Ieder campingbezoek begint natuurlijk bij de aanmelding bij de receptie. Dit is het moment om te onderhandelen voor een goede plek in een ideale luisteromgeving. Geef bij de receptie aan dat het voor jou belangrijk is dat je een plek hebt waar niet teveel herrie is. Een zwembad met veel spelende kinderen, de campingdisco of het sanitair zijn plekken bij uitstek waar veel mensen samenkomen en dus veel lawaai kan zijn. Nu wil natuurlijk niemand dichtbij een toiletgebouw zitten, maar jij mag gerust aangeven dat jij daar andere redenen voor hebt. Dan mag je ook eens positief gebruik maken van je gehoorbeperking!

Kies een goede plek voor je tent

Goed, als je eenmaal je plekje hebt gevonden, wordt het tijd om je te installeren en de tent op te zetten. Ook hier is het geen gek idee om je tent op een strategische plek te zetten. Want als-ie eenmaal staat, kan je het niet makkelijk meer verzetten. Stel je voor dat je straks lekker voor de luifel een glaasje rosé wilt drinken, is het wel fijn als je een goed overzicht blijft houden van je omgeving. Zodat je niet alleen afhankelijk bent van je gehoor. Wat is voor jou belangrijk? Wil je de kinderen in de gaten houden, of wil je graag zien wie er op het voetgangerspad aanlopen? Zet de voorkant van de tent dus zo neer, dat je het voor jou beste zicht hebt.

Eerste kennismaking met je medekampeerders

Ben je vaker op een camping geweest? Dan weet je vast dat het soms net een gezellig klein dorp is. Heb je moeite om de juiste tentstokken te combineren, de haringen diep genoeg de grond in de te slaan of je luchtbed goed op te pompen, dan staat er al snel een vriendelijke behulpzame buurman klaar, met een hamer of pomp in de aanslag. Maar als je niet goed hoort, kan het wel eens een verrassing zijn wanneer er ineens iemand naast je staat. Of iemand aan de overkant roept vanonder zijn luifel dat-ie een handje wil helpen, maar je hoort dat niet. Om dit soort situaties te voorkomen, kan het handig zijn als je bij de aankomst op je campingplek even een rondje langs je dichtstbijzijnde buren doet om uit te leggen dat je niet goed hoort. Dan kunnen ze daar rekening mee houden wanneer ze een spontaan gesprekje willen aanknopen, iets wat vaak gebeurt op de camping! Daarnaast voorkom je ook dat zij kunnen denken dat je ongeïnteresseerd bent omdat je niet reageert.

Het is sowieso handig om je buren te laten weten dat je slechthorend bent. Dan kan je ze bijvoorbeeld ook vragen of ze bij een omroepbericht van de receptie of bij een aankondiging van een activiteit – wat vaak voorkomt op de camping – kunnen laten wat er is gezegd. Dit soort omroepen zijn vaak moeilijk te verstaan maar bevatten soms wel belangrijke en leuke informatie. Je kunt natuurlijk ook vragen aan de receptie of ze er rekening mee kunnen houden. Misschien kunnen ze met je meedenken om een manier te vinden waarbij jij geen omroep hoeft te missen.

Stokbrood en taalbarrières

Niets leuker dan het verkennen van het campingterrein. Waar zit de bakker voor die heerlijke (Franse) stokbroden, waar moet je zijn als je een potje wil tafeltennissen en wat is er allemaal te doen in de omgeving? De beste tips krijg je natuurlijk via-via. Maar op een camping spreken veel mensen een andere taal. Het voordeel is, dat iedereen daardoor een beetje moeite heeft met communiceren en dat je er vaak met handen en voeten met elkaar uitkomt. Lukt dit allemaal niet? Vraag dan ook gerust of iemand wat op papier voor je wil zetten, dan weet je zeker dat je elkaar goed begrijpt. Neem bijvoorbeeld een klein notitieblokje met pen mee als je op verkenning gaat, handig!

Verlichting voor spraakafzien

Vergeet tenslotte ook niet om een goede lamp mee te nemen voor in de voortent. Dat is niet alleen handig wanneer je midden in de nacht naar het toilet moet lopen, maar ook wanneer je ’s avonds lekker voor de tent of caravan wilt borrelen. Met de juiste verlichting kun je je gesprekspartner goed zien en dus ook gebruik maken van spraakafzien. Ga je op de koffie bij de buren en steken zij liever een klein kaarsje aan? Vraag dan toch of ze met jou rekening willen houden door een lamp aan te doen, of neem je eigen lamp mee. Dan kun je blijven meedoen aan de gesprekken. En als er dan toch kaarsjes worden aangestoken, neem dan vooral ook muggenkaarsen mee. Muggen vliegen immers graag rondom verlichting…

En dan wordt het nu tijd om in te pakken! Weet je al wat je allemaal mee moet nemen? Wij hebben nog een paar goede inpaktips voor je: https://www.schoonenberg.nl/blog/onbezorgd-genieten-van-uw-vakantie

Fijne vakantie!
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.