  • Vraag om uitleg en wat er van je verwacht wordt voordat het masker gedragen wordt.
  • Vraag of het mogelijk is dat jij een masker draagt in plaats van diegene die tot jou spreekt. Neem dus zelf je maskers mee.
De inzet zit hem helaas ook vaak in de herhaling. Mensen zullen het vergeten, er onbewust geen rekening mee houden of simpelweg heel strikt zijn in hygiëne maatregelen waardoor het communiceren toch lastig blijft. Vraag jezelf dan af of je in een situatie zit die urgent is, of dat dit ook later of door iemand anders opgelost kan worden. Door deze tips te gebruiken hou jij je in ieder geval aan de regels, toon je inzet door te communiceren en zul je zien dat mensen altijd bereid zijn je te helpen wanneer zij jou begrijpen. En de oplossingen die ik noem, zoals de microfoon, zijn te verkrijgen in alle Schoonenberg winkels. We hebben verschillende microfoons die gecombineerd worden met je huidige en nieuwste hoortoestellen. De combinatie van de Phonak Roger Select en de Phonak Marvel is op dit moment de beste combinatie, maar laat je vooral adviseren door je audicien . 

Tot slot. Mocht je nu een flinke, bijna kale, bebaarde, luidruchtige kerel met gehoorapparaten tegen komen op straat, schrik niet! Ik ben het maar en ik vergeet ook wel eens mijn afstand te bewaren, zeg dit dat gewoon tegen me. Wel duidelijk, bij voorkeur zonder masker en op 1,5 meter afstand.