Opnameapparatuur

Op het HBO moest ik erg wennen aan de hoorcollege zalen. Overal hoor je geluiden; achter je, voor je en naast je. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend belangrijk om de docent goed te verstaan. Al snel kwam ik erachter dat het voor mij lastig was om lezen, schrijven en horen te combineren. Het kostte mij teveel energie. Tijdens de hoorcolleges werd ik daardoor snel moe en lette ik op den duur niet meer op. Ik ben toen gaan nadenken over hoe ik ze beter zou kunnen volgen. Als ik lezen, schrijven en horen lastig kan combineren, kan ik dan niet beter anders om gaan met de hoorcolleges?

Ik ben hierover in gesprek gegaan met mijn coach op school. Zij gaf mij als tip om opname apparatuur te gebruiken tijdens de colleges. Dat ben ik toen gaan doen waardoor ik mijn gehoorapparaten uit kon zetten. Zodoende hoefde ik mij alleen nog maar te richten op het lezen van de dia’s. Dat was erg fijn. In het 1ste studiejaar nam ik de hoorcolleges op en in het 2de jaar werden de hoorcolleges ook gefilmd. Ik kon ze dan thuis terug kijken en beluisteren. Dat was voor mij ideaal. Minder stress bij de hoorcolleges leverde mij meer energie op om thuis ook nog bezig te kunnen met school. Dat vraagt natuurlijk wel discipline, maar na een tijdje had ik daar een fijne structuur in gevonden.

Werkcolleges & tentamens

Werkcolleges vond ik ook lastig. Ik zat in een gemengde groep van 30 leerlingen. Vanwege alle rumoer was het lastig om mij goed te kunnen concentreren. Daarom ben ik ook daar opname apparatuur gaan gebruiken. Ook dit leverde mij minder druk op omdat ik thuis alles nog een keer goed kon terugluisteren. Als ik thuis voor mijn tentamens ga studeren en vooral veel moet lezen en stampen, zet ik mijn gehoorapparaten uit. Dit is voor mij heel handig. Ik kan mij dan veel beter op mijn werk concentreren.

Als mijn huisgenote en ik tegelijk tentamens hebben, zitten we vaak met z’n tweeën aan de keukentafel te werken. Ik geef dan altijd aan dat ik mijn gehoorapparaten uitzet. We spreken dan een tijd af wanneer we even pauze houden. Tijdens de tentamens zelf zet ik mijn gehoorapparaten ook altijd uit. Als ik dat niet doe word ik veel te veel afgeleid door de geluiden om mij heen. Dat gaat ten koste van mijn concentratie.