Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe werkt het gehoor

 

Bij het gehoororgaan spreken we vaak van het uitwendige en inwendige oor. Het inwendige gedeelte bestaat uit een midden- en een binnenoor.


1. Het uitwendige oor (ook wel buitenoor)

Het buitenoor bestaat uit:

  • de oorschelp
  • de gehoorgang

Het buitenoor zorgt ervoor dat geluiden uit de omgeving het gehoorsysteem bereiken. De oorschelp vangt de geluidsgolven op; de gehoorgang geeft ze door aan het trommelvlies in het middenoor.

De oorschelp

Geluid bereikt als eerste onze oorschelp. De oorschelp is het zichtbare gedeelte aan de buitenkant van ons hoofd en vangt geluiden op. Vervolgens transporteert het de geluiden naar het oorkanaal en vervolgens naar het trommelvlies.

Daarnaast helpt de vorm van onze oren mee om de geluiden om ons heen te ordenen. Met onze ogen dicht kunnen we horen waar geluiden vandaan komen. Dit komt omdat onze oren zich aan weerszijde van het hoofd bevinden, waardoor het hoofd een zogenaamde geluidsschaduw opwerpt. Als er zich een geluid links van het hoofd bevindt, dan zal het linkeroor dit eerder waarnemen dan het rechteroor. De geluidsgolven moeten immers een langere weg afleggen om het oor aan de rechterkant van het hoofd te bereiken. Dit tijdsverschil wordt de hersenen verwerkt en geeft ons informatie over de locatie van het gehoorde geluid.

De gehoorgang

In het buitenste gedeelte van de gehoorgang bevinden zich haartjes en een aantal kliertjes die oorsmeer (cerumen) afscheiden. Het oorsmeer bindt stof en vuil aan zich dat samen met het oorsmeer door de haartjes langzamerhand naar buiten wordt getransporteerd.

Bovendien biedt de gehoorgang bescherming voor het kwetsbare trommelvlies. Kou en uitdroging maken minder kans het trommelvlies te bereiken, net als bacteriën, insecten, wind en water.


2. Het middenoor

Het middenoor bestaat uit:

  • het trommelvlies
  • de gehoorbeentjes (hamer, het aambeeld en de stijgbeugel),
  • de buis van Eustachius.

Het middenoor begint met het trommelvlies waar de overdracht van de geluidsgolven naar de gehoorbeentjes plaats vindt..

Het trommelvlies

Als geluid door de gehoorgang het trommelvlies bereikt gaat deze trillen, net als bij een echte trommel. Deze trillingen zetten de gehoorbeentjes in beweging.

De gehoorbeentjes

Achter het trommelvlies zit een met lucht gevulde holte (ook wel trommelholte) met daarin drie hele kleine botjes: de hamer (malleus), het aambeeld (incus) en de stijgbeugel (stapes). De botjes zijn scharnierend aan elkaar verbonden. De trillingen van het trommelvlies maken de gehoorbeentjes aan het bewegen. Door de vorm en plaats van de gehoorbeentjes werken ze samen als een soort hefboom. De trillingen van het trommelvlies worden hierdoor meer dan twintig keer versterkt. De trillingen worden doorgegeven aan de vloeistof in het slakkenhuis.

De buis van Eustachius

De Buis van Eustachius verbindt het middenoor met de keelholte, waardoor de druk in het middenoor gelijk blijft aan die van de omgeving.


3. Het binnenoor

Het binnenoor bestaat uit:

  • het slakkenhuis (of cochlea),
  • de gehoorzenuw,

Het slakkenhuis

Het slakkenhuis is gevuld met vloeistof en de binnenwanden zijn bekleed met een soort vacht van ontelbare kleine haarcellen. Aan het puntje van iedere haarcel bevindt zich een zenuwuiteinde.
Zoals gezegd wordt de vloeistof in het slakkenhuis in beweging gezet door de gehoorbeentjes . Als de vloeistof in beweging komt, zullen de haarcellen meebewegen en worden de zenuwuiteinden geprikkeld. De prikkeling wordt via de gehoorzenuw doorgegeven aan het hersengedeelte dat geluidssignalen verwerkt en daar wordt de boodschap ontcijferd.


Professioneel advies

De informatie die u op deze pagina vindt is algemeen van aard en verre van uitputtend. Het dient uitsluitend ter informatie. Stel een bezoek aan uw huisarts, audicien of KNO-arts niet uit vanwege informatie die u op deze pagina heeft gelezen. Uw oren zijn uniek en iedere situatie is anders. Als u twijfelt aan de gezondheid van uw oren dan doet u er altijd verstandig aan professioneel advies in te winnen.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u vragen over de gezondheid en/of het schoonmaken van uw oren, of wilt u een persoonlijke demonstratie in een van onze winkels, dan kunt u tijdens het service-uur zonder afspraak terecht. 

Deze pagina delen met anderen: