Oordruk

Overzicht

Wat is oordruk en hoe werkt de buis van Eustachius?

Oordruk is de druk van lucht in de directe omgeving waar je je bevindt. De luchtdruk op zeeniveau is hoger dan wanneer je je in de bergen begeeft of in een vliegtuig zit. Om geen last van je oren te hebben, zorgt de buis van Eustachius ervoor dat de luchtdruk van je omgeving hetzelfde is als de luchtdruk in het middenoor - direct achter het trommelvlies. Dit buisje verbindt het middenoor met je bijholten en je keel. Daardoor kun je door te slikken of te kauwen de oordruk verhelpen die je in het vliegtuig ervaart bij het opstijgen of landen of tijdens het duiken.

Wanneer de slijmvliezen van de keel en/of de neus gezwollen zijn zoals bij een verkoudheid, allergie of een bijholteontsteking, dan werkt de buis van Eustachius minder goed. De buis kan verstopt raken waardoor een drukverschil tussen de buitenlucht en de lucht in het middenoor ontstaat. Hierdoor ontstaat oordruk  dat vrij pijnlijk kan zijn en kan zelfs resulteren in gescheurde trommelvliezen - ook wel barotrauma genoemd.

Hoe raakt u druk in uw gehoorgang weer kwijt?

Voor verlichting van de symptomen en om de beste remedie te vinden, moet u eerst de oorzaak vinden.
Dit zijn de meest voorkomende oorzaken en onze tips om ze te verhelpen.
Druk op oren door verstopte bijholten
Zoals hierboven al gezegd, zijn bijholten, oren, keel en neus nauw met elkaar verbonden. Een probleem dat in de ene zone optreedt, veroorzaakt vaak een ander probleem. Wanneer uw bijholten verstopt zijn, kunnen ze zorgen voor druk op het oor en een gevoel van volheid. 

Je oren, neus, keel en bijholten zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer je bijholten verstopt zijn kun je druk op het oor ervaren waardoor het voelt alsof alle geluiden gedempt en van veraf komen. De meest voorkomende oorzaken van verstopte bijholten:
 • allergieën
 • virusinfecties als verkoudheid en griep
 • bijholte-ontstekingen
 • verontreinigde lucht zoals tabaksrook en lucht van uitlaatgassen

Wat je eraan kunt doen om de symptomen van verstopte bijholten te verlichten:

 • Gebruik een zoutoplossing om je neusholten te spoelen. Dit kun je zelf maken door 1 theelepel keukenzout in 250 ml lauw water op te lossen.
 • Maak gebruik van een luchtbevochtiger. Droge lucht kan irriterend werken op ontstoken neusgaten.
 • Pas aromatherapie toe. Eucalyptusolie kan helpen om de luchtwegen vrij te maken. Je kunt het  inhaleren door een stoombadje te nemen of een paar druppels in je badwater te gebruiken, of de lucht rechtstreeks uit het flesje in te ademen.
 • Drink voldoende door elke twee uur een glas water, kruidenthee, groentesap en/of bouillon. Door meer vloeistof in te nemen, zal het slijm loskomen.
 • Probeer een ontstekingsremmende neusspray.
Oordruk door ophoping van vocht in je oren
Ophoping van vocht in je oor achter het trommelvlies kan zich voordoen als er een probleem is met het afvoerbuisje in je oor. Wanneer vloeistof in je oor ophoopt kun je last krijgen van de volgende symptomen:
 • ploppen, suizen in je oor (titanus)
 • een gevoel dat je oren ‘vol’ zitten
 • oordruk
 • doofheid
 • duizeligheid
 • evenwichtsproblemen

Oorzaken van vochtophoping in je oor

 • verkoudheid of een infectie
 • bijholte-ontstekingen
 • allergieën
 • oor-barotrauma (gescheurde trommelvlies)
Het is belangrijk om er achter te komen waardoor de buisjes het vocht niet goed afvoeren. Als het probleem niet wordt opgelost, kan de ophoping van vloeistof ervoor zorgen dat je trommelvlies scheurt.

Verstopt oor zelf oplossen door verwijdering van overtollig vocht

We hebben hier een aantal tips om het overtollig vocht uit je gehoorgang te verwijderen:
 • Trek aan je oorlel terwijl je je oor naar je schouder kantelt. Mogelijk loopt het vocht op deze manier vanzelf uit je oor.
 • Leg een warm kompres 30 seconden op je oor terwijl je op je zij ligt. Herhaal dit na elke minuut totdat je verlichting voelt.
 • Gebruik oordruppels die een beetje alcohol bevatten. De alcohol zorgt ervoor dat je gehoorgang droog wordt.
Druk op oren door ophoping van oorsmeer
Oorsmeer verzamelt zich wanneer het te diep in de gehoorgang wordt gedrukt of de gehoorgang over de gehele breedte blokkeert. Een blokkade door een prop oorsmeer kan diverse symptomen opleveren, zoals doofheid, duizeligheid, oorpijn, een ‘vol’ gevoel, druk en tinnitus (suizen in het oor). Je kunt per ongeluk je oren blokkeren wanneer je wattenstaafjes gebruikt om ze schoon te maken. Als je gebruikmaakt van een gehoorapparaat of oordopjes, bestaat er ook een groter risico dat zich oorsmeer verzamelt.


Hoe kun je zelf overtollig oorsmeer verwijderen?

De veiligste manier om oorsmeer uit uw oren te halen is door warm water of een zoutoplossing enkele minuten in uw gehoorgang te laten lopen. Desgewenst kunt u hiervoor een set voor oorspoelingen gebruiken. Wanneer het oorsmeer zacht gemaakt is door het water of de zoutoplossing, kan het makkelijker uit je oor weglopen wanneer je je hoofd kantelt.
Allergie als oorzaak van verstopte oren
Ook allergieën kunnen een verstopt oor veroorzaken. Zo kan een allergische reactie op een shampoo, een wasmiddel of op huisdieren zorgen voor een slijmophoping in je gehoorgang. Meestal gaat dit vanzelf over, maar soms schrijft de huisarts een antihistaminica of anti-congestiva voor om de symptomen te verlichten.


Verstopte of geïrriteerde oren behandelen

Hoe kom je af van het nare gevoel in je oren? Probeer niet te krabben, ook al jeuken je oren nog zo erg. Was je oren met een warm washandje en droog vervolgens je oren zorgvuldig. Blijft je gehoor slecht dan kan een huisarts je helpen met het schoonmaken van je oren.
Verstopte oren tijdens een vliegreis
Tijdens het opstijgen en landen kan de snelle drukverandering zorgen voor een drukverschil tussen het middenoor en de omgeving. Dit zorgt ervoor dat je trommelvlies (membrana tympani) trillingen niet goed kan doorgeven. Oorpijn, een ‘vol’ gevoel en druk kunnen allemaal wijzen op een probleem dat vaak “vliegoren” wordt genoemd. Met de volgende tips kun je hier wat aan doen:
 • Probeer te gapen, kauw op kauwgum en slik tijdens het opstijgen en dalen om de spieren te activeren die de buis van Eustachius openen.
 • Probeer de zogenoemde Valsalva-methode: snuit zachtjes je neus en houd hierbij met je vingers je mond en neusvleugels dicht. Doe dit zo vaak als nodig is.
 • Gebruik gefilterde oordopjes. Deze helpen om de druk in je oren langzaam weer gelijk te maken met de lucht in je omgeving.
 • Als je oren verstopt zijn, kun je een half uur voor het stijgen of landen een neusspray gebruiken.
Druk op oren door een oorontsteking
Middenoorontstekingen (otitis media) leveren diverse symptomen op, zoals doofheid, duizeligheid, druk op de oren en oorpijn. Vaak komt dit door een virus die infecties aan de ademhalingswegen veroorzaakt.

Buitenoorontstekingen (otitis externa) worden ook wel een zwemmersoor genoemd. Meestal worden dergelijke ontstekingen veroorzaakt door achtergebleven water in het oor. Water in het oor dat is achtergebleven na het zwemmen of een bad, biedt een perfecte kweekvijver voor bacteriën.


Wat kun je zelf tegen een oorontsteking doen?

Meestal zal een oorontsteking vanzelf genezen. Oordruppels en pijnbestrijders kunnen echter goed werken bij het verlichten van pijn in het oor en andere symptomen. Als de symptomen erger worden ondanks dat je het behandelt met een huis-, tuin- of keukenmiddel, dan is het altijd verstandig om naar de dokter te gaan.

Oorpijn: wanneer moet je naar de dokter?

Zoals je in dit artikel kunt lezen, kan oordruk veel verschillende oorzaken en symptomen hebben. Het is belangrijk dat oorpijn en druk op het oor verholpen wordt en dat de oorzaak ervan bekend is. Meestal is een goede oorverzorging thuis voldoende om ervan af te komen.

Als de symptomen echter na twee weken niet over zijn of zelfs erger worden, dan raden we je aan naar je dokter te gaan. Als je ook last van koorts hebt, wanneer er vocht uit je oren komt, als je hevige pijn voelt of als je het gevoel hebt dat je compleet doof wordt, maak dan direct een afspraak met je huisarts.

Heb je vragen of maak je je zorgen over doofheid?Laat dan uw gehoor testen bij een van onze speciaalzaken bij u in de buurt.