Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Vakantietijd. Wat zegt u? Ow, vakantietijd!

24/08/2016
UnitEars

Rina is een pittige en zeer trotse oma. Met passie en openhartigheid vertelt ze regelmatig op UnitEars haar dagelijks leven en over haar CI-traject. Haar persoonlijke verhalen deelt ze in haar geheel eigen Rinastijl ook graag met de volgers van Schoonenberg.

Vakantietijd. Wat zegt u? Ow, vakantietijd!

Vroeger ging ik simpel op vakantie; noodzakelijke kleding inpakken, vooral niet teveel en daarnaast een paar toiletartikelen. Was ik wat vergeten, dan kon ik het op de vakantieplek wel kopen. Nu gaat het anders met mijn handicap. Nou ja handicap is een heel groot woord, maar ‘t is wel zo. Naar de hoorwinkel om extra batterijen en slangetjes te halen, die ik flupjes noem maar dat terzijde.

Op zoek naar mijn oude apparaten want die moeten mee als reserve. Stel je voor dat er wat gebeurt en ik zonder deze hulpjes zit. Oh, daar horen weer andere batterijen bij. Opnieuw naar de hoorwinkel, en mag ik daar ook een extra zetje flupjes voor? Zij weten precies wat ik bedoel.

Denken over flupjes, hulporen en ontpluggen

We gaan naar een warm land. De droogbox moet mee net als een stevig etuitje waar ik mijn hulporen veilig in kan opbergen bij het zwembad of op het strand. Het kost allemaal veel denkwerk. Dan denk ik dat ik alles bij elkaar heb en kan het inpakken beginnen. Alle bovengenoemde artikelen moeten in de handbagage, stel je voor dat de koffer opeens ergens anders naar toe gaat.

In het vliegtuig plug ik uit, ik ervaar namelijk in het vliegtuig erg veel ruislawaai, een heerlijke rust komt over mij. Mijn reisgenoot weet dat ik ontplugd ben en zo nu en dan tikt hij me aan voor een gesprekje. Stiekem vind ik het heerlijk om even helemaal niks te horen en geniet ik van het zweven boven de wolken.

Mijn geheime plekje

Op onze vakantieplek heel snel de koffers uitpakken en de hulpstukken verdelen over de toilettas en het etuitje dat mee gaat waar ik ook heen ga. Ik heb daar mijn “geheime plekje” voor. Even kijken of de droogbox een goed plekje heeft en dan gaat het vakantiefeest echt beginnen. Nu maar hopen dat ik niet met mijn hulporen de zee in duik, daar kunnen ze nou net niet tegen.

Niet over de grens

Al met al kun je prima op vakantie met een hoorprobleem. Vooraf zou je een paar kleine aanpassingen kunnen doen, dat scheelt al een hoop stress. Op de vakantiebestemming zelf is het misschien wel fijn om niet teveel met 'vreemde' mensen te praten en zeker niet met mensen die niet Nederlanders zijn. Voor hen en mij is het niet fijn als ik ze slecht versta en zij vaak alles moeten herhalen. Ik heb vakantie en wil me ook niet teveel moeten inspannen om iedereen te kunnen verstaan.

Gaat u nog op vakantie? Geniet ervan en…. geef uw grenzen aan.


Unitears

Stichting UnitEars, een non-profit stichting voor en door mensen met een gehoorprobleem. Op ons online platform (http://www.unitears.nl) vertellen onze bloggers eerlijk en zeer openhartig over het effect van hun minderhorende oren in het dagelijks leven. Meer blogs van Rina lezen op UnitEars? Lees ze hier >>