Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Horen en gehoord worden - Op Straat

De situatie

In deze derde film uit de serie “Horen en gehoord worden” vertellen wij u meer over telefoneren en televisiekijken. Ook laten we zien hoe Floris op straat de weg vraagt aan een voorbijganger. Terug naar de film >>

Versterken van televisie en anders

Veel slechthorenden hebben moeite met het volgen van radio- en/of televisieprogramma’s. Floris maakt gebruik van bluetooth om het TV-geluid beter te kunnen horen. In dit geval via een afstandsbediening die hij om zijn nek draagt. Er bestaan verschillende systemen voor versterking. Bijvoorbeeld een ringleiding.

Ondertiteling is erg praktisch voor slechthorenden. Engelstalig uitzendingen op de Nederlandse TV zijn vaak ondertiteld, maar bij Nederlandse programma’s ontbreekt dat vaak. Toch is het mogelijk om ook enige Nederlandstalige programma’s ondertiteld te krijgen: met hulp van Teletekst. Op Teletekst pagina 888 kunt u hierover meer informatie vinden. Dit geldt zowel voor de publieke omroep als voor de commerciële zenders. In de radio- en TVgids en op Teletekst pagina 200 wordt met een T aangegeven welk programma met Teletekst ondertiteld kan worden.

Telefoon

Telefoneren is lastig voor veel slechthorenden. De hoon van de telefoon veroorzaakt rondfluiten als deze tegen het oor gehouden wordt. En meestal zit de microfoon van het hoortoestel niet in het oorstukje in het oor, waardoor het geluid niet goed wordt doorgegeven. Het is dus van groot belang het luisterdeel van de hoorn bij de microfoon te houden en een positie te zoeken waarbij het geluid niet gaat rondfluiten. Tips voor beter telefoneren zijn:

  • Houd het luisterdeel van de hoorn bij de microfoon van het hoortoestel
  • Schaf een afstandsbediening met bluetooth aan voor de telefoon.
  • Schaf een telefoon met ontvangstversterking aan voor thuis of op het werk. Dit is een telefoon die extra versterkt het geluid weergeeft. Een meeluister set op het andere oor kan ook hulp bieden om het verstaan te verbeteren.
  • Voor telefoneren in andere situaties/op andere plaatsen kan een losse telefoonversterker worden meegebracht, die aan de telefoon wordt bevestigd.
  • Er zijn telefoonhoorns met een ingebouwde magneetlus, zodat het geluid via de T-stand van het hoortoestel opgevangen kan worden: de zogenaamde slechthorenden-telefoon.
  • Voor doven en ernstig slechthorende mensen is er de teksttelefoon.
  • U kunt ook gebruik maken van de dienstverlening door tolken, zoals via KPN Teletolk  - Uiteraard nemen de computer, tablet en smartphone met e-mail een steeds belangrijker plaats in, net als voorheen de fax.

 

Het telefoongesprek  In de winkel

 

Deze pagina delen met anderen: