Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

De aankoop van een hoortoestel is een belangrijke beslissing. We raden je aan voldoende tijd te nemen en je te laten adviseren bij het vergelijken van de verschillende opties. Wat is de eerste stap naar een oplossing? Waar moet je op letten? We geven je graag een aantal tips.

Waarom dragen niet meer mensen hoortoestellen?

Moderne hoortoestellen zijn bijna onzichtbaar. Het zijn kleine technologische wondertjes die je draadloos kunt verbinden met andere elektronica. Toch dragen veel mensen liever geen hoortoestellen. Hoe komt dat?
Veel mensen weten gewoonweg niet dat ze slechthorend zijn. Gehoorverlies ontwikkelt zich langzaam. Daarom is het niet zo gemakkelijk te herkennen. In het begin lijkt het of iedereen mompelt. Je zet de tv iets harder. En je mist wel eens een telefoongesprek, maar dit alles lijkt niet echt een probleem.
Ouders en dochter kijken
De tekenen van gehoorverlies worden langzaam duidelijker. Heb je het gevoel dat je slechthorend wordt, dan kun je er beter snel bij zijn. Hoe sneller je de stap zet, hoe minder je het horen verleert.
Omdat ouderdomsslechthorendheid vaak voorkomt, wordt gehoorverlies nogal eens verbonden aan leeftijd. Toch stijgt het risico op een verminderd gehoor al vanaf de leeftijd van 40. Veel mensen merken rond deze leeftijd de eerste hoorproblemen op. Het is dus allesbehalve een ouderdomsverschijnsel.

Wat zijn de grootste vooroordelen over hoortoestellen?

Dat hoortoestellen helemaal niet werken is een veelgehoord vooroordeel. Enkele jaren geleden waren hoortoestellen nog onhandige bakjes die duidelijk zichtbaar achter het oor zaten en het gehoor maar minimaal verbeterden. Bovendien hadden die toestellen vaak last van feedback - de typische fluitende hoorapparaten. Al deze problemen behoren tot het verleden.
Ook het feit dat hoortoestellen je oren 'lui' maken is een misvatting. Veel mensen zijn bang dat hun gehoor afhankelijk zou worden van hoortoestellen. Maar je gehoor herstelt zich sowieso niet vanzelf. Gehoorschade is zo goed als onomkeerbaar. Een hoortoestel is vaak de enige oplossing, die bovendien pas optimaal werkt als je er op tijd aan begint.

Wat zijn de eerste stappen?

Het gehoor is één van onze belangrijkste zintuigen. Daarom is het cruciaal om aandacht te hebben voor de gezondheid van je gehoor en bij gehoorproblemen een bezoek te brengen aan een audicien of KNO-arts.
Denk je dat je gehoorverlies hebt, aarzel dan niet om een afspraak te maken bij een audioloog. Hij of zij gaat na of er sprake is van gehoorverlies en informeert je over mogelijke oplossingen.

Waarop moet ik letten voor de aankoop?

De aankoop van een hoortoestel is een belangrijke beslissing. Neem voldoende de tijd om een ervaren audioloog te raadplegen en samen naar een passende oplossing te zoeken:
  • Vraag de audioloog om meer informatie over hoorproblemen en hoe ze kunnen worden behandeld.
  • Doe gerust vooraf al onze online hoortest. De audioloog doet sowieso nog een gehoorscreening en legt u gedetailleerde de resultaten uit.
  • Laat je niet verleiden door gunstige reclameaanbiedingen. Digitale hoortoestellen hebben een prijskaartje en werken pas optimaal als ze door een audioloog worden aangepast worden aan jouw individuele hoorproblemen en behoeften.
  • Vraag om de verschillende modellen die passen bij jouw hoorproblemen en levensstijl.
  • Ontdek wat er in de aankoopprijs begrepen is, bijvoorbeeld een verliesverzekering en de voorwaarden voor onderhoud en herstellingswerken.
  • Zorg er zeker voor dat het toestel optimaal is ingesteld. Een slecht afgesteld hoortoestel dragen is niet enkel oncomfortabel, maar biedt ook niet het gewenste resultaat.
  • Maak optimaal gebruik van de proeftijd waarin je de toestellen gratis kan uitproberen.

Heb ik speciale hoortoestelaccessoires nodig?

Informeer zeker naar accessoires die zorgen voor nog betere spraakherkenning bij het tv-kijken, telefoneren of in gezelschap van grote groepen. De beschikbare accessoires verschillen per hoortoestel, producent, model en prijs. Hoe gedetailleerder je de audicien vertelt over jouw dagelijkse hoorsituaties en levensstijl, hoe preciezer hij of zij je kan adviseren bij de keuze van de passende hoortoestelaccessoire.
 
Hoortoestellen doen veel meer dan alleen de geluidssterkte verhogen. Ze herkennen automatisch verschillende hoorsituaties en passen zich daaraan aan. Met bijkomende accessoires kunnen de voordelen van hoortoestellen nog worden uitgebreid. Vooral in rumoerige situaties is het handig om de geluidssignalen rechtstreeks naar de hoortoestellen te kunnen sturen. Zo worden storende omgevingsgeluiden op de meest doeltreffende manier weggefilterd.
Bluetooth
Veel hoortoestellen zijn uitgerust met bluetooth-ontvangers. Daardoor wordt het signaal van je smartphone of tv meteen naar je hoortoestel gestuurd. Het voordeel: telefoneren en tv-kijken gaat makkelijker en zonder storingen door omgevingsgeluid.
FM-systemen voor draadloze signaaloverdracht
In vergaderruimten of op evenementenlocaties worden frequentie-gemoduleerde radiosignalen gebruikt. Daardoor kunnen in een luide omgeving of bij slechte akoestiek de gesprekken selectief worden overgedragen. Om deze signalen met het hoortoestel rechtstreeks in het oor te ontvangen, zijn er twee soorten accessoires: ontvangers die op het toestel achter het oor worden geplaatst of een bijkomende FM-ontvanger die op het lichaam wordt gedragen.
Ringleiding
Wanneer het hoortoestel een 'telefoonspoel' heeft, kunnen geluidssignalen zonder storingen rechtstreeks in het oor worden ontvangen. Dat kan bijvoorbeeld in bioscopen en schouwburgen met een ringleiding.
Infrarood hoorhulpmiddelen
Infraroodlicht draagt de signalen van een zender over naar een ontvanger die het infraroodsignaal rechtstreeks in het oor terug omzet in geluidsgolven.