Hoe werkt een QR-code?

Met QR-codes kunnen mensen direct belangrijke informatie op de website vinden. Iedereen die ergens een QR-code ziet, kan deze vierkante zwart-witte streepjescode scannen met een smartphonecamera. Als je op een gepubliceerde link tikt, wordt de bijbehorende website onmiddellijk geopend.

Een QR-code scannen met de Camera-app

1. Open de Camera-app vanuit het startscherm, controlecentrum of vergrendelscherm.
2. Houd het apparaat zo dat de QR-code je de QR code kan zien op je telefoon. Je apparaat herkent de QR-code en geeft een melding weer.

De melding kan er soms anders uitzien. Dit is afhankelijk van het merk van je telefoon. Als het berichtje niet verschijnt, dan is het downloaden van een QR-code app een optie.
 
3. Tik op de melding om de link te openen die is gekoppeld aan de QR-code.

Video

Een QR-code scannen met de QR-app

1. Open de Google Play Store of de Apple App Store


Google Play StoreApp Store
 
2. Zoek op "QR code scanner" of "QR code" en download een app. De app laat je dan weten wat de vervolgstappen zijn.
 

Veiligheids-tip

Wees alert bij het gebruik van QR-codes. Als de code op een productverpakking, op een display in een winkel, in een magazine of in een brief staat waarvan je de afzender kent en vertrouwt, dan kun je de QR-code gebruiken. Bij e-mails is het altijd raadzaam om goed na te gaan wie de mail verstuurd heeft. Is het een onbekend of vreemd e-mailadres? Let dan goed op dat het geen phishing-bericht is. Heb je de pagina via de QR geopend en ziet de URL of de pagina er onbetrouwbaar uit? Klik dan niet op links in de pagina en sluit deze af.