Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Kan uw medicatie gehoorschade veroorzaken?

08/02/2017
Redactie Schoonenberg

Mogelijke bijwerkingen worden meestal duidelijk aangegeven op de verpakking of in de bijsluiter. Maar in het geval van meerdere medicijnen wordt een mogelijk neveneffect niet genoemd: gehoorverlies.

Bepaalde medicijnen kunnen het binnenoor beschadigen, wat kan lijden tot gehoorverlies, tinnitus of evenwichtsstoornissen. Deze medicatie zijn onder professionals bekend als ototoxische medicijnen. Omdat de ontdekkingen met betrekking tot deze ototoxische medicijnen nog vrij recent zijn, wordt gehoorverlies niet genoemd als mogelijk neveneffect in de bijsluiter.

Dus wat wilt u weten over ototoxische medicijnen? We hebben antwoorden op de meest voorkomende vragen.

Welke medicijnen zijn ototoxisch?

Meer dan 200 medicijnen zijn ototoxisch, waaronder:

  • Sommige antibiotica in de aminoglycoside klasse, zoals gentamicin en tobramycin
  • Macrolide antibiotica
  • Kanker chemotherapie medicijnen, waaronder cisplatin en carboplatin
  • Bepaalde pijnmedicatie in hoge dosis zoals aspirine
  • Quinine
  • Loop diuretics, werd gebruikt voor bepaalde hart- en nier aandoeningen

Gehoorverlies veroorzaakt door ototoxische medicijnen kunnen tijdelijk of permanent zijn. Soms kan het gehoorverlies omkeerbaar zijn als men stopt met deze medicatie.

Hoe weet ik of mijn medicijnen gehoorverlies kunnen veroorzaken?

Om uit te vinden of uw medicijnen, die u voorgeschreven zijn, ototoxisch zijn, vraagt u uw arts of apotheek. Zij zijn in staat u te informeren of u zich zorgen moet maken over eventueel gehoorverlies en of eventuele gehoorbeschadiging omkeerbaar of permanent is.

Wat zijn de symptomen van ototoxische medicijnen?

Het eerste teken van beschadiging door ototoxische medicijnen is vaak tinnitus (piep of ruis in de oren). Hierna kunt u een achteruitgang van uw gehoor ervaren. Geluiden kunnen gedempt klinken en het vermogen om spraak te verstaan kan achteruit gaan, soms in combinatie met evenwichtsproblemen. Het is belangrijk dat u uw gehoor regelmatig laat controleren wanneer u ototoxische medicijnen gebruikt. Als u bovenstaande symptomen bij uzelf herkent, neemt dan direct contact op met uw arts.

Wat te doen als u ototoxische medicijnen zijn voorgeschreven.

Hoewel er op dit moment onderzoek wordt gedaan naar hoe de patiënten tegen de effecten van ototoxische medicijnen beschermd kunnen worden, is er op dit moment geen oplossing voor dit medische probleem. Wanneer u lijdt aan een serieuze ziekte of medische aandoening die het noodzakelijk maken om met ototoxische medicijnen behandeld te worden, zal uw arts de voordelen tegen de mogelijke neveneffecten afwegen en de potentiële impact op uw leven. In veel gevallen zullen de voordelen van de medicijnen opwegen tegen de risico’s.

Wanneer u op het punt staat om behandeld te worden met ototoxische medicatie, vraag uw arts om een hoortest bij een hoorprofessional om een uitgangspunt (nulmeting) van uw gehoor te hebben. Het is een goed idee om uw gehoor, tijdens uw behandeling, regelmatig te laten testen, om zo op de hoogte te blijven van de eventuele achteruitgang van uw gehoor. Wanneer het inderdaad achteruit gaat, kunt u de discussie met uw arts starten om te bespreken wat het beste is om te doen. Stoppen met de medicijnen, overstappen naar andere medicatie of doorzetten indien noodzakelijk.