Concentratie op de lippen

Wanneer iemand tegen mij begint te praten, kijk ik direct naar zijn of haar gezicht. Daarmee bedoel ik dat ik mij vooral concentreer op de lippen zodat ik goed kan lezen wat er tegen mij gezegd wordt. Dit is iets wat er al vanaf het begin bij mij in zit. Soms kijk ik wel eens iemand in de ogen als diegene iets tegen mij zegt, maar dan krijg ik al een deel van het gesprek niet meer mee. Het voelt voor mij ook vreemd om iemand in de ogen aan te kijken wanneer er tegen mij gesproken wordt. Bij liplezen is het belangrijk om goed naar de lippen te kijken en je daarop te focussen. In het begin is het lastig om dat je moet horen en lezen tegelijk, maar na een tijdje gaat het gemakkelijker. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de ander duidelijk articuleert zodat je het ook goed kan lezen.

Vaststelling van mijn slechthorendheid

Nadat er op de afdeling audiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) was vastgesteld dat ik slechthorend was, ben ik begonnen met het dragen van gehoorapparaten. Voor mijn ouders was dit een bevestiging van wat zij zelf al vermoedden. Ik reageerde bijvoorbeeld niet op de deurbel, telefoongerinkel en het uitzetten van het geluid van de televisie. Aangezien ik op jonge leeftijd vaak oorontsteking had, werd er eerst gedacht dat het gehoorverlies daardoor was gekomen. Na het plaatsen van buisjes in mijn oren veranderde er echter niets en werd ik doorverwezen naar het UMCG.

Films van vroeger

Als ik naar videofilms van vroeger kijk, waarin ik nog maar twee jaar oud ben, valt het niet op dat er iets mankeert aan mijn gehoor. Wanneer mijn ouders mij iets vroegen, reageerde ik vaak wel. En anders riepen ze gewoon iets harder. Maar het was niet duidelijk dat er iets mis was met mijn gehoor. Je ziet in de films dat wanneer mijn moeder of vader tegen mij praat, ik heel geconcentreerd naar de lippen kijk van mijn ouders. Het was mij nooit zo opgevallen dat ik dat deed totdat iemand in mijn familie het zag en het tegen mij zei.

Voordelen liplezen

Liplezen is voor mij normaal. Ik ben niet anders gewend en het werkt voor mij goed om zo gesprekken te volgen. Hoe ik het precies heb aangeleerd kan ik mij niet goed meer herinneren. Ik denk dat ik het automatisch ging doen omdat ik in het begin nog geen gehoorapparaten had. Ook heb ik een tijdje bij de logopediste gelopen en zij heeft mij toen ook geleerd om lip te lezen. Het is handig om goed te kunnen liplezen wanneer ik bijvoorbeeld op een verjaardag ben. Juist dan zijn er vaak veel mensen en is er veel geroezemoes.  Je kunt liplezen aanleren, net als gebarentaal. Voor iemand die niet gewend is om dit te doen kan het lastig zijn. Maar als je het eenmaal goed onder de knie hebt, dan wordt het veel gemakkelijker om met iemand een gesprek te voeren, ook in een drukke omgeving. Ook bijvoorbeeld wanneer ik met vriendinnen in de stad wat ga drinken is het voor mij lastig om de gesprekken soms te volgen. Omdat het altijd druk is en mensen allemaal door elkaar praten. Het kost mij veel energie om de gesprekken goed te verstaan dus daarom is het handig om goed te kunnen liplezen.

Daarnaast is het soms ook handig als je wilt weten waar iemand het over heeft terwijl het je eigenlijk niet aan gaat. Niemand die dan doorheeft dat jij weet waar zij het over hebben. Puur omdat jij kunt liplezen en zo het gesprek kunt volgen.