Ik had al langer het idee dat mijn gehoor niet meer goed was. Maar eerlijk gezegd heeft het wel even geduurd voordat ik naar de audicien stapte. Ik wilde gewoon niet met zo’n groot ouderwets hoortoestel achter mijn oor lopen. Maar op een gegeven moment merkte ik op mijn werk dat ik echt last kreeg van mijn gehoorverlies. In meetings met meerdere collega’s tegelijk kon ik niet meer iedereen goed verstaan en moest ik steeds vaker vragen: ‘wat zeg je?’. Ik merkte dat ik hierdoor eigenlijk mijn werk niet meer goed kon doen. Ook werden er weleens grapjes gemaakt en gingen mensen heel overdreven articuleren. Of als ik bijvoorbeeld met een groot gezelschap uiteten ging, merkte ik dat ik niet meer alle gesprekken goed kon volgen. Dat was zo frustrerend en kostte me zoveel energie, dat ik eigenlijk geen zin meer had om naar dat soort etentjes te gaan. Toen dacht ik: ‘nu moet ik er echt iets aan gaan doen’!
 
Ik maakte een afspraak bij de audicien en inderdaad…uit de hoortest bleek wel dat ik gehoorverlies heb. Tijdens het uitgebreide gesprek met de audicien zag ik de Lyric in de winkel staan en vroeg aan hem ‘is dat een gehoorapparaat? Dat is klein’. Ik was zo verbaasd over het formaat en dacht direct ‘die wil ik’! Ik wil gewoon niet dat mensen zien dat ik een hoortoestel draag. Ik sta nog zo midden in mijn werk en in mijn sociale leven. Dus de Lyric is voor mij echt een uitkomst.

Even wennen

Omdat ik nooit eerder een hoortoestel had gedragen, moest ik in het begin wel even wennen. Zo zat er opeens ‘iets’ mijn oor wat een beetje vreemd voelde. Maar na een tijdje had ik niet eens meer door dat ik ze in had. Ook moest ik erg wennen aan het geluid. Je hoort jezelf en andere mensen heel anders. En het omgevingsgeluid wordt ook mee versterkt. Dus ik hoorde opeens allemaal geluiden die ik al heel lang niet meer hoorde.

Pluspunten

Wat ik heel handig vind is dat ik het volume zelf kan aanpassen met een klein magnetisch staafje dat ik in mijn gehoorgang plaats. Hiermee ben ik zelf in verschillende situaties gaan experimenteren. Als ik bijvoorbeeld in een restaurant zit met veel omgevingsgeluid, dan zet ik ‘m heel zacht. En in het vliegtuig is het helemaal fantastisch, dan zet ik ‘m op standby. Dan hoor ik het geroezemoes van de mensen in het vliegtuig niet meer, maar nog wel degene die naast me zit. Dus dat is echt ideaal. Maar voor mij is de onzichtbaarheid van de Lyric wel het grootste pluspunt. En het is natuurlijk ideaal dat je ze 24/7 kunt dragen. Douchen, slapen, sporten, dat maakt allemaal niet uit.

Ga op tijd naar de audicien

Eerlijk gezegd had ik veel eerder naar de audicien moeten gaan. Als ik maar had geweten dat er ook onzichtbare hoortoestellen zoals de Lyric bestaan... Ik ken bijvoorbeeld iemand in mijn omgeving, die ook slecht hoort en tegen wie ik al vaak heb gezegd om eens langs de audicien te gaan. Maar de drempel is schijnbaar erg hoog. Terwijl ik denk: ‘je kunt nog 5 of 10 jaar wachten, maar je zult er toch een keer aan moeten geloven’.
 
Maar ik realiseer me ook dat mijn gehoor nooit meer wordt zoals het was. Het is superfijn dat ik nu weer beter kan horen met de Lyric, maar grote gezelschappen, omgevingsgeluiden en in drukke restaurants eten blijven lastige situaties. En tijdens vakanties kan ik niet meer zomaar een duik in de zee of het zwembad nemen. Na wat vakanties verder, ben ik erachter gekomen dat ik ze zelf in en uit kan doen. Dus dat doe ik nu, hoewel ik dan natuurlijk wel slechter hoor.

Maar als je ze eenmaal hebt, dan wil je niet anders meer. Ik kan nu weer gewoon mijn werk doen en is het heel fijn dat ik niet meer zo bezig ben met mijn gehoor.