Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

21/08/2019 Britt

Een cafetaria website weergegeven op een tablet

The Fork, eet.nu, of Tripadvisor. Een greep uit de websites en apps waarmee je een leuk restaurant bij jou in de buurt kunt vinden. Op basis van locatie, soort keuken en natuurlijk op basis van de recensies, kies je een tafeltje in het restaurant dat voor jou het beste scoort. Maar hoe kies je een plek waar de akoestiek voor jou als slechthorende optimaal is? Oftewel, in welk restaurant kan je zo ongehinderd mogelijk kletsen met je tafelgenoot?

Om te beginnen, hebben steeds meer online restaurantgidsen het geluidsniveau opgenomen in hun selectiecriteria. Want het zal je misschien verbazen, maar ook de goed horende Nederlander is gebaat bij optimale akoestiek. Soms lijkt het alsof je vooral als slechthorende last hebt van rumoer, maar in een rustige omgeving praat en luistert nu eenmaal iedereen makkelijker. Op de website van IENS.nl, een van de grootste en bekendste online restaurantgidsen, kan je dan ook bij de recensies van elk restaurant zien hoe het is gesteld met het geluidsniveau. Het varieert van rustig, en precies goed tot rumoerig.

Zonder muziek

Muziek kan natuurlijk heel leuk zijn om naar te luisteren. Zeker wanneer je zelf de controle hebt over welke muziek er speelt en hoe hard het staat. In een restaurant waar je graag een goed gesprek voert, zit je ongetwijfeld niet te wachten op harde muziek. Toch is het volume van ‘achtergrondmuziek’ in horecagelegenheden vaak aan de luide kant. Ervaar jij dat ook? Dan is de website www.zondermuziek.nl misschien iets voor jou. Op deze website staan namelijk alleen restaurants waar geen muziek aanstaat. En de kaart waarop deze muziekloze restaurants zijn weergegeven, breidt steeds meer uit. Echt dineren in stilte dus! Hoewel, er wordt natuurlijk nog wel gesproken…

Ongehinderd zoeken

Wil je iets verder en gerichter zoeken in restaurants die geschikt zijn voor slechthorenden? Dan is de website en app Ongehinderd misschien wel iets voor jou. Ongehinderd is een maatschappelijk gedreven onderneming die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. Om mensen met een beperking te helpen de leukste en de best toegankelijke locaties te vinden, hebben ze een gratis app en website ontwikkeld. Hiermee kan je restaurants en andere publieke locaties, zoals een museum, selecteren op toegankelijkheid. In de app kan je ook je eigen ervaringen delen, en lezen hoe anderen een restaurant hebben beoordeeld.

Een rustige oase in de drukte

Misschien zie je nu door de bomen het bos niet meer met al die online mogelijkheden en resultaten. Of wil je gewoon naar je favoriete restaurant, ook al is het daar nu eenmaal wat drukker. In dat geval, kan je natuurlijk nog steeds overal terecht en hoeft ook een rumoerig plek geen belemmering te zijn. Maar je kunt ook daarin nog steeds een optimale omgeving voor jezelf creëren. Bijvoorbeeld door bij je reservering aan te geven dat je een rustige tafel wil. Vaak is dit mogelijk. Ook zijn er tegenwoordig heel handige extra hoorhulpmiddelen op de markt, waarmee je in rumoerige situaties beter kunt verstaan.  Lees hier meer over in het artikel ‘Ongehinderd horen in gezelschap’.

Waar je keuze ook naar uit gaat, we wensen je alvast een heerlijk avondje uit eten!

Handige link