Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Wat is lawaaidoofheid?

09/02/2017
Redactie Schoonenberg

Lawaaidoofheid (of NIHL) is permanente schade aan het gehoororgaan, het slakkenhuis of de gehoorzenuw, veroorzaakt door blootstelling aan harde omgevingsgeluiden.

De effecten kunnen direct optreden, maar het kan ook langere tijd duren voordat deze merkbaar zijn. Het gehoorverlies kan zowel tijdelijk als permanent zijn, afhankelijk van de opgelopen schade. Soms treedt het gehoorverlies op aan één oor, soms aan beide oren. Bij het oplopen van lawaaidoofheid ondervindt u niet altijd pijn, waardoor het kan gebeuren zonder dat u er erg in heeft.

Het is lastig om vast te stellen dat u last heeft van lawaaidoofheid, omdat het zeer geleidelijk kan ontstaan en verergeren. Gehoorverlies door harde geluiden kan worden opgelopen door mensen van elke leeftijd, op ieder moment.

Enkele symptomen die een aanwijzing kunnen zijn dat u last heeft van lawaaidoofheid zijn het onvermogen om hoge tonen te horen, het moeite hebben met het volgen van gesprekken in lawaaierige ruimtes en het slechts horen van gemompel wanneer u iemand op afstand probeert te verstaan.

Indien onbehandeld kan uw gehoor na verloop van tijd verder verslechteren en mogelijk verliest u ook het vermogen om lagere tonen goed te horen. Dit kan het verstaan van gesprekken zeer moeilijk maken.

Hoe wordt het opgelopen?

Dagelijks worden we blootgesteld aan allerlei geluiden, denk bijvoorbeeld aan de televisie, het verkeer en de vele andere bronnen van geluid. Al deze geluiden verschillen in zowel duur als volume. Blootstelling aan eenmalige harde geluiden, of aan langdurig lawaai op een gevaarlijk volume kan de zenuwhaartjes in het oor en het binnenoor zelf overstimuleren en beschadigen.

Langdurige blootstelling aan een geluidniveau hoger dan 85 decibel, zoals het lawaai van een bladblazer of een drilboor, kan u gehoor beschadigen. Maar ook eenmalige harde geluiden zoals bij vuurwerk, een langsrijdende motor of sirene kunnen gehoorverlies veroorzaken. Het langdurige luisteren naar muziek via een hoofdtelefoon of het spelen in een band zijn ook voorbeelden van mogelijke oorzaken.

De microscopisch kleine haarcellen in uw oren, die op en neer bewegen om geluidsgolven naar de gehoorzenuw door te geven, raken beschadigd en sterven mogelijk af bij blootstelling aan gevaarlijk hoge geluidsniveaus.

Zowel afstand tot de bron als tijdsduur van het geluid zijn beide van invloed op de hoeveelheid schade die wordt opgelopen.

Wat kunt u doen om het te voorkomen

Helaas kunt u opgelopen schade niet terugdraaien. Maar gelukkig is NIHL vaak te voorkomen. Hier zijn een aantal tips die daarbij kunnen helpen:

  • Wees u bewust van geluiden die schade kunnen veroorzaken, doorgaans met een geluidsniveau hoger dan 85 decibel.
  • Draag gehoorbescherming bij het bedienen van lawaaierige machines of tijdens andere activiteiten die met harde geluiden vergezeld gaan.
  • Loop weg uit de buurt van de bron van het harde geluid wanneer u het volume zelf niet kunt aanpassen en u geen bescherming heeft.
  • Bescherm ook het gehoor van uw kinderen.
  • Spoor uw familie, vrienden en anderen in de buurt ook aan om hun gehoor te beschermen tijdens een luidruchtig evenement.

Laat uw gehoor zo snel mogelijk testen bij een hoorspecialist als u vermoed dat u gehoorverlies heeft opgelopen.