0900 600 7008
Onze webshop
Vind hier alle benodigdheden voor je hoortoestel

Wanneer je aan één of beide oren een verlies van 35dB hebt, kom je volgens de wet in aanmerking voor een gedeeltelijke hoortoestelvergoeding. Je gehoorverlies wordt middels een gehoortest vastgesteld door een audicien, KNO-arts of een audiologisch centrum. Bij Schoonenberg is deze gehoortest altijd gratis.

Wat betaalt de zorgverzekeraar?

Een vergoeding van hoortoestellen door de zorgverzekeraar bedraagt maximaal 75% van de aanschafprijs. Ben je aanvullend verzekerd, dan kan het zijn dat de kosten volledig worden vergoed.
Ook hulpmiddelen en accessoires kunnen worden vergoed door de zorgverzekeraars. De dekking verschilt per zorgverzekeraar. Afhankelijk van de mate van het gehoorverlies en van de voorwaarden van de zorgverzekeraar, is het bijvoorbeeld mogelijk dat een wek- en waarschuwingssysteem volledig vergoed én kosteloos geplaatst wordt. Hetzelfde geldt voor tv-oplossingen, externe microfoons, bluetooth-koppelingen en werkplekaanpassingen. Afhankelijk van de mate van het gehoorverlies, de voorwaarden van de verzekeraar en jouw persoonlijke situatie bestaat de mogelijkheid dat deze volledig worden vergoed. Onze audiciens kunnen je hier meer over vertellen.

Welke hoortoestellen worden vergoed?

Er is keuze uit verschillende typen hoortoestellen - van high tech tot uitsluitend functioneel. De overheid heeft de toestellen verdeeld in 5 categorieën, waarbij categorie 1 wordt toegeschreven aan toestellen bestemd voor mild gehoorverlies en categorie 5 aan toestellen voor het meest complexe gehoorverlies. De zorgverzekeraars vergoeden op basis van de categorie waar jij op uitkomt. In welke categorie je wordt ingedeeld, hangt af van de uitkomst van de gehoortest en van je persoonlijke leefsituatie. Als je bijvoorbeeld voor je werk behoefte hebt aan een zeer geavanceerd toestel, dan kan het zijn dat wij een hogere categorie voorschrijven dan voor iemand voor wie dit niet geldt.
Je kunt ook kiezen voor een toestel dat buiten de 5 wettelijk vastgestelde categorieën valt; dan kies je voor een toestel uit het zogenoemde Vrije Keuze Assortiment. In het Vrije Keuze Assortiment van Schoonenberg vind je de nieuwste en meest geavanceerde hoortoestellen van dit moment. Deze hoortoestellen worden niet vergoed door je zorgverzekeraar maar de aanschafkosten zijn meestal wel aftrekbaar van de belasting.
 
Meer over onze nieuwste generatie

Hoe gaat het in zijn werk met vergoedingen?

Schoonenberg heeft afspraken met alle zorgverzekeraars, zodat je altijd aanspraak kunt maken op een vergoeding. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je zorgverzekeraar, het pakket dat je gekozen hebt en de categorie waar je in valt. In onze winkels rekenen we je graag precies voor wat de aanschaf van een hoortoestel financieel voor je betekent, maar dit kun je ook online al bekijken. We houden rekening met jouw persoonlijke situatie, je zorgverzekeraar en het soort zorgverzekering dat je hebt gekozen. Bovendien helpen wij je, als het zover is, met de declaratie bij je zorgverzekeraar.
 
Vergoedingencalculator

Belastingaftrek hoortoestellen

De aanschafkosten van hoortoestellen uit onze topcollectie in het Vrije Keuze Assortiment zijn aftrekbaar van de belasting. Wil je weten hoe je precies de berekening kunt uitvoeren die de belastingdienst hanteert bij belastingaftrek op hoortoestellen? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Eigen risico bij hoortoestellen

Het eigen risico van je zorgverzekering is in 2018 €385,-. Het eigen risico geldt ook bij de aanschaf van een hoortoestel. De zorgverzekeraar zal het nog niet verbruikte gedeelte van het eigen risico in rekening brengen.

Aanvullende dekkingen

Zoals gezegd is de hoogte van de vergoeding afhankelijk van je zorgverzekaar en het pakket dat je hebt gekozen. Ben je aanvullend verzekerd, dan kan het zijn dat het toestel, met in achtneming van het eigen risico, volledig wordt vergoed.
Wil je weten welke aanvullende vergoedingen er mogelijk zijn? Check dan ook onze calculator.

Tip: overleg met je werkgever

Wanneer je voor je werk behoefte hebt aan een geavanceerd toestel, is het raadzaam om met je werkgever de mogelijkheden tot een financiële bijdrage te bespreken.