Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Groot technisch vernuft in kleine apparaatjes

15/03/2017
Joris

De tijd dat hoortoestellen huidkleurig, groot en opvallend waren, hebben we inmiddels ver achter ons gelaten. En je weet vast ook wel dat hoortoestellen veel meer kunnen dan alleen geluid versterken.

Anno 2017 zijn hoortoestellen niet alleen klein en discreet van formaat, ze beschikken ook nog eens over indrukwekkende functionaliteiten. Van het streamen van muziek met je iPhone en het bedienen met een app, tot het draadloos opladen van je hoortoestellen. Hoortoestellen gaan steeds meer met hun tijd mee. We zetten de laatste ontwikkelingen op een rij.

Geen gedoe meer met batterijen

Ze zijn al even op de markt: hoortoestellen met ingebouwde, oplaadbare batterijen. Deze hoortoestellen kan je, net zoals je mobiele telefoon, gemakkelijk opladen. Met een speciale case, waar je de hoortoestellen indoet, laad je ze in een mum van tijd op. Het makkelijkste is natuurlijk om dit te doen voor het slapengaan, wanneer je de hoortoestellen toch al uit doet. Zeker als je de hoortoestellen zo’n zes uur oplaadt, kan je er ruim 24 uur mee horen. Maar het is vaak ook mogelijk om ze even kort op te laden. 30 minuten opladen is vaak al goed voor 6 uur hoorplezier. Je hoeft dus geen batterijen meer te kopen, en hebt ook geen gedoe met het wisselen van batterijen. En de zogenaamde rechargeable hoortoesteltechniek zal in de toekomst alleen nog maar verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een langere levensduur of kortere oplaadtijd.

Zelfstandig reageren op geluidsomgevingen

Met zijn oude hoortoestellen kon de slechthorende Niels zich prima redden. Maar aan het eind van de avond of aan het eind van de dag was hij dan heel erg moe. Totdat hij onlangs nieuwe hoortoestellen kreeg die zich automatisch aanpassen aan de geluidsomgeving. Hij vertelt hierover in een ervaringsverhaal: ‘We gingen met een grote groep mensen uit eten. In dat restaurant was het qua geluid enorm rumoerig. Toen ik het restaurant binnenging, merkte ik dat mijn toestellen het geluid herkenden en ineens werd het een stuk rustiger en veel aangenamer. Het geroezemoes werd sterk verminderd, en ik kon iedereen perfect verstaan! Het was echt niet te vergelijken met wat ik gewend was en ik stond er versteld van. De stemmen werden als het ware uit het geroezemoes getild en mijn oren in gestuurd. Een unieke ervaring!’

Datalogging: een verslag van jouw geluidservaringen

Misschien herken je het wel; je hebt je hoortoestellen op proef gekregen en na een week of twee kom je terug bij de audicien om een verslag te doen van je ervaringen. Waar ben je zoal geweest en hoe klonk het? Hoe vaak heb je het hoortoestel gedragen en welke programma’s heb je zoal gebruikt? Het is niet altijd even makkelijk om die ervaringen terug te halen, laat staan om daar een goed concreet verslag van te geven. Maar veel hoortoestellen beschikken over een datalogging functie die al deze gebruikersgegevens automatisch registreert. De audicien kan deze gegevens dan tijdens de controle uitlezen in de aanpassoftware. Het grote voordeel hiervan is dat veel nauwkeuriger kan worden bepaald of jouw toestel naar wens is ingesteld. En ook deze techniek breidt steeds meer uit. Steeds meer verschillende en dynamische gegevens kunnen worden geregistreerd.

Smartphone & streaming

Als je al gewend bent om de verlichting in huis te regelen via een app, dan is de stap naar het aanpassen van het volume en andere instellingen van je hoortoestel een logische. Toch is dit nog lang niet vanzelfsprekend. Maar steeds meer hoortoestelfabrikanten ontwikkelen al dan niet in samenwerking met Smartphone ontwikkelaars, speciale apps om dit mogelijk te maken. Zo maakt Apple het nu mogelijk om telefoongesprekken, videochats, films en andere audio door middel van Bluetooth rechtstreeks te streamen naar je hoortoestellen. Zonder dat hiervoor nog extra hulmiddelen nodig zijn. Je kan je wel voorstellen dat de mogelijkheden van dergelijk apps oneindig zijn. Straks kan je je nog laten omscholen en word je je eigen audicien. Voor vergeetachtige mensen heeft de app ook raad. Er zit namelijk ook wel eens een handige “zoek mijn hoortoestel-functie” op.

Online aanpassing van het hoortoestel

Hoewel wij een groot voorstander zijn van persoonlijke begeleiding en advies, zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om online advies in te winnen. De slechthorende wordt online begeleidt bij het finetunen van zijn hoortoestel en kan daar 24 uur per dag terecht. Dit past natuurlijk helemaal in een tijd waarin mensen steeds vaker hun pakketjes en boodschappen online bestellen.

Maken al deze ontwikkelingen het nu juist makkelijker of moeilijker om het juiste hoortoestel te kiezen? Een ding is in elk geval zeker; met een hoortoestel ben je niet meer oubollig. En misschien komt er zelfs een tijd, dat je met een hoortoestel meer kan en meer hoort dan een goed horende. Of is dat nog toekomstmuziek?