Overzicht

Welke insecten kunnen in je oor komen?

Oorwurmen, vliegen, krekels, spinnen en kakkerlakken behoren tot de meest voorkomende insecten die in je oor terecht kunnen komen.1 Deze beestjes worden aangetrokken door warme en vochtige omgevingen, wat het oorkanaal tot een perfecte schuilplaats maakt.

Oorsmeer is het natuurlijke verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen insecten. Het beschermt je ook van andere vreemde objecten die het oor binnendringen. De plakkerige substantie vangt vuil, stof en insecten op voordat ze het trommelvlies kunnen bereiken. Als je echter te veel oorsmeer hebt, kan dit een ideale omgeving creƫren waarin insecten goed kunnen gedijen en hun eitjes kunnen leggen.

Hoe weet je of er een insect in je oor zit?

Het oorkanaal is een smalle buis die loopt van het buitenoor naar het trommelvlies. Insecten kunnen gemakkelijk in het oorkanaal kruipen of vliegen. Door de S-vormige bochten van het oorkanaal is het voor de insecten lastiger om er weer uit te komen. Hoe meer het insect probeert te ontsnappen, hoe dieper het in het oorkanaal kan gaan.

Wanneer een insect in je oor zit, kan dat een onaangename of zelfs pijnlijke ervaring zijn. Over het algemeen is een insect in je oor onschadelijk, maar je kunt verschillende symptomen ervaren 2, zoals:
Een kruipend gevoel in je oor
Dit kan een vreemd gevoel zijn dat moeilijk te omschrijven is. Sommige mensen beschrijven het als een kietelend, trekkerig of jeukend gevoel.
Een zoemend of brommend geluid in je oor
Dit wordt veroorzaakt door de beweging van het insect en wordt vaak omschreven als een ritselend of wapperend geluid.
Een gevoel van volheid of pijn in je oor
Als het insect begint rond te bewegen in je oorkanaal, kan dit een gevoel van volheid, ongemak of zelfs pijn veroorzaken. De pijn kan mild of ernstig zijn, afhankelijk van de grootte van het insect en hoe ver het zich in het oorkanaal bevindt.
Tinnitus
Tinnitus is een rinkelend of zoemend geluid in het oor dat niet wordt veroorzaakt door een externe ruis. Als het insect geluid maakt terwijl het rond beweegt in het oorkanaal, kan dit tinnitus veroorzaken.
Verminderd gehoor
Je kunt tijdelijk het gevoel hebben dat je minder goed hoort met je ene oor in vergelijking met je andere oor.

Kan een insect in je oor een oorinfectie veroorzaken?

Terwijl het insect rond beweegt in het oorkanaal, kan het irritatie en een ontsteking veroorzaken. In sommige gevallen kan ook de aanwezigheid van een vreemd voorwerp in het oor een infectie veroorzaken. Dit kan resulteren in oorpijn, koorts en afscheiding uit het oor.

Kan een insect je trommelvlies beschadigen?

Het trommelvlies is een dun laagje weefsel dat het buitenoor van het middenoor scheidt. Het is delicaat en kan gemakkelijk beschadigd raken. Als een insect vast komt te zitten in het oorkanaal en begint te bewegen, kan het schade aan het trommelvlies veroorzaken. Dit kan leiden tot bloeding, een gescheurd trommelvlies, duizeligheid en zelfs gehoorverlies.

Hoe krijg je een insect uit je oor?

Als er een insect in je oor zit en je wilt het zelf proberen te verwijderen, kun je het volgende doen:

  • Kantel je hoofd opzij en schud het om te zien of het insect eruit kruipt of valt.
  • Als dit niet gebeurt, probeer dan een paar druppels olijfolie in je oor te laten vallen met een druppelaar en herhaal stap 1 om te zien of het insect met de vloeistofstroom naar buiten komt. OPMERKING: Doe dit alleen als je zeker weet dat je geen middenoorinfectie of een gescheurd trommelvlies hebt. 3


Het is BELANGRIJK om geen wattenstaafjes te gebruiken wanneer je een insect uit je oor probeert te verwijderen. Hiermee kun je het insect juist dieper in het oorkanaal duwen. Bovendien kun je met wattenstaafjes ernstige schade aan je oor veroorzaken.

De beste aanpak is om een arts te raadplegen. Dit is wat de arts voor je kan doen:
  • Een arts kan een otoscoop gebruiken om je oor te onderzoeken en de locatie van het insect te bepalen.
  • Als het insect nog leeft, kan de arts wat olijfolie of minerale olie in je oor gieten om het te doden.
  • Vervolgens kan de arts een tang of een medische pincet gebruiken om het insect te verwijderen.
  • Als alternatief kan de arts warm water gebruiken om het insect uit je oor te spoelen.
Wanneer het insect uit je oor is verwijderd, kan je arts je oorkanaal controleren met de otoscoop. Indien nodig, kan je arts antibiotica of een zalf voorschrijven om een eventuele ontsteking of infectie te verminderen. 4

Tips om te voorkomen dat insecten in je oren terechtkomen

We hebben een aantal tips om te voorkomen dat een insect in je oor kruipt:
  • Houd je ramen gesloten tijdens het slapen, zodat insecten niet naar binnen kunnen vliegen of kruipen. 
  • Wanneer je het prettig vindt om te slapen met een raam open, gebruik dan een goedsluitende vliegenhor voor je ramen.
  • Slaap met oordopjes in als je buiten kampeert.
  • Houd je slaapruimte schoon om insecten af te weren.
  • Gebruik insectenspray bij het slapengaan om insecten af te weren.

Samenvatting

Een insect in je oor kan ongemakkelijk of zelfs pijnlijk zijn, maar meestal leidt dit niet tot ernstige complicaties. Je kunt last krijgen van jeuk, gezoem, volheid in je oor of zelfs tijdelijk gehoorverlies. Om het insect in je oor zelf thuis te verwijderen, kun je proberen je hoofd opzij te kantelen en een beetje te schudden. Als dit het insect niet uit je oor losmaakt, neem dan contact op met je arts. Je arts kan je oorkanaal goed onderzoeken en heeft speciale gereedschappen en procedures om een insect of een vreemd voorwerp uit je oorkanaal te verwijderen.

Referenties:

1. 7 Bugs actually found in ears. Geraadpleegd via: https://www.actionpest.com/blog/post/7-bugs-actually-found-in-ears, op 8 mei 2023.
2.  Calleja T. (2020). 'A bugging feeling': a live foreign body in the ear. Arch Dis Child. Jul;105(7):689. doi:10.1136/archdischild-2019-316881
3.  Adcox, M. (2019). How do I remove a bug from my ear? Geraadpleegd via: https://www.healthline.com/health/bug-in-ear#prevention, op 8 mei 2023..
4 . Alfaifi AJ, Khan LA, Mokarbesh HM. (2019). Light-assisted removal of ear canal live insect–a noninvasive approach for first level responders. J Family Med Prim Care. Sep;8(9):3042–4. doi:10.4103/jfmpc.jfmpc_443_19

De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.