Waarom zijn sociale events extra uitdagend?

Gekletter van borden en bestek, achtergrondmuziek en slechte akoestiek: zelfs zonder gehoorverlies is het een uitdaging om elkaar tijdens een uitje goed te verstaan, laat staan een rustig gesprek te voeren. In een groter gezelschap kun je de gasten aan de andere kant van de tafel maar moeilijk verstaan, zeker als anderen intussen ook nog een gesprek voeren met hun naaste buur. Wanneer je minder goed hoort zijn dergelijke situaties nog lastiger en zorgen ze wel eens voor frustratie, waardoor je al snel de neiging hebt om ze te vermijden. Je concentreren kost veel moeite waardoor feestjes eerder slopend zijn dan dat ze je opladen. 

Wanneer wordt een normale conversatie moeilijk?

Het ideale geluidsniveau voor een normaal gesprek ligt tussen 55 en 65 dB, met restaurantgeluid zit je al snel op 70 à 75 dB. Dan moet je je stem verheffen om gehoord te worden.

Samenkomen met vrienden en familie: zo lukt het wel

1. Plan vooruit

Rustige restaurants zijn zeldzaam, maar ze bestaan. Lees dus de recensies en vraag vrienden om tips. Hou daarnaast de grootte van de groep beperkt - vier tot zes personen is perfect. Kan je niet om een grotere groep heen, concentreer je dan op de mensen naast en tegenover je - je hoeft niet elk (zij)gesprek te volgen. Met handgebaren kan je aangeven dat je iets niet kan horen zonder de conversatie te onderbreken. En relax: je moet echt niet elk woord begrijpen om de essentie te snappen. Draag je een hoortoestel, probeer dan de instellingen uit om achtergrondgeluiden te blokkeren en te focussen op stemgeluid. Een externe microfoon zoals de Roger Pen kan helpen om stemmen te versterken boven het achtergrondlawaai. 

2. Help anderen om jou te helpen

Gehoorverlies is onzichtbaar: anderen zien niet dat je hulp nodig hebt, tenzij je erom vraagt. Licht bij de start je gezelschap daarom in. Vertel hen bijvoorbeeld aan welke kant je het beste hoort,  of dat je moeite hebt met lagere stemmen. Vraag om je bij het spreken aan te kijken, goed te articuleren en de mond niet te bedekken, en om trager en minder door elkaar praten. Als mensen op de hoogte zijn, hebben ze er best begrip voor dat ze iets opnieuw moeten vertellen. Het is ook een goed idee om een hoor-buddy in te schakelen. Die kan je op de hoogte houden als het onderwerp verandert of iets herhalen dat je gemist hebt. 

3. Kies een goede plaats in de setting

Ga je uit eten, vraag dan bij de reservering steevast naar een ​​’stille’ tafel – bijvoorbeeld een hoektafel of een locatie naast een muur. Daar is het vaak rustiger. Ga ook strategisch zitten. Door met je rug naar de muur te zitten, vermijd je alvast storende geluiden achter je. Kies bij een grote groep voor een plaats in het midden en vraag mensen die je moeilijker verstaat om tegenover je te plaats te nemen. Een ronde tafel vergemakkelijkt groepsgesprekken: mensen kijken voor zich uit zodat hun stem naar het midden van de tafel gaat en hun gezicht zichtbaar is. Goede verlichting is dus eveneens essentieel, zodat je die extra visuele informatie krijgt. 

4. Verlaag het volume waar mogelijk

Het klinkt wat gek maar check vooraf de stijl van de locatie. Modern design is vaak funest voor de akoestiek, een klassiek interieur met tapijt, gordijnen, stoelen met kussens en stoffen tafellakens is meer geluiddempend. Mooi weer? Nog beter! Buiten – zeker in een tuin - zijn er minder harde oppervlakken die geluid weerkaatsen en meer organische materialen die het absorberen. Ga als het kan in de daluren uit eten, dan is het rustiger en kan je makkelijker vragen om de muziek zachter te zetten of een stillere tafel te krijgen. Op een feestje kan je ook altijd een kalmere plek opzoeken om te socializen.