Sommige muziek leidt je brein af, zodat het juist moeilijker is om gefocust te blijven op de taken die voor je liggen. Het wordt onder deskundigen steeds populairder om deze onnodige hindernissen te overkomen, door middel van het inrichten van je geluidsomgeving (soundscaping). Zo kun je met soundscaping volledige controle uitoefenen over je productiviteit. Mocht je nog nooit van soundscaping gehoord hebben, dan praat dit artikel je snel bij.

Een soundscape is een ander woord voor akoestische omgeving. Soundscaping betekent dat je bewust je omgeving inricht om bepaalde gedragingen te bevorderen. In andere woorden, soundscaping is het gebruik maken van de kennis over hoe geluiden je beïnvloeden en het selecteren van muziek en geluiden die je in een gemoedstoestand brengen, die je op dat moment nodig hebt.

Het kan zowel je bestendigheid tegen lawaai vergroten als je concentratieniveau verbeteren en indien correct toegepast kan soundscaping je productiviteit tot wel drie keer verhogen!

Om dit concept beter te kunnen begrijpen, leggen we uit hoe geluid ons beïnvloedt.

Geluid beïnvloedt je lichaam
Harde geluiden en geluiden in hoge frequentie, zoals techno-muziek en bouwplaatsen, geven je hersenen een seintje om je hartritme en ademhaling te verhogen. Geluiden van lage frequentie, zoals oceaangeluiden (golven) en yoga-muziek hebben een lauwerend effect.

Geluid heeft direct invloed op je emoties
We kennen allemaal de dramatische - meestal klassieke - muziek in een bioscoop bij een emotionele film. Maar niet alleen klassieke muziek kan er met je emoties aan de haal gaan. Natuurgeluiden hebben de meest opzienbarende invloed op je emoties. Het is bewezen dat  bijvoorbeeld het geluid van vogels een gemoedstoestand bij je oproept dat het gunstigst is bij het concentreren op cognitieve taken. Dit is het derde effect dat geluid op je heeft.

Geluid beïnvloed je cognitie - je gedachten
Terwijl het oor het gevoeligste en krachtigste zintuig is, is onze capaciteit om auditieve input te verwerken is beperkt. Daarom kunnen geluiden op kantoor (of straatgeluiden die door het raam van je kantoor doorklinken) een negatief effect hebben op je productiviteit en je gezondheid. Het filteren van al die ongewenste geluiden om zo geconcentreerd te kunnen werken kost een hoop moeite en energie. Dit is het vierde effect dat geluid op je heeft - een gedragsverandering.

Geluid beïnvloed je gedrag
In een rumoerige omgeving zenden je hersenen continu kleine fysieke waarschuwingsimpulsen. Al die impulsen bij elkaar wakkeren negatieve emoties of stress aan. Stress en frustratie werken door in je gedachten en uiteindelijk tast het de kwaliteit van je werk aan.

Met soundscaping kun je de negatieve spiraal doorbreken!

Word soundscaper!
Soundscaping is in essentie de kunst van het bewust omkeren van deze patronen. In plaats van je te blijven irriteren aan het rumoer of een hoofdtelefoon met willekeurige muziek te dragen, kun je experimenteren met geluiden van tjilpende vogels, oceaan-/ regenwoudgeluiden of yoga-muziek. Al deze geluiden hebben de juiste frequentie en compositie om je direct in de juiste gemoedstoestand te brengen.