Kenmerken van Herpes Zoster Oticus

Herpes Zoster Oticus heeft voornamelijk invloed op de gezichtszenuw en kan aangezichtsverlamming veroorzaken. 
Aangezichtsverlamming, ook wel bekend als facialisverlamming, treedt op wanneer de zevende hersenzenuw, de nervus facialis, is aangetast of beschadigd. Deze zenuw is verantwoordelijk voor de controle van de spieren van het gezicht. Wanneer deze zenuw wordt aangetast, kan dit leiden tot verlies van spierbeweging en controle aan één kant van het gezicht, wat resulteert in een verlamming van het aangezicht. 
Bovendien kunnen er aan de zijde van het aangetaste gezicht symptomen optreden, zoals sensorineuraal gehoorverlies, oorsuizen, ernstige gezichts- en oorpijn, moeite met het sluiten van het oog of glimlachen. 2

Deze virale infectie kan ook leiden tot vesiculaire eruptie - een huiduitslag rond de mond, de nek en de hoofdhuid, en het oor (in het gehoorkanaal en op de oorschelp). 1

Veelgestelde vragen

Zijn Herpes Zoster Oticus en het Syndroom van Ramsay-Hunt hetzelfde?
Nee, Herpes Zoster Oticus en het Syndroom van Ramsay-Hunt zijn niet hetzelfde.  
Het syndroom van Ramsay-Hunt, vernoemd naar de neuroloog James Ramsay Hunt, verwijst specifiek naar een subtype van Herpes Zoster Oticus, het varicella-zoster virus (VZV). Hierbij treedt een verlamming op van de spieren aan één kant van het gezicht. Vaak gaat dit samen met andere symptomen zoals gehoorverlies en oorpijn. 3

Herpes Zoster Oticus verwijst naar een virale infectie van het binnenoor, middenoor en buitenoor veroorzaakt door het varicella-zoster virus (VZV). Het kan leiden tot symptomen zoals aangezichtsverlamming, gehoorverlies, oorsuizen, oorpijn en een uitslag rond het oor en de omliggende gebieden. 

Herpes Zoster Oticus is een bredere term die het hele scala van symptomen en gevolgen beschrijft die worden veroorzaakt door het VZV dat het gebied in en rond het oor aantast.
Wat veroorzaakt Herpes Zoster Oticus?
Herpes Zoster Oticus wordt veroorzaakt door de verspreiding van het varicella-zoster virus (VZV) naar de gezichtszenuwen.2
Is Herpes Zoster Oticus of het Ramsay Hunt Syndroom besmettelijk?
Het Ramsay-Hunt syndroom is op zichzelf niet besmettelijk. Echter, als je het hebt, betekent dit dat je het varicella-zoster virus draagt, dat herpes zoster veroorzaakt.

Open wondjes van herpes zoster zijn wel besmettelijk en direct contact met het vocht uit de blaasjes kan de verspreiding van het VZV veroorzaken. Dit kan leiden tot waterpokken bij mensen die deze aandoening nog nooit hebben gehad of er niet tegen zijn ingeënt. Nadat de waterpokken zijn verdwenen, lopen deze mensen het risico om herpes zoster te ontwikkelen. 5

Open wondjes van herpes zoster moeten worden afgedekt om direct contact met andere mensen te vermijden, totdat de blaasjes zijn opgedroogd en ingekapseld. 5
Hoe lang duurt Herpes Zoster?
Herpes Zoster Oticus duurt meestal twee tot vier weken. Enkele dagen voordat de huiduitslag zichtbaar is, kunnen symptomen optreden zoals pijn, tintelingen of jeuk. 5

Gedurende drie tot vijf dagen vormen zich groepen blaasjes die geleidelijk opdrogen en verkorsten, en binnen twee tot vier weken genezen. Echter, veranderingen in pigmentatie en littekens op de huid kunnen permanent blijven. 5
Zijn Herpes Zoster Oticus en het Varicella-Zoster Virus (VZV) hetzelfde?
Het varicella-zoster virus (VZV) is hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt tijdens de eerste infectie. Nadat waterpokken is opgelost, blijft het virus sluimerend aanwezig in de sensorische ganglia van de zenuwen van de hersenen en de ruggengraat.

Herpes Zoster Oticus of het syndroom van Ramsay-Hunt, treedt op wanneer het VZV opnieuw actief wordt in de geniculate ganglion, een verzameling sensorische neuronen van de gezichtszenuw. 4

Diverse factoren kunnen het virus opnieuw activeren, wat leidt tot Herpes Zoster Oticus. Deze factoren kunnen zijn: 
  • Een verzwakt of onderdrukt immuunsysteem 
  • Veroudering 
  • Andere onderliggende medische aandoeningen
Is Herpes Zoster Oticus hetzelfde als Gordelroos?
Herpes Zoster Oticus is een specifieke vorm van herpes zoster, algemeen bekend als gordelroos. Herpes Zoster Oticus verwijst naar de heractivering van het VZV in elk deel van het lichaam, en presenteert zich meestal als een pijnlijke uitslag van met vocht gevulde blaasjes. Wanneer herpes zoster het geniculate ganglion en de bijbehorende structuren aantast, leidt dit tot Herpes Zoster Oticus. 5

Het verschil is dat gordelroos een pijnlijke uitslag is die meestal in een brede streep aan één kant van het lichaam verschijnt. Het kan ook aan één kant van het gezicht voorkomen, met gevolgen voor het oog en het gezichtsvermogen. 6

Andere symptomen van gordelroos zijn: 
  • Koorts 
  • Hoofdpijn 
  • Koude rillingen 
  • Maagklachten 6 
  • Fotofobie (gevoeligheid voor fel licht) 5
  • Algehele malaise 5
Zijn Herpes Simplex en Herpes Zoster gerelateerd?
Herpes Simplex en Herpes Zoster zijn twee aandoeningen die worden veroorzaakt door verschillende virussen en hebben verschillende manieren van overdracht.

Herpes zoster, inclusief Herpes Zoster Oticus, wordt veroorzaakt door de heractivering van het varicella-zoster virus, dat tijdens de eerste infectie voornamelijk waterpokken veroorzaakt.

Herpes simplex virussen (HSV-1 en HSV-2) zijn verantwoordelijk voor genitale herpes, die seksueel overdraagbaar kunnen zijn.

Beide virussen kunnen sluimerend aanwezig zijn in het lichaam en opvlammen. Herpes zoster komt meestal maar één keer in het leven voor, terwijl herpes simplex vaker kan terugkeren.

Hoewel beide een uitslag veroorzaken, ontwikkelt zich bij herpes zoster een uitslag meestal aan één kant van het lichaam. Daarentegen ontstaat de uitslag bij herpes simplex rond de mond en de geslachtsdelen.

Voor de behandeling van beide typen zal een arts antivirale medicijnen voorschrijven.7
Is Herpes Zoster een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA)?
Nee, herpes zoster, inclusief Herpes Zoster Oticus, wordt niet beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Het wordt veroorzaakt door de heractivering van het varicella-zoster virus, dat tijdens de eerste infectie voornamelijk waterpokken veroorzaakt.7
Hoe wordt Herpes Zoster Oticus behandeld?
Vroege diagnose en snelle behandeling zijn essentieel bij het beheersen van Herpes Zoster Oticus. Antivirale medicijnen en corticosteroïden worden vaak voorgeschreven om de ernst en duur van de virale infectie te verminderen, zoals:
  • Acyclovir-prednison 
  • Valacyclovir 
  • Famciclovir

Deze medicijnen werken het best als ze binnen 72 uur na het begin van de symptomen worden ingenomen.

Daarnaast kunnen ondersteunende zorgmaatregelen de symptomen van Herpes Zoster Oticus verlichten. Pijnstillers, zoals niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAID's zoals bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen en diclofenac), kunnen worden aanbevolen om de pijn te beheersen.

Bij ernstige pijn of aanhoudende symptomen kunnen corticosteroïden worden voorgeschreven om ontsteking te verminderen en complicaties te minimaliseren.

Conclusie

Herpes Zoster Oticus, ook bekend als het syndroom van Ramsay-Hunt, is een virale infectie veroorzaakt door de heractivering van het varicella-zoster virus in het geniculate ganglion. Deze aandoening wordt gekenmerkt door aangezichtsverlamming, een pijnlijke uitslag in en rond het oor en andere gerelateerde symptomen. 

Om mensen die lijden aan Herpes Zoster Oticus snel en effectief te kunnen helpen, is het cruciaal om de specifieke kenmerken van deze aandoening te onderscheiden van andere verwante aandoeningen en tijdig in te grijpen.

Een snelle diagnose en geschikte behandeling, inclusief antivirale medicijnen en ondersteunende zorgmaatregelen, zijn essentieel bij de effectieve behandeling van Herpes Zoster Oticus.

Referenties

1. Smith, L. (2022). Herpes Zoster Oticus. Geraadpleegd via:  https://emedicine.medscape.com/article/1952189-overview op 22 mei 2023. 
2. Herpes Zoster Oticus. Geraadpleegd via:  https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/herpes-zoster-oticus op 29 mei 2023. 
3. Crouch, A., et al. (2023). Ramsay Hunt Syndrome. Geraadpleegd via:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557409/ op 22 mei 2023. 
4. Cohen J. Varicella-zoster virus (chickenpox, shingles). (2020). In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 26th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; chap 351.
5. Shingles (Herpes Zoster): Clinical Overview (2020). Geraadpleegd via:  https://www.cdc.gov/shingles/hcp/clinical-overview.html op 22 mei 2023. 
6. Shingles (Herpes Zoster): Signs and symptoms (2019). Geraadpleegd via:  https://www.cdc.gov/shingles/about/symptoms.html op 22 mei 2023. 
7. Blake, B., et. al. (2022). Herpes simplex virus type 1 and varicella-zoster virus coinfection in an immunocompromised male patient. Geraadpleegd via:  https://journals.lww.com/infectdis/Citation/2022/09000/Herpes_Simplex_Virus_Type_1_and_Varicella_Zoster.2.aspx op 22 mei 2023. 
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.