Jeukende oren

Overzicht

Wat veroorzaakt jeuk in het oor?

Een jeukend oor kan diverse oorzaken hebben. Hoewel het jeuken in de meeste gevallen geen ernstige oorzaak heeft, kan het in sommige situaties wijzen op een aandoening. Neem de tijd om de mogelijke oorzaken te onderzoeken, zodat je de juiste oplossing kunt vinden.
Oorontstekingen
Jeukende oren kunnen een symptoom zijn van een oorontsteking. Afhankelijk van het type ziekteverwekker dat de infectie veroorzaakt, kunnen oorontstekingen door bacteriën, een virus of schimmel ontstaan. Otitis externa of een buitenoorontsteking is één van de meest voorkomende vormen. Dit veroorzaakt aanzienlijke oorpijn en jeuk in de gehoorgang. Deze toestand staat ook bekend als een zwemoor. Dit kan gebeuren als er water in uw gehoorgang blijft zitten na het zwemmen.
 
Otitis media betreft uw middenoor en veroorzaakt vergelijkbare symptomen als otitis externa. Kinderen lijden hieraan het vaakst, vanwege de regelmatige verkoudheden en de geblokkeerde buis van Eustachius.
 
Bij schimmelinfecties treedt vaak een sterk gevoel van jeuk op. Daarnaast is het heel moeilijk om te bepalen met welk type oorontsteking u te maken hebt. Artsen beginnen vaak een behandeling met antibiotica. Als deze therapie niet aanslaat, nemen ze aan dat er sprake kan zijn van een schimmelinfectie.
Verzameld oorsmeer
Uw oorsmeer (cerumen) speelt diverse belangrijke rollen. Eén van de vele functies is de bevochtiging van de huid in de gehoorgang. Het fungeert ook als afscherming tussen het trommelvlies en de buitenwereld. Oorsmeer kapselt huidschilfers en vuil in en voert ze naar buiten via het buitenoor. Zoals het zo mooi heet, kan teveel ook niet goed zijn. Dit geldt ook voor oorsmeer, want teveel ervan kan de oorzaak van het jeuken zijn.
 
Als u problemen hebt met ophoping van oorsmeer, probeer dan de aandrang te weerstaan om het propje met een wattenstaafje te verwijderen. Een voorwerp in uw gehoorgang steken – ook een wattenstaafje – is een slecht idee. Het enige wat u hiermee bereikt, is dat u het propje verder naar binnen drukt, waar het vast kan gaan zitten. Gewone oordruppels die oorsmeer zachter maken, zijn een veel betere optie. Pas op dat u niet te veel oorsmeer verwijdert, want een tekort kan ervoor zorgen dat u droge oren krijgt die uiteindelijk gaan jeuken.
Allergieën

Een allergische reactie kan ook jeuk in uw oren veroorzaken. Persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo of bodylotion, zijn vaak de boosdoener. Als u vaak naar muziek luistert, zorg er dan voor dat u niet urenlang oordopjes draagt. Oorknopjes en -dopjes brengen bacteriën en vuil in uw gehoorgang, veroorzaken jeuk en kunnen zelfs leiden tot infecties.

Als u vermoedt dat een allergie de bron van uw jeuk kan zijn, zoek dan uit wat de oorzaak is en elimineer die onmiddellijk.

Ook gehoorapparaten en nikkel oorringen worden in verband gebracht met jeukende oren. Het probleem van gehoorapparaten is vaak de kunststof coating. Wie een gevoelige huid heeft, kan allergisch reageren op het materiaal. Als u een gehoorapparaat draagt, kunnen uw oren ook jeuken als er water achter het gehoorapparaat blijft zitten.

Wanneer uw gehoorapparaat de oorzaak is van de jeuk, kan een professionele audicien of een arts u helpen om een oplossing te vinden. Neem contact op met een auditief centrum bij u in de buurt om een afspraak te maken, zodat één van onze professionals u kan helpen.

Eczeem en psoriasis
Eczeem kan zich op elke plaats op uw lichaam ontwikkelen. Wanneer ooreczeem zonder duidelijke oorzaak ontstaat, noemen we deze aandoening eczematoïde dermatitis. Als u psoriasis hebt, bent u ook veel vatbaarder voor deze huidaandoening. Eén van de voornaamste symptomen van ooreczeem is jeuk in of rond het oor.
Levensmiddelenallergie
2,5 miljoen Canadezen lijden aan levensmiddelenallergie. Wanneer u allergisch bent voor specifieke levensmiddelen, zal blootstelling hieraan een ongezonde immuunreactie aansturen. Bij hooikoorts of stuifmeelallergie kunt u een aandoening ontwikkelen die oraal allergiesyndroom heet. Deze vorm van allergie kan ertoe leiden dat u bepaalde soorten fruit, groenten en noten niet eet. Wanneer u aan dit syndroom lijdt, kunnen uw oren gaan jeuken als u ze toch eet. Andere symptomen van het syndroom zijn onder andere een jeukende, tintelende, kriebelende of gezwollen mond, tong, keel en dergelijke. Zodra u het voedsel doorslikt, moet het gevoel van jeuk ophouden. Als uw levensmiddelenallergie ernstig is, moet u eventueel een Epi-pen dragen.
Foutief schoonmaken van de oren
Hoewel het soms verleidelijk kan zijn om uw oorholte te reinigen met katoenen wattenstaafjes kan dit een ontsteking in uw gehoorgang veroorzaken, met de bijbehorende jeuk. U moet nooit een voorwerp in uw gehoorgang steken, maar in plaats daarvan de juiste reinigingstechnieken toepassen.

Wat zijn de symptomen van jeukende oren?

Toegegeven, het is moeilijk om de verleiding te weerstaan bij jeuk in je oor niet te krabben. Maar denk eraan dat krabben het probleem waarschijnlijk alleen maar erger maakt. Jeukende oren kunnen op diverse symptomen wijzen, afhankelijk van de dieper gelegen oorzaak, Als je oor ontstoken is, kan naast het jeuken ook koorts optreden, het oor opzwellen of vocht weglopen.

Hoe kan ik een jeukend oor behandelen?

In de meeste gevallen zijn huismiddelen voldoende om de jeuk in het oorverzachten. Toch is het essentieel dat je de kern van het probleem vindt. De behandeling hangt af van de oorzaak van het jeuken. Crèmes op basis van capsaïcine worden vaak gebruikt. Gebruik de crème met capsaïcine voorzichtig op open wonden of door de zon of wind verbrande, droge, gesprongen of geïrriteerde huid.

Ook de natuur biedt effectieve behandelmethodes aan. Als het probleem met je oren te maken heeft met droogte, kunt jet een paar druppeltjes olijfolie in de gehoorgang smeren om de natuurlijke pH-waarde te herstellen en vocht in te brengen. In plaats van olijfolie kunt u ook aloë vera proberen.

Wanneer de jeuk het gevolg is van een allergische reactie, is het vermijden van die irriterende bron de beste optie. Het kan nodig zijn om je oorring of shampoo te vervangen door een meer natuurlijk alternatief.

Als u een oorontsteking jeuk in het oor veroorzaakt, kan je arts antibiotica aanbevelen of een recept voor oordruppels geven om de infectie te behandelen. Wanneer de ontsteking verdwenen is, moet de jeuk ook ophouden.

Zoals je ziet, kunnen jeukende oren op diverse problemen wijzen. Voordat je druppels of zalf in je oren smeert, is het nodig dat een arts de juiste diagnose stelt.