Houd je hersenen fit: een beter leven door een beter gehoor

Wat is dementie?

Dementie is een paraplu term voor verschillende aandoeningen aan het brein, waarbij de hersenen informatie niet meer correct verwerken. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Je herkent de ziekte doordat je ineens dingen gaat vergeten, je oriëntatie achteruit gaat of je problemen krijgt met taal. Taken die je normaal gemakkelijk afgingen, kosten ineens moeite. Ook de gemoedstoestand wordt er vaak door beïnvloed en vaak onttrekt men zich aan sociale activiteiten. 

De kans op het ontwikkelen neemt toe naarmate je ouder wordt. 10% van de 65-plussers heeft dementie en vanaf deze leeftijd verdubbelt iedere 5 jaar het risico op het ontwikkelen van de ziekte.  

Onze oren en hersenen zijn een team

Onze oren zijn verantwoordelijk voor het opvangen van geluiden, terwijl onze hersenen verantwoordelijk zijn voor het betekenis geven aan deze ‘puzzel van geluiden’.  Het luisteren naar geluiden en het verwerken van spraak voorziet de hersenen van een continue training. Deze stimulatie is essentieel voor onze cognitieve gezondheid. Het onderhoudt namelijk de neurale verbindingen die cruciaal zijn voor geheugen, aandacht en besluitvorming. Het houdt de hersenen als het ware fit.

Onderzoekt toont positief effect van hoortoestellen op cognitie aan

Gehoorgezondheid gaat over veel meer dan alleen de oren. Het heeft een directe invloed op onze cognitieve gezondheid en ons welzijn. Een recente studie van de John Hopkins University (Baltimore, VS), gepubliceerd in The Lancet, heeft aangetoond hoe sterk deze verbinding is en dat het behandelen van gehoorverlies het risico op cognitieve achteruitgang kan verlagen. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat het dragen van hoortoestellen het verlies van denk- en geheugenvermogens met bijna 50% vertraagt.  

Ook is bekend da mensen met gehoorverlies die geen gehoorapparaten gebruiken 42% hoger risico hebben op ontwikkeling van dementie.  

Een beter leven door een beter gehoor

Veel mensen onderschatten de impact van gehoorverlies en zien het alleen als een zintuiglijk probleem. Maar moeite om te horen, belast ook de hersenen, omdat ze veel harder moeten werken om de onvolledige informatie te begrijpen. Na verloop van tijd kan deze extra inspanning leiden tot cognitieve vermoeidheid en stress, waardoor de algehele cognitieve gezondheid belemmert wordt. Bovendien weten we al langer dat gehoorverlies samenhangt met een hoger risico op vallen, sociaal isolement en burn-out achtige klachten. Daarom adviseren wij mensen om vanaf 50 jaar regelmatig het gehoor te laten checken, want een gezond gehoor betekent een beter leven.  

Hoorzorg is een vak apart

Goede hoorzorg bestaat naast regelmatige screening en eventueel het gebruik van gehoorondersteuning ook uit audiologische begeleiding. Schoonenberg heeft in samenwerking met de afdeling KNO/Audiologie van VU medisch centrum in Amsterdam een uniek begeleidingsprogramma ontwikkeld: Het HoorSupport Programma. Met alleen het aanmeten van gehoorapparaten ben je er namelijk nog niet. Mensen hebben begeleiding nodig om te kunnen wennen, maar ook om dingen waar men in de loop der tijd tegenaan loopt, op te kunnen lossen en om bijvoorbeeld nieuwe luisterstrategieën aan te leren.

Hou controle over gehoor en welzijn

Als je gehoorproblemen ervaart, is het dus belangrijk om op tijd actie te ondernemen.  Laat daarom bij twijfel altijd het gehoor controleren - hoe eerder, hoe beter. Dat kan via de online hoortest, maar ook in één van de Schoonenberg winkels. Onze professionele audiciens controleren het gehoor gratis en geven ook vrijblijvend advies. Als er sprake is van gehoorverlies zoeken ze samen met u een oplossing die past bij uw individuele wensen en behoeften. Hoortoestellen verbeteren immers niet alleen het luistervermogen, maar kunnen ook een bijdrage leveren aan de cognitieve gezondheid en het algehele welzijn. 

Afspraak maken