Wat voor mij prettig is qua akoestiek hoeft voor een ander niet zo te zijn. Dat ligt denk ik aan het gehoorverlies en de soort gehoorapparaten, die zijn natuurlijk ook allemaal verschillend.  Ik merk vooral tijdens mijn studie dat ik soms lokalen tegenkom waar ik de akoestiek heel vervelend vindt. Bijvoorbeeld tijdens een hoorcollege en dat het lokaal enorm echoot, dat is voor mij erg vervelend. Hierdoor merk ik dat ik minder goed de docent kan verstaan, dit is dan vooral omdat het geluid zo irritant is dat ik daarom mijn gehoorapparaten uitzet. Wanneer de akoestiek in een lokaal niet goed is dan probeer ik altijd te regelen dat we ergens anders gaan zitten, met een hoorcollege kan dat natuurlijk niet, maar ik heb ook wel eens gehad met een projectgroep dat we ergens zaten en dat ik vroeg of we ook ergens anders konden gaan zitten. Voor mij voelt het dan alsof ik harder mijn best moet doen om de anderen te horen, als dit verholpen kan worden door ergens anders te gaan zitten dan doe ik dat veel liever.

Maar in een overdekt zwembad vind ik de akoestiek heel fijn. Wanneer ik ga zwemmen merk ik dat ik het ook niet vervelend vindt om mijn gehoorapparaten uit te doen en in een kluis te stoppen. Dit is omdat ik weet dat ik door de akoestiek in het zwembad mijn vriendinnen nog aardig goed kan verstaan. Op dat moment voelt het voor mij ook niet alsof ik slechter hoor dan zij. Ik voel mij daar altijd enorm op mijn gemak. Het is natuurlijk niet zo dat ik ineens alles goed hoor wanneer ik ga zwemmen, maar ik heb het gevoel dat ik ineens een stuk gemakkelijker gesprekken om mij heen mee krijg. En dan komt vooral door de echo en de akoestiek.

Het komt er op neer dat het voor mij persoonlijk wel van belang is dat de akoestiek in een ruimte goed is. Soms merk ik het niet en soms ook wel. Dat verschilt met waar ik zit, hoe groot de ruimte is en met hoeveel mensen ik op dat moment ben.