Eerste hulp bij problemen met hoortoestellen

Een van de grootste uitdagingen waarmee audiciens worden geconfronteerd bij het helpen van patiënten met gehoorverlies, is hen te helpen bij het kiezen van de meest geschikte hoortoestellen voor hun behoeften. Helaas kunnen er verschillende dingen mis gaan met hoortoestellen, wat kan leiden tot mogelijke negatieve gebruikerservaringen, waardoor mensen hun hoortoestellen helemaal opgeven.

Vaak zijn problemen met nieuwe hoortoestellen makkelijker te verhelpen dan je denkt.  Dit artikel kan je  helpen als je hoorapparaat het niet doet zonder dat je naar een audioloog hoeft.

Is je hoorapparaat goed geprogrammeerd?

Ieder mens is uniek, zo ook je gehoor en gehoorverlies. Daarom is het belangrijk dat je audioloog de programmering van je hoorhulpmiddelen moet afstemmen op jouw specifieke behoeften. Door de complexiteit van hoortoestellen is het mogelijk dat je audicien de verkeerde instellingen heeft gebruikt. Hierdoor ervaar jij minder goede prestaties van je hoortoestel. 

Problemen met oudere hoortoestellen

Als je een probleem ondervindt met een ouder hoortoestel, moet je audioloog misschien de instellingen aanpassen om het aan jouw veranderende gehoor aan te passen. Net als ons gezichtsvermogen kan ons gehoor in de loop van de tijd veranderen. Als je zicht achteruit gaat, heb je vaak een nieuw bril nodig. Je kunt dit vergelijken met je gehoor. Laat regelmatig, liefst elk jaar, een gehoortest uitvoeren. 

Goed blijven horen door een jaarlijkse hoortest

Als je al een aantal jaren niet bij je hoortoestelleverancier bent geweest, is de kans groot dat je gehoor verder achteruit is gegaan. Is je hoorapparaat hierop niet aangepast, dan kan het de geluiden niet meer versterken om goed te kunnen verstaan wat anderen zeggen. Als je al meer dan 5 jaar niet meer bij een audicien bent geweest, dan is het mogelijk dat je hoortoestel verouderd is en niet meer voldoende aan te passen is aan de mate van je gehoorverlies. Het is in dit geval mogelijk dat je een nieuw apparaat nodig hebt. 
Is je hoorapparaat vrij nieuw, dan is het niet zo moeilijk om het toestel te herprogrammeren en door een audioloog snel gedaan. Het beste wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je gehoortoestel goed blijft werken, is door regelmatig naar je audicien te gaan. Door kleine aanpassingen aan je hoortoestel te doen kan de audicien ervoor zorgen dat je hoorapparaat blijft voldoen aan jouw behoeften.

Is je hoortoestel correct ingesteld?

Wanneer je een nieuw hoortoestel aanschaft, moet je audicien controleren of het goed past en of het correct is ingesteld. Het apparaat moet worden getest om er zeker van te zijn dat het geluid hoorbaar is, niet te hard, en dat het volume is ingesteld op zachte, gemiddelde en harde geluiden. 

Veel mensen gaan naar een audicien omdat ze denken dat ze en nieuw hoortoestel nodig hebben. Maar als je hoorapparaat het niet doet, kan vaak met een simpele aanpassing van de instellingen het probleem verholpen worden. 
Als je hoorapparaat opnieuw is ingesteld en je ervaart een probleem met de configuratie, dan heb je twee opties: 
  1. je geeft het wat tijd om te kijken of je aan de nieuwe configuratie van je hoortoestel kunt wennen, of 
  2. je vraagt om een nieuwe configuratie van het apparaat.
Laat een onjuiste programmering of aanpassing van je hoortoestel jou er niet van weerhouden om het te gebruiken. Het is zeker de moeite waard om ervoor te zorgen dat jouw toestel perfect is afgestemd op jouw gehoor. Met de juiste aanpassing heb jij in het dagelijks leven veel gemak van je apparaat zonder dat je problemen met je hoortoestel ondervindt. 

Het schoonmaken van je hoortoestel

Vuil en oorsmeer (cerumen) kunnen makkelijk vast komen te zitten in zo’n klein hoorapparaatje. Dit kan een oorzaak zijn waarom je hoorapparaat het niet doet. We geven je hier een paar tips voor het schoonmaken van je hoorhulpmiddel:
  • Een dagelijkse schoonmaak van je hoortoestel vraagt aandacht. 
  • Vervang de oorsmeerbeschermers regelmatig. 
  • Zorg ervoor dat je je hoorapparaat niet draagt wanneer je je haren styled met haarlak. 
  • Als je door een verminderd gezichtsvermogen of behendigheid je hoortoestel niet kunt schoonmaken, vraag dan gerust je audicien om een familielid of een mantelzorger te leren hoe het moet, zodat hij of zij dit voor je kan doen.  

Verandering in de vorm van je gehoorgang

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat de vorm van de gehoorgang verandert naarmate we ouder worden. Bovendien kunnen gewichtsveranderingen en specifieke plastische operaties ook de vorm van de gehoorgang veranderen. Als er meer ruimte in je gehoorgang ontstaat, kan er lucht rond het hoortoestel komen. Hierdoor is het apparaat minder goed in staat om geluiden te versterken en feedback te creëren.

Feedback van geluid kan ook ontstaan door overmatig oorsmeer. Uiteraard kun je dit probleem verhelpen door het overtollige oorsmeer te verwijderen of het hoortoestel opnieuw aan te laten passen met een nieuwe mal die de vorm van je oor goed weergeeft.

Is je gehoorprobleem opgelost met een hoortoestel?

Mensen met een auditieve verwerkingsstoornis (APD) hebben te maken met een complexer gehoorprobleem dan gehoorverlies. ADP beïnvloedt het auditieve systeem op het niveau van de hersenen, waardoor je hersenen het geluid niet goed kunnen verwerken. Hierdoor weet je niet wat het geluid is dat je hoort. Mensen die met ADP te maken hebben, hebben moeite met gehoorgerelateerde taken. Daardoor wordt ADP niet beschouwd als een gangbare type gehoorverlies.

Gehoorapparaten alleen zijn niet voldoende om het onderliggende probleem van ADP te verhelpen. Naast hoortoestellen kunnen auditieve revalidatie en andere hulpmiddelen nodig zijn die helpen om de geluiden in de omgeving op de juiste manier te begrijpen. 

Is water de oorzaak dat je hoorapparaat het niet doet?

Als je vergeet je hoortoestel uit te doen voordat je in het zwembad of onder de douche springt, kan er gemakkelijk vocht in het toestel komen. In tegenstelling tot oorsmeer kan vocht een negatief effect hebben op het gehele hoortoestel. Als gevolg hiervan kunnen er verschillende storingen optreden, zoals het in- en uitschakelen van het geluid of dat het gehoorapparaat helemaal niet meer werkt. 

Het is het beste om je hoortoestel 's nachts in een drybox te plaatsen die het elektronisch droogt en reinigt door middel van UV-licht. Let er wel op dat de batterijkamer open staat en de batterij is verwijderd.

Gebruik je je hoortoestel vaak genoeg om eraan te wennen?

Als je nog niet niet zolang een hoortoestel draagt, weet dan dat het tijd kost om volledig aan het apparaat te wennen. Draag je je hoorhulpmiddel slechts af en toe of slechts een paar uur per dag, dan duurt het veel langer voordat je er optimaal profijt van hebt. Daarom raden we aan om je apparaat consequent te gebruiken, minimaal acht uur per dag.

Het gehoorapparaat maakt een fluitend geluid

De meeste moderne hoortoestellen hebben een automatische feedbackannulering die ervoor zorgt dat je geluid niet terughoort of dat je apparaat gaat fluiten. Toch gebeurt het dat sommige apparaten nog steeds een fluitend geluid laten horen. Tips om dit te voorkomen:
  • Bedek je hoortoestel niet met een muts of sjaal, en als je gaat liggen, voorkom dan dat je je oor tegen een kussen leunt. Als je je oren bedekt met een muts of sjaal, of je gaat met je oor op een kussen liggen, wordt geluid opgevangen door deze bedekking, waardoor het geluid opnieuw in de microfoon komt. Het apparaat vormt een ring van geluid dat een piep of een fluittoon kan veroorzaken. 
  • Zorg ervoor dat het oorstukje goed in het oor zit. Als het niet in de juiste positie is ingebracht, is de kans groter dat je een feedbackgeluid krijgt. 
  • Stel het volume correct in. Als je het geluid te hoog zet, kan er feedback optreden. 
  • In ons artikel “Hoortoestel Reparatie”, kun je meer tips vinden om het fluitend geluid uit je apparaat te stoppen. 
  • Vraag je audicien om je oor te controleren en eventueel vastzittend oorsmeer te verwijderen.

Het hoortoestel gaat niet aan

Uiteraard kijk je eerst of het hoortoestel een nieuwe batterij nodig heeft. Als dat niet helpt, kun je het volgende proberen:
  • Zorg ervoor dat de batterij op de juiste manier is geplaatst.
  • Sommige apparaten hebben een aan/uit-knop. Zorg ervoor dat je apparaat is ingeschakeld.
  • Verwijder eventueel vuil.
  • Controleer of de leidingen of bedrading intact zijn. Als je scheurtjes of barsten ziet, dan moeten deze onderdelen worden vervangen.
  • Lees ons artikel “Hoortoestel Reparatie” voor oplossingen als er geen geluid uit je apparaat komt.

Hoor je te weinig met je hoorapparaat?

Audiologen stellen vaak de volume van het apparaat lager in dan de voorgeschreven sterkte voor nieuwe gebruikers. Zij doen dit om je de tijd te geven om aan het apparaat te wennen. Het is niet ongebruikelijk dat het geluid na een paar weken zwakker of zelfs dof lijkt te zijn. Volgens experts is dit een teken dat je hersenen wennen aan de geluiden en dat je apparaat een volumeboost nodig heeft. Geef het de tijd, want het kan meerdere afspraken met je audicien vergen om je hoorapparaat perfect op maat af te stellen.

Neem contact met je audicien op wanneer je problemen met je hoorapparaat hebt

Hoortoestellen kunnen de kwaliteit van leven voor mensen met gehoorverlies en de mensen om hen heen drastisch verbeteren. Wij raden je aan om een regelmatig bezoek aan je audioloog in te plannen. Stel alle vragen die je hebt en bespreek eventuele problemen die je met je gehoorapparaat ondervindt. Als je verder je hoortoestel in goede staat houdt en regelmatig je gehoor laat testen, zul je het meeste baat hebben bij zo’n apparaat en heb je weinig tot geen last van je gehoorverlies.
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.