Wat veroorzaakt duizeligheid?

Omdat goed evenwicht berust op goede en gezonde oren, wordt duizeligheid vaak veroorzaakt door aandoeningen in het binnenoor, zoals Benigne Paroxysmale Positionele Vertigo (BPPV), migraine en ontstekingen aan het binnenoor (vestibulaire neuritis). Andere factoren die duizeligheid kunnen veroorzaken zijn: een lage bloeddruk, sommige hartproblemen zoals hartritmestoornissen, angststoornissen zoals paniekaanvallen en een lage bloedsuikerspiegel.

De oorzaken kunnen ook zijn:

  • Afbreken van de binnenoor structuur
  • Hoofdverwondingen (klap op het hoofd)
  • Infecties van de gehoorgang
  • Binnenoor aandoeningen

Voor sommige mensen kan de oorzaak anders zijn, waardoor het moeilijk of helemaal niet gevonden kan worden.

Activiteiten die duizeligheid opwekken kunnen variëren. Het betreft vaak bewegingen waarbij er een plotselinge beweging met het hoofd wordt gemaakt, zoals bukken, opstaan, omhoogkijken of omrollen in bed.

Als u vermoedt dat u aan duizeligheid lijdt zou u zich het best na kunnen laten kijken, omdat het in zeldzame gevallen kan duiden op een beroerte, hersentumor, hersenletsel of multiple sclerose, naast andere mogelijke oorzaken.

Behandeling van duizeligheid

De behandeling van duizeligheid is afhankelijk van de oorzaak. De oorzaak wordt vastgesteld naar aanleiding van een lichamelijk onderzoek en een analyse van uw medische achtergrond. CT-scans, bloedonderzoek, MRI-scans en een elektrocardiogram (ECG) kunnen ook worden toegepast, afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak. Behandelingen tegen duizeligheid zijn onder meer zelfzorg, thuiszorg, medicatie en fysiotherapie.

In de meeste gevallen is duizeligheid slechts tijdelijk, maar als u regelmatig duizelig bent, dan kunt u het best spoedig uw audicien en- of arts bezoeken.