De slechthorende deelnemers aan het onderzoek waren een stuk minder te porren voor activiteiten en hobby's die ze voor hun gehoorverlies gewend waren te doen. Ook bleven ze twee keer zo vaak 'in en om het huis' en waren zij veel minder geïnteresseerd in activiteiten buitenshuis.

Eerdere onderzoeken wezen al uit dat bij oudere mensen een ruime leefomgeving bijdraagt aan een gelukkiger leven. Iemand met een onbehandeld gehoorverlies, verkleint (vaak onbewust) zijn leefomgeving, waardoor de kans op geluksmomenten wordt beperkt en de kwaliteit van leven afneemt. Dat gehoorverlies hiervan de oorzaak kan zijn, weet men eigenlijk vaak niet.

"Zo kan bijvoorbeeld iemand met veel dagelijkse sociale contacten al hinder ondervinden bij een minimaal gehoorverlies", zegt doctoraal student Hannele Polku, die het onderzoek leidde. "Daarentegen kan het zijn dat een huismus met solistische thuishobby's (hobby's die je in je eentje thuis uitvoert) niet in dezelfde mate last heeft van hetzelfde kleine gehoorverlies."

Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat het gebruik van hoortoestellen bij oudere mensen bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven: "Het gebruik van professionele hooroplossingen helpt mensen met een verminderd gehoor een fijner leven te leiden. Zo nemen zij vaker deel aan sociale activiteiten en kunnen ze vaker hun baan behouden. In het algemeen kunnen we zeggen dat het dragen van een professionele hooroplossing bijdraagt aan een betere fysieke en mentale gezondheid, betere sociale contacten en een gelukkiger leven," aldus secretaris-generaal Kim Ruberg van Hear-it AISBL.