Een onderzoek uitgevoerd door het Henry Ford Hospital in Detroit en gepubliceerd in het tijdschrift Otolaryngology – Head and Neck Surgery vond dat ‘resveratrol’, een stof die voorkomt in rode druiven en rode wijn, in potentie een beschermende functie kan bieden tegen gehoorverlies en cognitieve achteruitgang.

Wetenschappers stelde ratten bloot aan harde geluiden. Hierbij gaven zij een gedeelte van de knaagdieren vooraf een supplement van resveratrol. Die ratten die niet het resveratrol supplement ontvingen ervoeren lawaaidoofheid. De ratten die wel het supplementen toegediend kregen hadden tot 90% minder gehoorverlies.

‘Ons laatste onderzoek richt zich op resveratrol en het effect op bioinflammation, een reactie van het lichaam op letsel en iets dat de oorzaak schijnt te zijn van vele gezondheidsproblemen, waaronder de ziekte van Alzheimer, kanker, veroudering en gehoorverlies’, zegt de leider van het onderzoek, auteur Michael D. Seidman. ‘Resveratrol is een zeer krachtige chemische stof die een beschermende functie lijkt te hebben tegen het ontstekingsproces van het lichaam als het gaat om veroudering, cognitie en gehoorverlies’.

Hoewel veel onderzoek op resveratrol op muizen en ratten is uitgevoerd, zegt Dr. Seidman dat de resultaten ook zeer goed toepasbaar op de mens kunnen zijn. Resveratrol remt in potentie de ontsteking die leidt tot gehoorverlies en cognitieve achteruitgang, die zowel ratten als mensen ervaren.

Dr. Seidman wijst erop dat er ook andere manieren zijn om voedingsstoffen binnen te krijgen die helpen bij de bescherming van uw oren. Bijvoorbeeld:

  • Twee keer per week vis eten kan het risico op het ontwikkelen van leeftijdsgebonden gehoorverlies verminderen met 42 %. De vetzuren in vis verbeteren bloedtoevoer naar het oor, wat goed is voor het behouden van uw gehoor.
  • Appels bevatten een antioxidant die als antistof werken op de vrije radicalen die gevaarlijk zijn voor gehoorverlies.
  • Verrijkte granen bevatten zink, een natuurlijke mineraal die een ontsteking in uw binnenoor kan verminderen.