Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

"Horen en gehoord worden" - Het Gesprek

De situatie

In de eerste film werd een veel voorkomende situatie getoond: een gesprek met een persoon in een rustige ruimte. Terug naar de film >>

Over spraakafzien

Uit de praktijk maar ook uit onderzoek is inmiddels duidelijk geworden dat het spraakafzien aanzienlijk kan helpen bij het verstaan. Bij slechthorenden wordt meestal in eerste instantie het horen en verstaan geoptimaliseerd door een hoortoestel. Daarnaast is het spraakafzien van groot belang en dus een belangrijk onderdeel bij de revalidatie van slechthorenden.

Bij het spraakafzien wordt gebruik gemaakt van informatie van het mondbeeld, de mimiek en de lichaamstaal van de spreker, alsmede de context waarin de communicatie plaatsvindt. Al deze informatie draagt bij aan het proces van het onderscheiden, herkennen en interpreteren van klankpatronen in de spraak.

In de film laten we u voorbeelden zien aan de hand waarvan u spraakafzien kunt oefenen. In het laatste deel van de film wordt nog eens duidelijk welke gevolgen het niet melden van slechthorendheid kan hebben. De man voelt zich niet serieus genomen, omdat het gesprek eigenlijk voor niets is geweest. Het is heel belangrijk dat u uw slechthorendheid kenbaar maakt.

 

Ook de klusjesman kan het beter   Voor de Communicatie Partner

 

Deze pagina delen met anderen: